Gedichten van Henk Posthouwer

Tijd

Henk opmaak11 CustomTijd is voor ieder persoonlijk. We weten allemaal dat een uur 60 minuten heeft en een week 7 dagen, een jaar 365 dagen. Maar voor de een vliegt de tijd, voor een ander komt er geen einde aan. Als je druk bent heb je tijd te kort en anderen hebben weer zeeën van tijd en vervelen zich stierlijk. De een vindt de tijd iets geweldigs en de ander wordt er alleen maar somber en neerslachtig van.

Lees meer...

Steamy windows, steamy Sven, snot voor de ogen

steamy 2Elke dinsdag- en donderdagmorgen spin ik met nog wat sportievelingen op de sportschool. We worden gestimuleerd, je kunt beter zeggen afgebeuld en afgeknepen, maar we doen het vrijwillig, dus we houden het op stimuleren, door opperspinner Sven. Het gaat er heet, zweterig en steamy aan toe bij dat fietsen, of spinnen. Ik schreef dit gedicht in 2015 en vanaf die datum zijn we nog veel harder aangepakt.

Lees meer...

Het duister

Enige weken publiceerde de bekende tekenaar Len Munnik in Trouw een prachtige cartoon, een ten hemel varende terrorist voorstellend, die een groots onthaal had verwacht in het hiernamaals, maar niets zag, niets hoorde en geen antwoord kreeg op zijn smekende roep.

Voor altijd in het duister...

Er valt veel te zeggen over de aanslagen waarmee we telkens weer worden geconfronteerd, maar wat heeft het voor zin. Toch is het goed je verbijstering, je verdriet, je woede en je machteloosheid eens op papier te zetten.

 

jammer

dat je je zo laat indoctrineren
dat je denkt iets te betekenen

je veranderde deze wereld
en je ging naar het paradijs?

jammer, ‘t zou weleens anders kunnen zijn:
dat daar niemand op jou zit te wachten

dat jouw hemel niets meer is dan de hel
met al jouw opgeblazen geloofsgenoten

de schepper doet de deur daar op slot
je blijft eeuwig met je maten opgescheept

zo veel gelijkgezinden bij elkaar
iets ergers kan er daarboven niet zijn

vooral niet als jij beneden de bloemen en
het licht ziet die de duisternis verdrijven

het licht dat de ongelovigen sterk maakt
jammer voor jou, je hebt definitief verloren

een eeuwige loser

ic4628 colombari 1024 Custom

Van raster naar rooster

zwijnenraster 4Engelse toeristen verbazen zich steeds weer bij het zien van het waarschuwingsbord bij een wildrooster. Wild rooster?? Zitten hier wilde hanen in het bos? Wij weten wel beter, niks wilde hanen, maar wel wilde varkens. Ondanks de meest uiteenlopende maatregelen stikt het ervan, overal, waar je maar kijkt. Als je nog even wacht, lopen ze weer net als vroeger in het dorp.
Het zwijnenraster helpt niet, er is maar één oplossing: if you can’t beat them, eat them. Van raster naar rooster, het kan toch niet zo moeilijk zijn. Met dit warme weer moet iedereen aan het barbecueën slaan, zulke feestjes verbroederen, weg met alle tegenstellingen en het wildraster, leve de varkenslapjes en karbonades, eet smakelijk.

Lees meer...

Wolken en sterretjes

wolken 8Zo maar eens wat rondfietsen langs de IJssel en over de heide, het geeft een heerlijk gevoel van vrijheid, vooral als je voortdurend naar boven kijkt, naar de wolken dus. Het blijft altijd oppassen, want door al dat gestaar loopt je dikke kans ergens tegenop te knallen en sterretjes te zien. Veiliger is gewoon languit tussen de weidebloemen gaan liggen en je nergens wat van aantrekken, gewoon je fantasie laten werken, je even jong voelen. Betere ontspanning is er niet, lang leve de hogere sferen!

 

de wolken

zo lekker ‘n morgen op de heide
onder deze blauw-witte koepel
met schilderijen op hemelsblauw

urenlange prikkelingen van fantasie
in een matinee-continu-voorstelling
die pas stopt als ‘t grote licht uitgaat

vissen monsters besneeuwde toppen
landkaarten en royale wollige dames
ze komen mooi traag en waardig over

ze spreken niet maar zeggen alles
slechts de wind ruist in de bomen
aan de rand van onze mooie wereld

 

Lees meer...

Op de grote stille heide...

heide 4Op de grote stille heide dwaalt de herder eenzaam rond en volgens dichter Pieter Louwerse (1840-1908) roept hij ‘tevree met karig loon’: ‘O, hoe schoon, hoe ver, hoe rijk is mijn heide?’ In die tijd had men een romantische kijk op het buitenleven, zolang je als dichter of schilder niet met je voeten in de mest stond en niet een groot gezin met hongerende kinderen had was het primitieve leven op het platteland iets prachtigs, een zuiver ideaal.

Lees meer...

Nostalgie

nostalgie 6 Custom CustomTerugdenken aan een voorbije tijd waarin alles beter en meer geordend was, zorgeloos en gelukkig. Wij hebben de neiging de negatieve ervaringen te vergeten of in elk geval te doen vervagen en de positieve in ons geheugen te prenten.

Pas was ik in Hoog Buurlo en bij Radio Kootwijk. Aan het begin van de vorige eeuw werd hier een imposant radiostation gebouwd voor de verbinding met Java. Op 5 mei 1923 werd de eerste radiotelegrafische verbinding tot stand gebracht en vanaf 1929 kon men bellen met Nederlands-Indië.

Konining-moeder Emma opende de radiotelefoondienst met de bekende woorden: ‘Hallo Bandoeng, hier Den Haag.’ In die tijd was er een technisch wonder tot stand gebracht, men kon bellen naar een land 12.000 kilometer verder. Er hing wel een prijskaartje aan: 33 gulden voor 3 minuten bellen. We kunnen ons dat, in een tijd waarin men verslaafd is aan communicatie, niet meer voorstellen.

Het zendgebouw, de Kathedraal, staat eenzaam op een grote heidevlakte. Er zijn nu geregeld activiteiten zoals congressen en concerten. De huidige beheerder, Staatsbosbeheer, probeert een goede balans te vinden tussen recreatie en verantwoord natuurbeheer. Er zijn prachtige wandel- en fietsroute in dit gebied uitgezet en als je goed luistert hoort je misschien nog wel in de wind de stemmen van toen....

Lees meer...

21 jaar

gedenk frank millen en zijn
vele canadese dode vrienden
gedoofd in een bittere nacht
begraven in veluwse grond
in de kerstmaand van toen

gedenk hen twee minuten
en luister naar de vogels
tijdens de stilte op vier mei
zij zingen de hoop op vrede
daar hoog in het prille groen

Lees meer...

Rijen, rijen, eindeloze rijen

nooit meer 2Margraten, Tyne Cot, de Somme, Normandie, de Grebbeberg, Holterberg, Kembang Kuning in Surabaya, al deze namen roepen associaties op met twee wereldoorlogen, waarvan de gevolgen in de vorm van eindeloze rijen graven op de militaire begraafplaatsen voor eeuwig te zien zullen zijn.

De Menenpoort in Ieper, gebouwd als Brits oorlogsmonument, draagt alleen al de namen van 54.896 vermiste soldaten. Elke avond om acht uur wordt er de Last Post gespeeld. Zo ligt onze wereld bezaaid met herinneringen aan vaders en zonen, vroegtijdig weggerukt bij hun geliefden.

Ook op de Algemene Begraafplaats aan de Tongerenseweg zijn rijen oorlogsgraven te zien, geen eindeloze, maar tel ze maar eens op, al die graven op onze Veluwse begraafplaatsen. En bedenk dat onder elke steen een mens ligt die nooit meer thuiskwam.

Lees meer...

Gemiauw in het hemelsblauw

buizerd kleinJe hebt het vast wel eens gehoord: dat klagende miauwende geluid hoog in de lucht. Dan hoor je geen vliegende kat, maar een buizerd. Het is een veelvoorkomende roofvogel, maar als je echt een duidelijke foto wilt maken, moet je wel van heel goeden huize komen en dus Gerrit van Vemde heten.

Uren, dagen, weken brengt hij door in het veld in een klein rottig tentje om alles wat vliegt, loopt, kruipt en kreupelt te fotograferen, zijn vrouw heeft geen kind aan hem, het resultaat mag er dan ook zijn. Vorige week die prachtige ijsvogelfoto’s op Epernet en nu dus buizerdplaatjes, waar je als fotograaf van boompjes en vennetjes stil van wordt. En dan ook nog een gedicht van mij, het kan niet op.

Lees meer...

Iets melden of vragen?
[email protected]

Op twitter

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.