De historische rubriek van de bekende prentbriefkaartenverzamelaar en amateurhistoricus Gert van den Esschert

Woar blif de tied: de ‘Jaarlijkse Oener slacht’

Foto 2. Huisslachting 1912 AangepastAl bladerend in een oud bulletin uit 2008 van onze Historische Vereniging Ampt Epe (www.ampt-epe.nl) kwam ik een heel aardig artikel tegen over de ‘Jaarlijkse Oener slacht’. Het artikel trok mijn aandacht omdat op een van bijgaande foto’s mijn oma / opoe Wichertje Berghorst-Riphagen staat, een heel lief mens waar ik erg aan gehecht was.

Lees meer...

Woar blif de tied: Niet blij in huize De Waaijenberg in Wissel

Foto 2. Fam. Boeve Hoofdweg in Emst 1965De afgelopen zomer werd ik gebeld door mevrouw Toos Boeve (82) uit Epe. Zij had een drietal oude foto’s en vroeg of ik hier belangstelling voor had. Uiteraard was ik geïnteresseerd en ik heb direct een afspraak met Toos gemaakt. Op deze foto’s staan een aantal mensen, onder wie Toos zelf, die gewerkt hebben voor het voormalige landhuis De Waaijenberg in Wissel.

Lees meer...

Woar blif de tied: Bloote arms

004. Jan van Riemsdijk 1919Zoekend naar andere informatie voor deze rubriek, kwam ik in Het Nieuws- en advertentieblad voor Epe en omstreken krant een mooi artikel tegen, over de preutsheid in Oene in 1926. Het is een verhaal over het optreden van Jan van Riemsdijk uit Heerde op vrijdag 30 juli 1926 in ’t Wapen van Epe. De tekst is in de oude spelling gehandhaafd, net als het gedicht in onvervalst Veluws dialect.

Lees meer...

Woar blif de tied: Berend van Putten met militaire eer begraven

Foto 01A. Bé van Putten 1959Een militair voertuig komt de Haverkamp op rijden en stopt voor de deur van de familie Van Putten. Moeder Hendrikje van Putten kijkt uit het raam van de woonkamer en denkt ‘daar zal je Bé hebben’. Bé van Putten kwam wel vaker ‘even aan’ met zijn jeep als hij in de buurt van Epe was. Maar dit keer stapten er twee onbekende militairen uit. Het bleek een legerpredikant te zijn met een officier aan zijn zijde. Al snel blijkt waar de mannen voor komen, de familie krijgt het overlijden van hun zoon Berend van Putten aangezegd. Het is een inktzwarte winterse dinsdag die 16e februari 1960.

Lees meer...

Woar blif de tied: Biljarttoernooi om De Posthoorn Cup - 1956

Foto 7. Prijsuitr. Bijartclub De Posthoorn 1956Eerst even een stuk geschiedenis over De Posthoorn, sinds jaar en dag gelegen aan de Markt 1 in Epe. De naam van dit ‘logement’ was in 1736 Den Oranjeboom, maar bij de inval van de Franse troepen in 1795 werd de Bataafsche Republiek uitgeroepen. Alles wat maar enigszins aan Oranje herinnerde moest worden verwijderd. Vanaf dit moment wijzigde de naam dan ook van ‘Den Orangeboom’ in ‘De Posthoorn’.

Lees meer...

Woar blif de tied: Het schildersbedrijf van Willem van Aefst

Foto 1. Wisselseweg v Aefst 1930In de jaren 20 van de vorige eeuw zat aan de Wisselweg in Epe tegenover de R.K.-begraafplaats het Schilder- en Behangersbedrijf van Willem van Aefst. Voorheen was het adres Wisselseweg A26 ᴬ maar het werd op 15 november 1950 omgenummerd Wisselseweg 17. Op 2 januari 1976 werd de naam Wisselseweg gewijzigd in Oude Wisselseweg. Als verzamelaar van foto’s, prentbriefkaarten en bedrijfsnota’s van (oude) Eper-bedrijven heb ik een nota van dit schildersbedrijf. De ‘Rekening’ was gericht aan de ‘Meester Timmerman Joh. Kasteel’. Deze timmerman en aannemer zat aan de Beekstraat in Epe en ging later door het leven als Kasteel en De Vries. Nu ik onlangs ook een foto van het huis en werkplaats van dit bedrijf in mijn bezit kreeg, leek het me leuk hierover te publiceren.

Lees meer...

Iets melden of vragen?
[email protected]

Epe mien däärpien 3

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 is uitverkocht, maar er komt vermoedelijk een herdruk waarvoor hier kan worden ingeschreven. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

Wat is het toch altijd frappant dat bij alle partijen na de verkiezingen feest wordt gevierd. Bij de winnaars uiteraard, maar ook bij de verliezers, omdat het verlies kleiner was dan verwacht, omdat de partij 'weer klimt', omdat de partij de grootste is gebleven, omdat ze een 'factor van belang' is gebleven, omdat de uitslag weliswaar slechter is dan de vorige keer maar beter dan in de peilingen, enzovoorts. Dus eigenijk alleen maar winnaars en geen verliezers. Politiek ten voeten uit.VA02 2019 01 Aangepast

De nieuwe VA-krant is een heel bijzondere. Om naar uit te kijken! Hier vast een leuk voorproefje!100% wild: vanmorgen twee wilde zwijnen met 16 biggetjes gezien. Ze zijn er vroeg bij. Voorjaarsbode? Nee, zachte winter, want de draagtijd is bijna vier maanden.Vrolijk makend filmpje van de dag over Jenny, een paard dat dagelijks alleen aan de wandel gaat.Prachtadvertentie in De Schaapskooi .In De Telegraaf: Gezin uit Epe kreeg plots Syrische buren: ’Nu hulp nodig’Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.