Gedichten van Henk Posthouwer

Een nieuwe lente....

echte liefde (2)De wisseling van de seizoenen brengt nogal wat te weeg, de natuur verandert in korte tijd van een kleurloos geheel tot een wereld die bruist van ontluikend leven en van pogingen om nieuw leven te verwekken. Elk mannelijk dier doet zijn uiterste best om een vrouwtje te versieren en alle knoppen staan op springen.

Lees meer...

Namen, namen en nog eens namen…

namen 5Dit weekend ben ik met onze zoon naar Ieper geweest. We zijn beiden zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de Grote Oorlog van 1914 tot 1918, zoals die door de Geallieerden wordt genoemd. Overal in dit Vlaamse landschap tref je monumenten, begraafplaatsen, musea en restanten van loopgraven aan. Op de grootste Britse begraafplaats Tyne Cot bij Passchendaele liggen bijna 11.957 Britse soldaten begraven, ook enkele Duitse en op de muren van de begraafplaats staan de namen van 34.957 vermisten. Namen, en nog eens namen, overal zie je ongelooflijke lange lijsten van namen van soldaten, die nooit zijn gevonden en wier schamele resten eeuwig zullen rusten in de kleigrond van Vlaanderen. Bij graafwerkzaamheden of bij het ploegen van de akkers komen ze soms aan het daglicht en krijgen ze alsnog een waardige begrafenis op een van de vele erevelden. Nog steeds vallen er slachtoffers: een ploegende boer kan met zijn zware ploeg nog heel goed een van de vele blindgangers tot ontploffing brengen. Bij veel akkers ligt een stapeltje oorlogstuig, dat dan door de een speciale dienst wordt opgehaald.

Lees meer...

Een verbaasde Rembrandt

IMG 5358 AangepastHij is onze grootste schilder: Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Hij schiep niet alleen 300 schilderijen, maar ook nog eens 300 etsen en 2000 tekeningen. Al tijdens zijn leven was hij een beroemdheid; alleen de rijken konden zich een schilderij van hem veroorloven. Rembrandt is ook een belangrijk exportartikel, het Rijks Museum presenteert momenteel voor het eerst een overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, etsen en tekeningen uit de eigen collectie en zoals bij alle thema-exposities is succes verzekerd. Het lijkt wel of de halve wereldbevolking koers heeft gezet naar het Museumplein.

Lees meer...

Conceptuele kunst

kathedraal van reims 1In het Kroondomein, achter hotel-restaurant De Echoput, bevindt zich het conceptuele kunstwerk De Kathedraal van Marinus Boezem. Het werk bestaat uit 40 bronzen boomstronken van ongeveer 1 meter hoog, die zo zijn geplaatst dat de plattegrond van de beroemde kathedraal van Reims zichtbaar is. Het kost wat moeite de plek te vinden, want bordjes ontbreken en op de plek zelf staat nergens een inlichtingenbord. Je bent overgeleverd aan je eigen waarneming en beleving. De meningen over dit kunstwerk zullen divers zijn, de een zal zich in een hemelse kathedraal voelen en deze plek als een soort bedevaartsoord regelmatig bezoeken maar de ander zal de 40 bronzen stronken, die allemaal hetzelfde zijn, zien als verspilling van materiaal.

Lees meer...

Boezelig

boezelig 2Bijna elke morgen ga ik meestal fluitend naar de sportschool aan de W. G. van de Hulststraat en behalve sporten praten we heel vaak over het weer. Zo kwam een van ons, zij die altijd de meeste adem over heeft, met de term ‘boezelig weer’. Boezelig ... nooit van gehoord. Volgens het dialectwoordenboek van Nieuwleusen betekent boezelig dat het waait zonder regen.

Lees meer...

Nog even volhouden

somber 4 AangepastEen paar weken geleden kon je nog in de beschutting heerlijk in het zonnetje zitten, maar dat is sinds dat snertweer van de laatste weken voorgoed verleden tijd, tenminste zo lijkt het. We zouden geen Hollanders zijn als we het niet een paar keer per dag over het weer zouden hebben. Het weer zorgt tenminste voor leven in de brouwerij! Waar moet je anders over praten, toch niet over de kandidaatsleden van de Provinciale Staten of die van het Waterschap Vallei en Veluwe? Als je daarover begint zie je slechts vraagtekens op de gezichten van de ander en dat is niet zo vreemd. Ik vraag me af wie er op de kandidatenlijsten enigszins bekend is bij het grote publiek. En toch maar stemmen vind ik, want democratie is een groot goed.

Lees meer...

De Woeste Hoeve, een beladen plek

woest 6De Woeste Hoeve in Beekbergen is, volgens de website, een gerenommeerd restaurant. Al in de Middeleeuwen stond op deze plek een boerderij die tevens dienstdeed als herberg, een pleisterplaats voor reizigers die het waagden over de Veluwe, toen een ‘wilt en bijster land’, te reizen. Men ging trouwens liever niet alleen op pad, er werd in groepen gereisd of met de postkoets. De Woeste Hoeve was niet alleen een veilig onderkomen in een onzekere omgeving, maar ook een wisselplaats voor de paarden.

Lees meer...

De luchtigheid van de berk

berken 2Vaak zie je ze aan de bosrand: berken. Ze staan daar niet alleen voor de sier, ze kunnen een bosbrand vertragen doordat ze veel water bevatten. Vooral in het voorjaar bevat een berk heel veel vocht. Vroeger tapten we dat wel af en smeerden het in ons haar. Bij onze dorpskapper kon je zelfs ‘dr. Dralle Berkenhaarwater’ kopen en als je mij kent kun je aan mij wel zien dat dit een magisch en effectief watertje was voor het hoofdhaar.

De berk is ook een rommelmaker, in het voorjaar verspreidt hij een ongelooflijke hoeveelheid stuifmeel en minuscule schubjes. Als je allergisch bent voor boompollen zou je elke berk het liefst omhakken en dat zou toch jammer zijn, want het is een prachtige boom. Voor de oude Germanen was het een boom van de wijsheid.

Lees meer...

Geuren

geuren8Geuren blijven je altijd bij, al word je nog zo oud en krakkemikkig. Je zult nooit de geur vergeten van het gebraden draadjesvlees op het sudderpitje in de keuken van je ouderlijk huis. Je zult een chloorlucht altijd associëren met het zwembad waar je in je jeugd een beetje stoer liep te doen en te zijn om indruk te maken op de Puttense meisjes.

Lees meer...

Stilte

ring 2Ongeveer een keer in de maand ben ik suppoost, een suppoost is gewoon een zaalwachter. Je kunt me achter de tafel in de tentoonstellingsruimte De Ring in het gemeentehuis vinden. Ik bekijk eerst alle geëxposeerde kunstwerken, ze zijn altijd de moeite waard, en daarna verdiep ik mij in mijn boek of krant. Af en toe sluip in naar de koffieautomaat waar ik altijd vriendelijk
word ontvangen door pauzerende afgepeigerde ambtenaren, die ik bemoedigend en stimulerend toespreek. Met zo’n baantje als suppoost kun je wel oud worden, de enige herrie die je hoort is die van naaldhakken.

Lees meer...

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Het houdt niet op, schijnt het. Appartementen op de plek van de Middenstip, de voormalige RK Kerk en de ABN AMRO-bank. Het centrum wordt er niet mooier op en bestaat straks alleen uit winkels en appartementengebouwen. Dus bouwen voor projectontwikkelaars. Waar blijven de kleine huizen met tuintje voor senioren en starters? Bouwen voor de bevolking!De donaties t.b.v het herstel van de Notre-Dame zijn nu al opgelopen tot 700 miljoen euro! Kan dat geld niet veel beter worden besteed aan de enorme armoede in de wereld?Het wordt steeds gekker in ons land. Hier meer daarover.Niet alleen in Epe, maar in heel het land kunnen ze er wat van. Een goed artikel over de bomenkap in ons land. En hier een filmpjeMooi gesprek tussen Sunny Bergman, u weet wel, de documentairemaakster die vooral bekend is omdat ze jan en alleman van racisme beschuldigt, en cabaretier Theo Maassen, die met zijn show over 'de opkomst en ondergang van de witte man' volle zalen trekt.Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.,,Ik heb een groen hart.'' Welnee man, je wilt gewoon een vette bankrekening.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is! 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.