epernetbordje

Epe mien däärpien 3

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

Zoeken

De historische rubriek van de bekende prentbriefkaartenverzamelaar en amateurhistoricus Gert van den Esschert

Woar blif de tied: Niet blij in huize De Waaijenberg in Wissel

Foto 2. Fam. Boeve Hoofdweg in Emst 1965De afgelopen zomer werd ik gebeld door mevrouw Toos Boeve (82) uit Epe. Zij had een drietal oude foto’s en vroeg of ik hier belangstelling voor had. Uiteraard was ik geïnteresseerd en ik heb direct een afspraak met Toos gemaakt. Op deze foto’s staan een aantal mensen, onder wie Toos zelf, die gewerkt hebben voor het voormalige landhuis De Waaijenberg in Wissel.

Lees meer...

Woar blif de tied: Bloote arms

004. Jan van Riemsdijk 1919Zoekend naar andere informatie voor deze rubriek, kwam ik in Het Nieuws- en advertentieblad voor Epe en omstreken krant een mooi artikel tegen, over de preutsheid in Oene in 1926. Het is een verhaal over het optreden van Jan van Riemsdijk uit Heerde op vrijdag 30 juli 1926 in ’t Wapen van Epe. De tekst is in de oude spelling gehandhaafd, net als het gedicht in onvervalst Veluws dialect.

Lees meer...

Woar blif de tied: Berend van Putten met militaire eer begraven

Foto 01A. Bé van Putten 1959Een militair voertuig komt de Haverkamp op rijden en stopt voor de deur van de familie Van Putten. Moeder Hendrikje van Putten kijkt uit het raam van de woonkamer en denkt ‘daar zal je Bé hebben’. Bé van Putten kwam wel vaker ‘even aan’ met zijn jeep als hij in de buurt van Epe was. Maar dit keer stapten er twee onbekende militairen uit. Het bleek een legerpredikant te zijn met een officier aan zijn zijde. Al snel blijkt waar de mannen voor komen, de familie krijgt het overlijden van hun zoon Berend van Putten aangezegd. Het is een inktzwarte winterse dinsdag die 16e februari 1960.

Lees meer...

Woar blif de tied: Biljarttoernooi om De Posthoorn Cup - 1956

Foto 7. Prijsuitr. Bijartclub De Posthoorn 1956Eerst even een stuk geschiedenis over De Posthoorn, sinds jaar en dag gelegen aan de Markt 1 in Epe. De naam van dit ‘logement’ was in 1736 Den Oranjeboom, maar bij de inval van de Franse troepen in 1795 werd de Bataafsche Republiek uitgeroepen. Alles wat maar enigszins aan Oranje herinnerde moest worden verwijderd. Vanaf dit moment wijzigde de naam dan ook van ‘Den Orangeboom’ in ‘De Posthoorn’.

Lees meer...

Woar blif de tied: Het schildersbedrijf van Willem van Aefst

Foto 1. Wisselseweg v Aefst 1930In de jaren 20 van de vorige eeuw zat aan de Wisselweg in Epe tegenover de R.K.-begraafplaats het Schilder- en Behangersbedrijf van Willem van Aefst. Voorheen was het adres Wisselseweg A26 ᴬ maar het werd op 15 november 1950 omgenummerd Wisselseweg 17. Op 2 januari 1976 werd de naam Wisselseweg gewijzigd in Oude Wisselseweg. Als verzamelaar van foto’s, prentbriefkaarten en bedrijfsnota’s van (oude) Eper-bedrijven heb ik een nota van dit schildersbedrijf. De ‘Rekening’ was gericht aan de ‘Meester Timmerman Joh. Kasteel’. Deze timmerman en aannemer zat aan de Beekstraat in Epe en ging later door het leven als Kasteel en De Vries. Nu ik onlangs ook een foto van het huis en werkplaats van dit bedrijf in mijn bezit kreeg, leek het me leuk hierover te publiceren.

Lees meer...

Woar blif de tied – Paradijselijk wonen aan de Hoefijzerweg in Epe

Foto 1. Boerderij Albertus Brummel CustomWe hebben het hier over de voormalige boerderij van Albertus Brummel aan de Hoefijzerweg 26 in Epe. Het is een zijweg van de Heerderweg tegen over Hotel-Restaurant Dennenheuvel in de nabijheid van het Loodgietersbedrijf van Berkhoff. Het schurkt aan tegen het buurtschap Vemde. Voorheen was het adres met huisnummer C468. Op 15 november 1950 werd het Hoefijzerweg 12 en vanaf 1 december 1967 werd het vernummerd naar het huidige adres Hoefijzerweg 26.

Lees meer...

Iets melden of vragen?
[email protected]

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 is uitverkocht, maar er komt vermoedelijk een herdruk waarvoor hier kan worden ingeschreven. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.