epernetbordje

Epe mien däärpien 3

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

Zoeken

Mijn vrouw rookt ketting als geen ander. Daarom noem ik haar mijn 'teerbeminde'.


 

Gedichten van Henk Posthouwer

Afscheid

IMG 5729 (Custom) (2)Partir, c’est mourir un peu, zegt een Frans spreekwoord. De juistheid van deze woorden besef je steeds meer; je neemt afscheid van een geliefde en je beseft tegelijkertijd dat je zelf een stukje opschuift. Toch maar gewoon gepast de herfst van het leven blijven genieten....

Lees meer...

Vroeger

IMG 8638 Customwas de straat ons speelterrein
reden er meer fietsen dan auto’s

toen waren de zomeravonden veel langer
en nestelden de huiszwaluwen onder ons dak

rijpte de rogge tot aan de rand van het dorp
onder de stralende zomerhemel de schoven

vliegerden wij eindeloos onder de wijde hemel
tot de zon statig onderging achter de verre einder

kochten we het allereerste zakje smith’s chips
en choco-ijsjes bij c. jamin voor vijftien cents

speelden we verstoppertje, vergaapten ons voor die etalage
met märklin stoomtreintjes in een ver bergenlandschap

vol tunnels, ravijnen en besuikerde alpentoppen
waanden we ons in die nooit te bereiken landen

zaten we elke zondag braaf twee lange uren in de kerk
zogen zo zuinig op king pepermunt en telden alle raampjes

waar zijn de geuren van vers brood
de reuk van het smidsvuur, de paarden

alles is verdwenen in de tijd
veilig opgeborgen in ons geheugen

ons geheugen dat ons vaak in de steek laat
dat het verleden almaar mooier kleurt en invult

eens zal dit heden een schitterende herinnering zijn

Lees meer...

Tongeren

tongeren CustomEen van mijn favoriete plekken in onze mooie omgeving; de begraafplaats van Tongeren. Prachtig aangelegd met mooie kronkelende paden, een oase van rust. Je hoort alleen het geluid van de vogels. Dit is een begraafplaats en je beseft tegelijkertijd de waarde van het leven in deze welhaast gewijde stilte.

Lees meer...

100 dagen voor de kerst

kroondomein 8Grote droefenis! Het Kroondomein Het Loo is vanaf 15 september tot en met 25 december gesloten voor het publiek. Je komt er als wandelaar, trimmer of fietser niet meer in. Er is wat protest, zo organiseerde De Faunabescherming in Wiesel een bijeenkomst met als doel de jachtpartijen die in die 100 dagen zullen plaatsvinden tegen te houden.

Ik ben opgegroeid in een tijd en omgeving waarin de jacht als sport werd beschouwd; het was nodig om de wildstand op peil te houden en dus goed voor de natuur. Dat deze visie in ons inmiddels erg dichtbevolkte land is gekanteld is begrijpelijk. Veel dieren en mensen in een klein land is geen ideale combinatie. Ik heb trouwens het idee dat er van de meeste mensen wel gejaagd mag worden, maar ze willen het niet zien. Net zoiets als je vleesproducten als kroketten en pasteien eet, maar intussen wel de slager verkettert. Wel zwijnen dulden, maar verbieden in te grijpen als ze een echte plaag vormen.

In elk geval is het gewoon jammer dat het Kroondomein dicht is. Gelukkig duurt het niet eeuwig. Voor de kerst, het feest dat voor vele dieren het absolute einde betekent, is het park weer open en dan kunnen we weer genieten van de unieke landschappen. Voor mij geldt dat alles niet, ik heb over de toegang een afspraak met onze Koning gemaakt. De foto is het sluitende bewijs. Mij kun je dus, als de kogelregens even ophouden, gewoon op de fiets tegenkomen in Het Kroondomein, maar dan ben jij dus wel op verboden terrein… Handig zo’n netwerk.

Lees meer...

Appels en peren

perenEind augustus is het traditioneel weer zover: de fruitpluk. Tonnen fruit hangen te wachten in de boomgaarden. Bij Arnold Bosgoed in Welsum plukken Polen, Moldaviërs, maar ook veel mensen uit onze omgeving. Het plukloon is o.a. bestemd voor de reparatie van een kerkdak, voor Sidney and Friends (een project voor gehandicapte kinderen), voor muziekinstrumenten en voor straatkinderen in Columbia. Dat laatste project wordt door de ZWO-commissies van de Grote Kerk, de Goede Herderkerk en de Regenboogkerk ondersteund. Men verwacht hiervoor minstens 6000 euro bij elkaar te plukken.

Lees meer...

Een bevlogen mens

IMG 3243 AangepastGert van den Esschert is niet meer te stoppen, het 3de deel van Epe mien däärpien is uit! Je ziet bij schrijvers wel eens dat hun eerste boek het beste is en dat de volgende niet meer kunnen tippen aan die eerste. Bij Gert is dat niet het geval, zijn schrijverschap vertoont een stijgende lijn. Deel 3 is nog mooier en boeiender dan deel 1 en 2. We kijken nu al uit naar deel 4, dat ongetwijfeld de kenmerken van een goede streekroman zal hebben.

Hij heeft het benodigde materiaal al in huis, zijn archief moet onuitputtelijk, oneindig en onmetelijk zijn. Dagen en hele nachten brengt hij door in de duistere krochten van zijn luxe appartement. Zijn vrouw redt hem meermalen van de hongerdood door hem op tijd aan de eetkamertafel te zetten, waar hij dan weer op krachten komt. Daarna stort hij zich weer met ongebreidelde energie op zijn hobby, de geschiedenis van Epe tot leven brengen voor de gewone sterveling.

Lees meer...

Verdraaid Verstandige Vossen

sluit vriendschap met je vijand
doe aandoenlijk en vertederend

en je scoort de ganse zomer gratis voedsel
je hoeft nooit meer op konijnenjacht

en je hoeft geen kippen meer te mollen
je krijgt je eten gratis thuisbezorgd

maar toch krijg je eens een probleem
straks is jouw bos verboden voor tweevoeters

dan zal de bronstroep klinken
en zul je tijdens de kerstdagen

net als je onbetrouwbare mensenvrienden
toch aan de kippen en konijnen moeten

Lees meer...

Huppelen van ziele(n)vreugd

elspeet 1Huppelen doen volwassenen volgens mij nooit. Ik weet niet eens of ik dat nog wel kan, maar onze kleindochters deden het wel, zo heel spontaan tijdens een wandelingetje. Ik geloof dat ze daar voor hun tiende mee gestopt zijn en de kleinzoons deden hier helemaal niet aan mee.

Als kind zong ik dapper in de Grote Kerk van Putten op hele lange noten psalm 68 vers 2: ‘Maar ’t vrome volk in U verheugd zal huppelen van zielevreugd.’ Ik heb als kind nooit begrepen hoe dat kon: al die mensen in klederdracht huppelend de kerk uit op de maat van een uiterst traag gezongen lied.

Op de Veluwe zijn veel kerken waar de diensten nog net zo verlopen als in mijn jeugd. In Elspeet of waar dan ook wordt nog steeds gezongen over huppelen van zielevreugd, in de oude vertaling. Afgelopen zondag fietste ik net voor kerktijd door Elspeet en Uddel. Ik kwam veel mensen tegen, die lopend en passend gekleed ter kerke gingen. Niks huppelen, het kan ook niet in die zwarte kleding en de kinderen dan? Die voegen zich naar hun ouders, de garantie voor het voortbestaan van de orthodoxie die hoort bij onze mooie Veluwe.

Lees meer...

Het nageslacht en lijsterbessen

merel 1Het voorjaar is een drukke tijd voor onze vogels, er worden vrouwtjes versierd, het territorium wordt hoorbaar afgebakend, nesten worden in elkaar geknutseld en er wordt onophoudelijk voor de jongen gezorgd. Op onze schoorsteen zat elke avond een merel te zingen. Ik maakte er al eens een gedichtje over.

Intussen is er in de loop van deze zomer wat in onze tuin veranderd. Onze druivenplant is enorm gegroeid en draagt behoorlijk vrucht, wel kleintjes, vooral omdat ik te lui ben om te krenten, maar volgens deskundigen heb ik ook niet voldoende gesproeid. Allemaal betweterij en jaloezie, ik heb nog nooit zulke lekkere druiven geproefd, hoewel een wijnoogst er dit jaar niet inzit, en dat komt bovenal door dagelijks bezoek van het nageslacht van die zingende voorjaarsmerel.

Onbeschaamd stort het ganse merelgebroed zich op mijn kostbare fruit, eerst was er maar eentje, maar die nam op een gegeven moment haar hele familie mee. Ik was het voorjaarsgezang nog niet vergeten en een kleine beloning leek hier op zijn plaats. Het is helaas volledig uit de hand gelopen: er komen er steeds meer, ook andere families komen ontbijten, lunchen en dineren.

Lees meer...

Fons Bemelmans

harp 4De gemeente Epe bezit fraaie kunstwerken. In de tentoonstellingsruimte De Ring is van 16 augustus tot 21 september een expositie van een deel van die collectie te zien. Het gaat hier uiteraard om werken die normaal niet in de publieke ruimte niet worden getoond.

Lees meer...

Iets melden of vragen?
[email protected]

Agenda Epe

Evenementenagenda Eper Ondernemersvereniging

Za 6 oktober - Smakelijk Epe - Proeverij van hapjes en drankjes nabij het Gruttersplein
Za 24 november - Intocht Sinterklaas
Za 1 december - Sintkoopdag
14 december - 6 januari - Epe on Ice - ijsbaan in het Dr. Loeffpark
Woe 19, do 20, vr. 21 en za 22 december - Kerstkoopavond met chocolademelk en Glühwein & Play In in de Grote Kerk

Warm aanbevolen!

boek 1Nieuw boek van Bert op komst!
Epe op z'n mooist in beeld.

Klik hier voor informatie.boek 2

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.