De historische rubriek van de bekende prentbriefkaartenverzamelaar en amateurhistoricus Gert van den Esschert

Woar blif de tied: L.I.O.S., de eerste wandelsportclub van Epe

Foto 004. Zaandam 1940 AangepastDe eerste wandelsportvereniging in Epe was L.I.O.S. (Loopen is onze sport). De vereniging werd opgericht op 30 april 1936 en heeft tot circa 1943 bestaan en was de voorloper van W.I.O.S. (Wandelen is onze sport). Het eerste bestuur bestond uit de toenmalige huisarts F. Bruijn (voorzitter) mej. A. Post (penningmeester) W. Lammers (secretaris) en G. van der Heide (commissaris) en Johan Zimmerman was algeheel leider.

Lees meer...

Woar blif de tied: Schaverensepad, een prachtig klompenpad

ExtraHet is zondag 29 december. De barometer geeft hoge druk en dat geeft veelal mooi weer. En inderdaad, het vriest 2 graden en het zonnetje schijnt. ‘s Morgens om 9 uur vertrek ik samen met m’n maatjes Rens van der Neut en Gerrit Durberg voor een wandeltocht door de vrieskou over het Schaverensepad. Een werkelijk prachtig klompenpad dat op 25 juni 2011 werd geopend. Normaal is de route 10 km met de start bij Dorpshuis De Hezebrink in Emst, maar wij starten vanuit ons eigen dorp vanaf De Veluwepoort midden in het centrum van Epe. Voor ons is de route die we in omgekeerde richting lopen 14,7 km.

Lees meer...

Woar blif de tied: Voorbereiding op nieuw voetbalseizoen

002. s.v. Epe 1977 1978 AangepastOm conditioneel bij aanvang van een nieuw voetbalseizoen sterk voor de dag te komen verliep de voorbereiding van de 1e en 2e selectie van s.v. Epe steevast richting de Renderklippen*. We hebben het hier over het seizoen 1977-1978. Epe 1 speelde net als tegenwoordig in de 3e Klasse B. De trainer van de hoofdmacht was de Zwollenaar Wim Lensink. Hij was de opvolger van Huub Coenen. Trainer Lensink zorgt voor de komst een heuse sportmasseur, C.J. Bronswijk.

Lees meer...

Woar blif de tied: Taxibedrijf Rein van den Beld in Heerde

Taxi v.d. Beld Heerde 1957Onlangs kreeg ik een prachtige fotokaart van de op 4 maart 1933 in Heerde geboren mevrouw J. (Ans) van den Esschert-Roelofs uit Epe. Het is een mooie sfeer- en reclamefoto van Taxibedrijf R. van den Beld uit Heerde.  De mooie zwarte taxi’s met hun statige chauffeurs staan opgesteld op de Marktstraat. De eerste taxi is een ‘Buick 50 Super’ van het bouwjaar 1953, de andere taxi’s zijn ook Buicks ongeveer van de bouwjaren 1946-1949.

Lees meer...

Woar blif de tied: De Nederlandse traditie van de oliebol

Foto 007 2018,,’Het weer is koud en guur als de dagen korten en de nachten lengen, maar de feesten van december brengen licht en warmte, met oud jaar: oliebollen.’’ Zo klonk het Polygoonjournaal in de jaren 50. Al eeuwen is het eten van oliebollen typisch Nederlands. De eerste oliebol werd gegeten door de Bataven en de Friezen in het begin van onze jaartelling.

Lees meer...

Woar blif de tied: De geschiedenis van Sint-Nicolaas

Foto 005. De Sint komt aan op het bordesHeel Nederland weet in de 21e eeuw nog wat een stoomtrein is. Dankzij die ene man, Sint-Nicolaas. We hebben het allemaal kunnen zien op zaterdag 16 november toen hij tijdens de landelijke intocht met zijn gevolg aankwam in Apeldoorn. Er waren weer duizenden mensen op de been om de Sint en zijn Pieten live te kunnen aanschouwen. Zelf heb ik warme herinneringen aan dat sfeervolle en oer-Hollandse sinterklaasfeest. Het zingen voor de schoorsteen. En aan al die keren dat je je schoen mocht zetten en je er de volgende ochtend pepernoten en cadeautjes in vond.

Lees meer...

Woar blif de tied: Daventria - Epe 1-2

v.v. Epe 1 1950 Aangepast 1De berichtgeving over de sport in Epe (en niet alleen de sport) wordt heden ten dage door het dagblad De Stentor heel erg onderbelicht. Helaas hebben de West-Veluwe en de Kop van Overijssel veel meer de aandacht. Wij (althans ik) zitten niet te wachten op wedstrijdverslagen van Berkum, Urk, Flevo Boys, Putten of Staphorst tegen RKAV Volendam. In de jaren 50 van de vorige eeuw was dat wel anders. De verslaggever ging bij uitwedstrijden van Epe ook gewoon mee met de spelersbus. Zo ook naar de vv Daventria*, ter plaatse liep je via een zandpad langs de Auping-fabriek** aan de Laan van Borgele, naar de accommodatie.

Lees meer...

Woar blif de tied: De speelgoedwinkel van de dames Fontein

Foto 008 1958In 1927 ging Bernard Fontein vanuit Deventer op zoek naar een winkelpand voor zijn beide vrijgezelle dochters Mien en Annie Fontein. Bernard Fontein belandde in Epe, waar toen aan de Dorpsstraat c227, wat nu de Hoofdstraat heet, een winkelpand te koop stond van de familie W.J. Meulenkamp. De familie Meulenkamp runde hier een winkel in huishoudelijke en aanverwante artikelen. Het pand stond er al in 1890.

Lees meer...

Woar blif de tied: Terug naar Epe

Foto 1 1989 AangepastBovenstaande tekst van ‘Terug naar, was een rubriek in het Deventer Dagblad van 26 juli 1989. In de serie ‘Térug naar’ beschreven verslaggevers de ervaringen die ze hadden bij de terugkeer naar een plek (plaats, dorp, dierentuin, camping enzovoort), waar ze in hun jeugd kennis mee maakten gedurende de zomervakantie. Het is een verhaal van toenmalig verslaggeefster Jantine de Boer die teruggaat naar haar vakantie in Epe voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ik vond het stuk een mooi beeld van ons dorp Epe geven, in die inktzwarte jaren in de vorige eeuw. Daarom besloot ik om het relaas van de Rotterdamse Jantine de Boer nog een keer met u te delen.

Lees meer...

Subcategorieën

Informatie bij oude foto's gezocht: wie herkent iets en kan er iets meer over vertellen?

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.