Woar blif de tied: Taxibedrijf Rein van den Beld in Heerde

Taxi v.d. Beld Heerde 1957Onlangs kreeg ik een prachtige fotokaart van de op 4 maart 1933 in Heerde geboren mevrouw J. (Ans) van den Esschert-Roelofs uit Epe. Het is een mooie sfeer- en reclamefoto van Taxibedrijf R. van den Beld uit Heerde.  De mooie zwarte taxi’s met hun statige chauffeurs staan opgesteld op de Marktstraat. De eerste taxi is een ‘Buick 50 Super’ van het bouwjaar 1953, de andere taxi’s zijn ook Buicks ongeveer van de bouwjaren 1946-1949.

 

De smederij van Roelofs

Links op de hoek staat de smederij van Willem Roelofs aan de Zwolseweg A230. De familie Roelofs woonde ernaast aan de Marktstraat 1, het huis met de mooie, gesmede buitenlamp. Willem woonde hier met zijn vrouw Antonia Roelofs-Telgenhof. Het gezin had drie kinderen, een ervan was dochter Ans Roelofs. Zij werkte in 1952 en 1953 als Klerk A op de afdeling bevolkingsboekhouding ter secretarie bij de gemeente Epe. Hier leerde ze ook haar uit Apeldoorn komende man Martin van den Esschert kennen. Martin had hier de functie van ambtenaar van de burgerlijke stand. Hij is op 24 december 2014 overleden en 85 jaar geworden. Ans woont sinds jaar en dag aan het Bongerdplein 2 in Epe.

Taxi v.d. Beld Heerde 1957

Een rij taxi’s van het Amerikaanse merk Buick van Taxibedrijf Rein van den Beld uit Heerde - 1957.

Rechts naast het huis van de familie Roelofs woonde Johannes Dekker de timmerman, die later door zijn zoon Arend werd opgevolgd. Bij dit timmerbedrijf werden onder andere op bestelling doodskisten gemaakt. Was zo’n doodskist klaar, dan vond het transport naar de familie van de overledene plaats op soort karretje die je achter de fiets kon doen. Het vervoer op deze manier was altijd een imposant gezicht. Naast het timmerbedrijf van Dekker zat de woning en winkel van huisschilder A. Lammers. De firma verkocht o.a. verf, kwasten, behang en schuurpapier. Er hing in deze altijd blinkend schone winkel een heerlijke, frisse lucht van verf en terpentijnolie en andere geurstoffen.

Aan de Zwolseweg A230 runde Willem Roelofs van 1928 – tot 1950 een elektrische smederij. Hij was er niet alleen hoefsmid, maar vervaardigde daar onder andere ijzeren gesmede banden voor het kuipersbedrijf van de gebroeders J.J.H. en A. Mondria. Dit bedrijf gebruikte deze banden voor allerlei soorten kuipen en tonnen, zoals houten kaasvaatjes en biertonnen. Het Kuipersbedrijf was gevestigd aan de Heiligeweg 147 in Heerde.  Ook werden er bij de firma Roeloefs haarden, kachels en aanverwante artikelen verkocht. In het verleden waren er maar liefs 14 smederijen actief in Heerde. Willem Roelofs had niet alleen een smederij, maar hij had er ook een klein zaaltje ingericht als koffieruimte. Hij schonk onder Verlof-B alcoholvrije dranken. In Zaal Roelofs kwamen de boeren van de maandagse veemarkt bijeen om hun handel met elkaar te verrekenen. Vanaf 1938 tot ver in de Tweede Wereldoorlog runde de familie Gerrit Kwakkel, van beroep drukker, en zijn vrouw Jennigje Kwakkel-Keijl er een bibliotheek, die alleen op zaterdag was geopend. Op zondag diende het zaaltje als kerkje voor de Vrije Evangelische Gemeente. Nu wordt er door deze gemeente gekerkt in de Kruiskerk aan de B. van Dijklaan 3 in Heerde.

Foto 002. Adv. 1929 Aangepast

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant – 20-07-1929.

Taxibedrijf Van den Beld

Het Taxibedrijf van Rein van den Beld aan de Veerstraat 11 in Heerde begon eerder aan de Eperweg 39. Het zit nu alweer jaren aan de Molenweg 2-I. Op 14 juli 1952 werd het bedrijf opgericht door Rein van den Beld sr en zijn vrouw Janna. Rein, die reeds langer als chauffeur werkzaam was bij een bedrijf met onder andere verhuur van ‘huurauto's met chauffeur’, begon dus voor zich zelf. Eind jaren 50 vond er, vanwege enkele overeenkomsten met een ziekenfonds, uitbreiding van het wagenpark plaats en werd een ‘ziekenauto’ aangeschaft. Eind jaren 70 kwam er verbreding van het vervoersaanbod door de aanschaf van vier acht-persoonsbussen ingericht voor rolstoel gebonden personenvervoer. Hetgeen vandaag de dag nog steeds de grootste activiteit binnen het bedrijf is. In dezelfde periode werd de eenmanszaak gewijzigd in een V.O.F. door toetreding van de zonen Berend en Jan Willem. Begin jaren 80 volgde er verdere uitbreiding: van liggend ziekenvervoer tot professionele ambulancehulpverlening. In 2005 volgde een volgende grote uitbreiding: een verdubbeling van materieel en medewerkers door uitvoering van leerlingenvervoer.

In 2003 heeft een van de beide broers zich teruggetrokken uit het bedrijf. Sinds 2007 is Van den Beld personenvervoer B.V. een werkmaatschappij van TSN Holding B.V. te Heerde.  Op het moment zijn er ruim 50 medewerkers in dienst. Men is gespecialiseerd in persoonlijk personenvervoer.

Bronnen:

Foto: Privé-archief mevrouw Ans van den Esschert-Roelofs. 

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 010-2019)

lohuizerbrinklogo

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.