Gedichten van Henk Posthouwer

Van de molen naar de waterval

familiefoto 2De nostalgie vierde in vorige inzendingen hoogtij, eerst het verhaal van mijn vader en de molen en de week daarop dat van mijn moeder bij de ruisende waterval. Ik heb me altijd afgevraagd hoe die twee elkaar hebben leren kennen. Zelfs mijn oudste zus, ze is bijna 96 en ongelooflijk helder en sportief, weet dat niet. Ze woonden niet in elkaars buurt, ze zullen elkaar, beiden orthodox hervormd, in elk geval niet ontmoet hebben in een café.

Lees meer...

Liefde van het zuiverste water

71933014 2079460958820500 7794597676317671424 nDe foto van deze waterval in Putten zal een eeuw geleden genomen zijn. Hoe langer je naar een dergelijke foto kijkt, des mooier en interessanter hij wordt. Het geheel doet me denken aan de geboorteplek van mijn moeder, haar ouderlijk huis stond in Putten, aan de Beekweg. De familie hoorde de hele dag het ruisen van de waterval naast de boerderij. Eerlijk gezegd is de afgebeelde waterval niet die aan de Beekweg, maar wel een gelijksoortige in de buurt.

Zij was het oudste meisje in een groot boerengezin. Opa en oma zullen het niet slecht hebben gehad, mijn opa had een behoorlijke stal koeien en een mooie boerderij. Er lag echter een schaduw over de idylle aan die mooie waterval en die heldere beek: hij had graag onderwijzer willen worden, maar zijn stiefmoeder besliste anders, hij moest boer worden.

Aldus geschiedde, hij is dat zijn hele leven, hij werd 72 jaar, gebleven. Deze wat humeurige man, gefrustreerd, en ook nog geplaagd door astma-aanvallen, heeft vaak zijn heil gezocht in boeken over sterren, geschiedenis en verre landen en er zijn 8 kinderen over verteld. Zo was hij toch een beetje onderwijzer in Putten op die prachtige plek aan een beek met het zuiverste water.

Lees meer...

Het pad van mijn vader

toenEven terug in de tijd met een prachtige foto die ruim 100 jaar geleden in Putten op de Molenstraat is genomen. Je kunt op de plek van de fotograaf een foto maken met dezelfde markante punten: de molen met de bijgebouwen en de kerktoren. De molen staat bij een verkeersrotonde, de zandweg is nu een drukke asfaltweg, het korenveld met de schitterende nostalgische schoven is nu de Nieuwe Begraafplaats. Achter de bomenrand bevindt zich de Oude Begraafplaats.

De molen ‘Het Hert’ dateert van 1898 en staat nog steeds trots en gerestaureerd overeind, ook de kerktoren heeft de stormen van de tijd doorstaan. Eigenlijk is dat een wonder want de Duitse bevelhebber beval oktober 1944 dat het hele dorp Putten platgebrand moest worden, het bleef bij ruim honderd huizen. Mijn vader werd als jongste van een groot gezin in een klein huisje aan de Molenstraat geboren. Het huisje stond links vooraan aan de rand van het schovenveld.

Hoe zag zijn wereld eruit? Hij ging elke dag naar de openbare lagere school bij de dorpskerk in de verte. Het was thuis geen vetpot, zijn ouders waren hardwerkende, in hun orthodoxe geloof verstarde mensen in Veluwse klederdracht. Van mijn oma, wij zeiden altijd opoe, bestaan weinig foto’s en van mijn opa slechts een. Hij wilde nooit op de foto, hij ontbreekt dus ook op de trouwfoto van mijn ouders van 11 augustus 1922. In de oorlog moest hij echter een Ausweis hebben; dankzij de bezetter is er dus één foto van hem.

Lees meer...

Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Het is al zo’n tien jaar geleden dat ik voor het laatst voor de klas stond. In die 40 jaar zijn er heel wat kinderen de revue gepasseerd, ik heb het niet bijgehouden, maar het zullen er zo’n 1000 zijn. Veel oud-leerlingen herken ik nog wel, al moet ik door andere haardracht en -uitval, gewichtstoename en de onvermijdelijke rimpels vaak wel heel goed kijken. Gelukkig herkennen ze mij altijd, dus met die gewichtstoename, dat haarverlies en de oprukkende rimpelingen valt het dus reuze mee. (Je moet jezelf af en toe een kietelen.)

Lees meer...

Allerzielen

IMG 9385 AangepastOp 2 november worden volgens de rooms-katholieke traditie de doden herdacht op Allerzielen. In de kerk wordt een requiemmis opgedragen en er worden kaarsen gebrand. Nabestaanden leggen bloemen op het graf. Vroeger moest men in de protestantse kerken niets hebben van die ‘roomse’ rituelen, maar tegenwoordig worden er ook in de protestantse kerken, maar ook op begraafplaatsen, steeds vaker kaarsen gebrand en diensten gehouden ter nagedachtenis van de overledenen. In de kerken doet men dat meestal aan het einde van het kerkelijk jaar, de laatste zondag van november.

Lees meer...

Smakkende zwijnen

zwijnen (5)Onze voorouders waagden zich ’s nachts niet in het bos, want het was daar niet pluis. Je kon overvallen worden door struikrovers (die geen struiken roofden, maar wel je portemonnee en liefst nog meer) en misschien nog wel erger: het spookte er. Er waren dus geen krakende takken, geen nevelflarden, geen struiken die toevallig op een wild dier of mens leken, maar wel witte wieven en geesten van ter plekke vermoorde marskramers en andere al of niet eerzame burgers.

Lees meer...

Sex in the woods

dekkingDe bronsttijd is weer voorbij, de koningen van onze Veluwse bossen zijn weer ongelooflijk druk geweest. Het begon al in september, ze verlieten hun roedel en gingen alleen op pad, dromend van gewillige hindes, koninginnen dus. De testosteron gierde hun door het forse lijf, ze waren op de versiertoer en zouden wel eens eventjes dit en eens eventjes dat. Helaas waren er veel meer van die stoere jongens op pad en het zat er dik in dat ze elkaars paden zouden kruisen.

Lees meer...

Bomen, onze grootste vrienden

bomen (13)We hoeven niet te lang te bomen over bomen, een ding is zeker: zonder bomen kunnen we niet leven. Ze produceren zuurstof en compenseren de Co2-uistoot, die voor de opwarming van de aarde zorgt. Het zou mooi zijn als alle landen veel bomen zouden planten, als we minder zouden vliegen, minder vlees zouden eten, minder zouden autorijden, van het gas af zouden gaan, enzovoort. We weten allemaal wel hoe het moet.

Lees meer...

Putten, 2 -10-1944 - 2-10-2019

herdenkingshof 1Vandaag wordt in mijn geboorteplaats Putten herdacht dat er 75 jaar geleden de beruchte oktoberrazzia plaatsvond die het leven kostte aan 552 mensen. Zij kwamen om in Duitse concentratiekampen. Van de ruim 600 weggevoerde mannen kwamen er slechts 48 terug, waarvan er 5 naderhand nog overleden door de ontstane ontberingen.

Lees meer...

Feestgangers

IMG 5939 copyAls je tegen zonsopgang op pad bent kun je in diverse categorieën worden ingedeeld: een fuifnummer dat heel of halfzat en al dan niet in staat tot het uiten van betekenisloze klanken over de rijweg en door de voortuintjes van de brave Eper burgers zigzagt. Een krantenbezorger kan ook, zo eentje die door weer en wind gaat en bij nacht en ontij het laatste gedrukte nieuws in de brievenbussen wurmt, meestal begroet door een valse en luid blaffende hond, die aan de andere kant van de deur al onder de brievenbus ligt te wachten om de inmiddels door hem of haar afgekloven krant naar de eerste de beste ontwaker te bezorgen. En dan, en dat is niet de minste categorie, heb je nog de echte wakkere jongens of meiden.

Lees meer...

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.