De historische rubriek van de bekende prentbriefkaartenverzamelaar en amateurhistoricus Gert van den Esschert

Woar blif de tied: Berend van Putten met militaire eer begraven

Foto 01A. Bé van Putten 1959Een militair voertuig komt de Haverkamp op rijden en stopt voor de deur van de familie Van Putten. Moeder Hendrikje van Putten kijkt uit het raam van de woonkamer en denkt ‘daar zal je Bé hebben’. Bé van Putten kwam wel vaker ‘even aan’ met zijn jeep als hij in de buurt van Epe was. Maar dit keer stapten er twee onbekende militairen uit. Het bleek een legerpredikant te zijn met een officier aan zijn zijde. Al snel blijkt waar de mannen voor komen, de familie krijgt het overlijden van hun zoon Berend van Putten aangezegd. Het is een inktzwarte winterse dinsdag die 16e februari 1960.

Lees meer...

Woar blif de tied: Biljarttoernooi om De Posthoorn Cup - 1956

Foto 7. Prijsuitr. Bijartclub De Posthoorn 1956Eerst even een stuk geschiedenis over De Posthoorn, sinds jaar en dag gelegen aan de Markt 1 in Epe. De naam van dit ‘logement’ was in 1736 Den Oranjeboom, maar bij de inval van de Franse troepen in 1795 werd de Bataafsche Republiek uitgeroepen. Alles wat maar enigszins aan Oranje herinnerde moest worden verwijderd. Vanaf dit moment wijzigde de naam dan ook van ‘Den Orangeboom’ in ‘De Posthoorn’.

Lees meer...

Woar blif de tied: Het schildersbedrijf van Willem van Aefst

Foto 1. Wisselseweg v Aefst 1930In de jaren 20 van de vorige eeuw zat aan de Wisselweg in Epe tegenover de R.K.-begraafplaats het Schilder- en Behangersbedrijf van Willem van Aefst. Voorheen was het adres Wisselseweg A26 ᴬ maar het werd op 15 november 1950 omgenummerd Wisselseweg 17. Op 2 januari 1976 werd de naam Wisselseweg gewijzigd in Oude Wisselseweg. Als verzamelaar van foto’s, prentbriefkaarten en bedrijfsnota’s van (oude) Eper-bedrijven heb ik een nota van dit schildersbedrijf. De ‘Rekening’ was gericht aan de ‘Meester Timmerman Joh. Kasteel’. Deze timmerman en aannemer zat aan de Beekstraat in Epe en ging later door het leven als Kasteel en De Vries. Nu ik onlangs ook een foto van het huis en werkplaats van dit bedrijf in mijn bezit kreeg, leek het me leuk hierover te publiceren.

Lees meer...

Woar blif de tied – Paradijselijk wonen aan de Hoefijzerweg in Epe

Foto 1. Boerderij Albertus Brummel CustomWe hebben het hier over de voormalige boerderij van Albertus Brummel aan de Hoefijzerweg 26 in Epe. Het is een zijweg van de Heerderweg tegen over Hotel-Restaurant Dennenheuvel in de nabijheid van het Loodgietersbedrijf van Berkhoff. Het schurkt aan tegen het buurtschap Vemde. Voorheen was het adres met huisnummer C468. Op 15 november 1950 werd het Hoefijzerweg 12 en vanaf 1 december 1967 werd het vernummerd naar het huidige adres Hoefijzerweg 26.

Lees meer...

Woar blif de tied – Voormalige boerderijtje van Reinder Vijge in Zuuk

In het voorjaar van 1992 stond aan de Ledderweg 28 in Zuuk nog een klein boerderijtje, met een rieten dak en opgetrokken uit wit kalkzandsteen. Het perceel was ca. driekwart bunder (7500 m2) groot. De achterzijde van de woning stond naar de weg toe met als afscheiding een hoge beukenhaag. Het huis stond tussen de Zuivelweg en de Werlerweg.

Lees meer...

Woar blif de tied - Een school op Tongeren 1868 - 1996

Foto 4 Chevalier School 1948 1200x748 CustomHet begon in 1861 op Welna, het landgoed ten westen van Tongeren, waarvan professor Buys Ballot eigenaar was. Buys Ballot was hoogleraar in Utrecht en directeur van het KNMI, dat hij in 1855 had opgericht. Begin 1861 schreef de heer Kroon, inspecteur van het lager onderwijs in Gelderland, hem over “de maatregelen die aan de oprichting eener school in de nabijheid van Tongeren en Welna bevorderlijk konden zijn”.

Lees meer...

Iets melden of vragen?
[email protected]

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 is uitverkocht, maar er komt vermoedelijk een herdruk waarvoor hier kan worden ingeschreven. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Agenda Epe

Evenementenagenda Eper Ondernemersvereniging

Za 14 juli - 11 aug - Jazz Comes to Town
Vr 13 juli t/m 24 augustus - Braderie, kinderkleedjesmarkt en rommelmarkt
Do 2 augustus - Standwerkersconcours op her horecaplein
Do 30 augustus - Koopjesmarkt
Vr 31 augustus - Muzikale koopavond - Live muziek door het hele centrum
Za 15 september - Kapellenfestival - met o.a. de Eper Bloaskapel en diverse andere orkesten
Za 6 oktober - Smakelijk Epe - Proeverij van hapjes en drankjes nabij het Gruttersplein
Vr 26 oktober - Halloween voor jong en oud
Za 24 november - Intocht Sinterklaas
Za 1 december - Sintkoopdag
14 december - 6 januari - Epe on Ice - ijsbaan in het Dr. Loeffpark
Woe 19, do 20, vr. 21 en za 22 december - Kerstkoopavond met chocolademelk en Glühwein & Play In in de Grote Kerk

Warm aanbevolen!

boek 1Nieuw boek van Bert op komst!
Epe op z'n mooist in beeld.

Klik hier voor informatie.boek 2

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.