Gedichten van Henk Posthouwer

Een inspirerend ijzeren varken

zwijnen 2Zij staat met haar jonkies in Apeldoorn, op de rotonde voorbij de Julianatoren. Patrick Visser, de schepper van deze indrukwekkende beeldengroep, biedt het geheel te koop aan, de familie staat in de etalage. Het beeld maakt een behoorlijke impact op de kijker en past daarom heel goed als mijn laatste bijdrage voor het alom beweende en betreurde Epernet, als een afscheidscadeau voor vaste medewerkers, voor Jan en Jan, Bert, Anita, Gerrit en Gert, Sjaan, Gerard, Harry en al die anonieme lezers. Het was een leuke en inspirerende tijd, we wachten nu op een vervolg.

O ja, over ‘een ijzeren varken’. Dat is een uitdrukking, het betekent: hij is heel sterk, het leven zit er bij hem ingeroest. Geen kunstenaar had deze gedachte beter tot uitdrukking kunnen brengen. Het stoere materiaal, de sombere kleur, de houding, alles ademt kracht en agressie, kortom hier staat een moeder die haar kroost met primitieve moederliefde te allen tijde verdedigen en beschermen wil. Een prachtig afscheidscadeau toch? De kracht, schoonheid en het ongerepte van onze Veluwe staan hier op een paar vierkante meter in Apeldoorn.

Lees meer...

Het kruispunt

IMG 9011Veel verkeer op het kruispunt bij de Naald in Apeldoorn afgelopen zondagmiddag. Er werd veel getoeterd en geroepen en er werd duimen opgestoken. Normaal associeer je dit met agressie, maar hier gebeurde iets heel moois. Twee mannen staken borden op met teksten “HET KOMT GOED” en “HOUD VOL”. Op de kruising heerste even een zweem van positivisme, vrijwel iedereen reageerde spontaan op de teksten en de opgestoken duimen van het duo.

Lees meer...

De liefde vergaat nimmermeer

Gerard en Rosana 7de liefde

kleur je leven met de teed’re liefde
voor de mens waar jij zo van houdt

geniet van het goede van het bestaan
en stel jezelf geen moeilijke vragen

maak je niet bezorgd over morgen
het leven gaat zijn eigen gang

zie ook: Echte liefde in Brazilië

Gerard van de Schepop is een onvergetelijke vriend op afstand geworden. Hij heeft ons ruim 4 jaar lang elke week verwend met prachtige verhalen over Brazilië, dat prachtige land met zijn geweldige natuur, verhalen over zijn familie en zijn lieve Rosana, en heel opvallend: veel verhalen over hoe het eens was in Epe, de Parklaan, de oude begraafplaats, de Sint Bernardusschool, cantharellen zoeken, de oorlog gezien door de ogen van een kind.

Lees meer...

Nog 21 dagen

bertenanitaWe hadden het al eerder over inspiratie, over het leven na Epernet. We naderen de eindstreep van 31 maart. Ik zal de laatste weken nog proberen eindelijk eens iets zinnigs te schrijven om uiteindelijk snikkend de finish te beroeren. Volgende week zal ik wederom een povere poging doen om nog wat herinneringen op te halen en enkele Epernetters in het lentezonnetje te zetten.

Lees meer...

Nog 28 dagen inspiratie

Jan 1Wat een waardeloos, schokkend bericht: Epernet en DWDD houden op te bestaan. Niets blijft meer bij het oude. Het duurt even voor je zulk nieuws hebt verwerkt, maar niets is onvervangbaar, het kost alleen wat moeite om dat alles tot je door te laten dringen en te verwerken en vervolgens kost het nog meer tijd om deze geestelijke onrust in daden om te zetten. Ik hoop trouwens nog steeds op een jammerlijk mislukte 1 aprilgrap.

Lees meer...

De zinnenprikkeling van het boek

boek 2Af en toe zul je wel moeten: snoeien en ruimen in je boekenkast. Heel soms doe ik dat dan ook, maar bijna nooit gaat het initiatief van mij uit. Met tegenzin ga ik aan het sorteren, maar de stapel die naar het goede doel gaat blijft zielig klein want elk boek heeft een eigen mooie verhaal: het ene is een afscheidscadeau, het andere is uit liefde gegeven en dan zijn er ook nog met prachtige illustraties en dan dat ene gesigneerde exemplaar, dat ik toch nog eens moet lezen. Gelukkig zijn Ineke en ik het samen eens geworden over een nieuwe boekenwand, die echter nu al vol is. Ik denk niet dat er nog een boekenwand komt…

Zo schiet het natuurlijk niks op, het blijft dweilen met de kraan open. Ik heb trouwens nog een onschuldige handicap: behalve dat ik dus node iets weg kan doen, kan ik ook nog eens nooit een boekenmarkt of ander boekenoord passeren zonder koopdrang, er zit daar iets magisch in de lucht, een geheimzinnige aantrekkingskracht, de uitdaging van rijen kleurige, zinnenprikkelende boekenruggen. Maar bleef het hier maar bij, het wordt nog erger:

Lees meer...

De jacht op scharreldieren

jacht 3 AangepastWe hebben een nieuwe boekenkast! Daarover volgende week meer! Als je een nieuwe boekenberging inricht kom je van alles tegen, je wist niet meer van het bestaan. Een dierbare ex-collega had als lijfspreuk: ‘Als je iets een jaar niet gebruikt moet je het weggooien’. Dat is voor mij meer dan vloeken in de kerk.

Lees meer...

Adagio op de A28

mo2De auto is een prima concertzaal. Met mooie muziek wordt een lange autorit een belevenis. Zo klinkt het beroemde klarinetconcert KV622 van Mozart nergens mooier dan op de snelweg van Utrecht naar Groningen. Het concert werd op 30 september 1791 voltooid, de componist stierf op 5 december van dat jaar op 35-jarige leeftijd.
Iedereen kent wel iets van Mozart, bijvoorbeeld Eine kleine Nachtmusik en iedereen kent het liedje Zie ginds komt de stoomboot. De melodie komt uit een van zijn symfonieën. Het langzame deel van het klarinetconcert, het adagio, is vooral bekend geworden door de film Out of Africa. Allemaal leuk om te weten, maar nog leuker is het om gewoon te genieten van het werk van een groot componist.
Je kunt de muziek trouwens ook gewoon thuis beluisteren en de foto is gemaakt door Bert Hanekamp, die kan zonder handjes sturen als de politie het niet ziet.

Lees meer...

‘Als hij maar geen voetballer wordt ...

... Ze schoppen hem misschien halfdood’. Iedereen kent deze woorden uit het lied Jimmy, beter bekend als Hoe sterk is de eenzame fietser, van Boudewijn de Groot. Gedachten over wat je kinderen en kleinkinderen kan overkomen en hoe hun toekomst eruit zal zien, spoken bij iedere grootouder wel eens door het hoofd. Gelukkig duren deze gedachtenspinsels maar heel even en kun je als opa gewoon plezier hebben van en met je kleinzoon, bijvoorbeeld door lekker trampoline te springen of gewoon de supersupporter uit te hangen op een koud en tochtig veld.
En gewoon vertrouwen hebben in de toekomst.

Lees meer...

De kiem van het grote kwaad en de Auschwitzherdenking 27 januari 2020

c5e5f2e6 4ef9 4350 afe4 3c33840d2e5akopieDe Rivierenbuurt in Amsterdam is een nette en rustige buurt. De straten zijn breed en de huizen zijn ontworpen door bekwame architecten. Anne Frank heeft hier gewoond, aan het Merwedeplein, de flat oogt nog steeds prettig en leefbaar. Het gezin Frank vluchtte uit Duitsland naar Amsterdam en het ging ze hier goed, ze kregen een mooi huis, de kinderen gingen naar een mooie school, de tegenwoordige Anne Frankschool, en vader had een fabriekje aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam, later zou dit het Anne Frankhuis worden.

Lees meer...

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.