epernetbordje

Epe mien däärpien 3

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

Zoeken

Gedichten van Henk Posthouwer

Wodan en Sint Nicolaas

50 plus 1113 7697 0312071717 SleipnirWodanraafHet plaatje van de illustrator Isings zal bij de wat ouderen onder ons herinneringen oproepen. Wij lazen op school de geschiedenisboekjes Toen en Nu. Er waren 3 delen waarin W. G. van de Hulst onze vaderlandse geschiedenis op eigentijdse wijze behandelde. Geschiedenis was en is een prachtig vak, iedereen houdt van mooie verhalen en een leraar kan een levenslange liefde voor onze historie stimuleren, maar tegenwoordig kijken we wel anders aan tegen al die verhalen die ons verleden zo ophemelden.

Lees meer...

Eindelijk eerherstel

huis familie Van EssenHet is velen een doorn in het oog, de steeds groter wordende illegale vuilstortplaats aan de Wachtelenberg. Op de plek waar eens het huis stond van waaruit de familie Van Essen op alle manieren hulp regelde voor tientallen onderduikers, meende de gemeente een stortplaats voor groenafval te moeten realiseren.

Momenteel is het een echte vuilnisbelt geworden met een ruime sortering aan strijkplanken, geluidboxen en niet te definiëren troep. En ook nog graffiti als onsmakelijke kers op de onverteerbare taart.

Binnenkort behoort dit alles tot het verleden. Het is een groep bevlogen Epenaren gelukt de betrokken instanties op andere gedachten te brengen. Er is al genoeg over geschreven, we hopen dat we de 75-jarige bevrijding bij een waardig monument aan de Wachtelenbergweg kunnen vieren.

Lees meer...

Rood met witte stippen

roodmetwittestippen (3)suizen

‘t late licht boven de horizon
streelt met kleurige vingers
langs de speelse berken

in de held’re herfsthemel

en over de giftige schoonheid
van vliegenzwammen tussen
‘t ritselend gevallen bladgoud
 
de roep van de buizerd
klaagt in de suizende stilte
van mijn verre verlaten heide
over ‘t afscheid van de zomer

Lees meer...

In Flanders Fields

passchendaele 1Ik heb verschillende reizen gemaakt naar Vlaanderen en Noord-Frankrijk om meer te weten te komen over de Eerste Wereldoorlog, de Grote Oorlog, zoals die wordt genoemd in de landen die niet neutraal waren, zoals Nederland.

Lees meer...

Silenzio

rome 1Dit weekend was ik met een gezelschap in Rome, een stad waar ze het vuil niet opruimen en de gaten in de wegen niet repareren, maar ook een stad die de grootste kunstschatten ter wereld herbergt. Uiteraard bezochten we ook de Vaticaanse Musea met als hoogtepunt de Sixtijnse Kapel, het plafond en de altaarmuur zijn beschilderd door Michelangelo. Je moet er wel wat voor over hebben, ook als je gereserveerd hebt moet je heel lang wachten en als je eenmaal binnen bent, denk je even dat je op de Eper braderie in de bouwvakvakantie bent, zo ongelooflijk druk. Heel jammer, want je kunt je niet echt goed concentreren op al het moois dat er te zien is.

Lees meer...

Op een mooie herfstdag

kleinkinderen 9In de herfstvakantie zijn veel opa’s en oma’s aan de beurt met oppassen op hun kleinkinderen. Wij ook, we doen het graag, we zien ze graag komen, maar als ze weer gaan vinden we dat eerlijk gezegd ook niet zo erg. Wij hebben het geluk dat onze 13-jarige Linde ontzettend graag haar jongere neefje en nichtje een beetje bemoedert; ze zorgt zo altijd voor een ontspannen sfeer, iedereen is blij met elkaar. Wij zijn rijk gezegend.

De wereld is anders als je oppast: in het bos worden dingen gezien die jij nooit opmerkte, enerzijds worden vragen gesteld die je niet spontaan kunt beantwoorden en anderzijds wordt er een verrassende feitenkennis gespuid. Wisten jullie bijvoorbeeld dat tonderzwammen vroeger werden gebruikt als lucifers? De ijsman Ötzi, hij werd in de Italiaanse Alpen ontdekt na daar 5300 jaar te hebben gelegen, had heel veel spullen bij zich, waaronder stukken van de tonderzwam. Leve zo’n spreekbeurt.

Al met al hadden we zomaar ‘n geweldige middag, daar in het hellingveen van Tongeren. De natuur is een boek dat altijd spannend is, maar dat je nooit uitkrijgt. Spannender dan dat reuzenrad, python of zo’n andere enge martelmachine in een pretpark. Zo krijg je in de rust ook gedachten over de toekomst, hoe ziet de wereld eruit als zij net zo oud zijn als wij? Mijn ouders waren van 1898 en 1900 en werden heel oud. Ze hebben met hun grote gezin van 8 kinderen veel meegemaakt, maar zij geloofden ondanks alles in de toekomst. Ik geloof dat wij dat ook maar moeten doen: geloven in de nieuwe generatie!

Lees meer...

Schapen en machinegeweren

Klompenpad 1We weten het onderhand wel, maar toch kan het niet genoeg worden gezegd: we wonen in een wonderschone omgeving. Onze Bert Hanekamp ontdekt met grote regelmaat mooie plekjes in de buurt van zijn woning en trakteert ons dan op lyrische plaatjes. Ik wil niet achterblijven en zal wat vertellen over klompenpaden. Bert heeft die, zo vertelde hij me, nog nooit gelopen, maar de kans is levensgroot dat hij dit wel gaat doen na het lezen van mijn artikel en gedicht. En misschien geven mijn bescheiden foto’s hem en zijn trouwe Wilma wel het laatste zetje. Dus Bert en Wilma: even naar het VVV-kantoor en dan: klompen aan, rugzak op en gaan!

Lees meer...

Afscheid

IMG 5729 (Custom) (2)Partir, c’est mourir un peu, zegt een Frans spreekwoord. De juistheid van deze woorden besef je steeds meer; je neemt afscheid van een geliefde en je beseft tegelijkertijd dat je zelf een stukje opschuift. Toch maar gewoon gepast de herfst van het leven blijven genieten....

Lees meer...

Iets melden of vragen?
[email protected]

Agenda Epe

Evenementenagenda Eper Ondernemersvereniging

14 december - 6 januari - Epe on Ice - ijsbaan in het Dr. Loeffpark
Woe 19, do 20, vr. 21 en za 22 december - Kerstkoopavond met chocolademelk en Glühwein & Play In in de Grote Kerk

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.