De historische rubriek van de bekende prentbriefkaartenverzamelaar en amateurhistoricus Gert van den Esschert

Woar blif de tied: Over raatakkers en langs grafheuvels

Foto 004. Een mooi schoongehouden Grafheuvel AangepastOnder de deskundige en enthousiaste leiding van Wim van ’t Einde uit Vaassen hebben de leden van de historische vereniging Ampt Epe genoten van een prachtige wandeling. Wim is lid van de nieuwe werkgroep van Ampt Epe, de ACE - Archeologisch Cultuurhistorisch Erfgoed. Onder bijzondere mooie en zonnige weersomstandigheden en een temperatuur van zo’n 18 graden hadden de leden absoluut niet te klagen.

Lees meer...

Woar blif de tied: de ‘Jaarlijkse Oener slacht’

Foto 2. Huisslachting 1912 AangepastAl bladerend in een oud bulletin uit 2008 van onze Historische Vereniging Ampt Epe (www.ampt-epe.nl) kwam ik een heel aardig artikel tegen over de ‘Jaarlijkse Oener slacht’. Het artikel trok mijn aandacht omdat op een van bijgaande foto’s mijn oma / opoe Wichertje Berghorst-Riphagen staat, een heel lief mens waar ik erg aan gehecht was.

Lees meer...

Woar blif de tied: Niet blij in huize De Waaijenberg in Wissel

Foto 2. Fam. Boeve Hoofdweg in Emst 1965De afgelopen zomer werd ik gebeld door mevrouw Toos Boeve (82) uit Epe. Zij had een drietal oude foto’s en vroeg of ik hier belangstelling voor had. Uiteraard was ik geïnteresseerd en ik heb direct een afspraak met Toos gemaakt. Op deze foto’s staan een aantal mensen, onder wie Toos zelf, die gewerkt hebben voor het voormalige landhuis De Waaijenberg in Wissel.

Lees meer...

Woar blif de tied: Bloote arms

004. Jan van Riemsdijk 1919Zoekend naar andere informatie voor deze rubriek, kwam ik in Het Nieuws- en advertentieblad voor Epe en omstreken krant een mooi artikel tegen, over de preutsheid in Oene in 1926. Het is een verhaal over het optreden van Jan van Riemsdijk uit Heerde op vrijdag 30 juli 1926 in ’t Wapen van Epe. De tekst is in de oude spelling gehandhaafd, net als het gedicht in onvervalst Veluws dialect.

Lees meer...

Woar blif de tied: Berend van Putten met militaire eer begraven

Foto 01A. Bé van Putten 1959Een militair voertuig komt de Haverkamp op rijden en stopt voor de deur van de familie Van Putten. Moeder Hendrikje van Putten kijkt uit het raam van de woonkamer en denkt ‘daar zal je Bé hebben’. Bé van Putten kwam wel vaker ‘even aan’ met zijn jeep als hij in de buurt van Epe was. Maar dit keer stapten er twee onbekende militairen uit. Het bleek een legerpredikant te zijn met een officier aan zijn zijde. Al snel blijkt waar de mannen voor komen, de familie krijgt het overlijden van hun zoon Berend van Putten aangezegd. Het is een inktzwarte winterse dinsdag die 16e februari 1960.

Lees meer...

Woar blif de tied: Biljarttoernooi om De Posthoorn Cup - 1956

Foto 7. Prijsuitr. Bijartclub De Posthoorn 1956Eerst even een stuk geschiedenis over De Posthoorn, sinds jaar en dag gelegen aan de Markt 1 in Epe. De naam van dit ‘logement’ was in 1736 Den Oranjeboom, maar bij de inval van de Franse troepen in 1795 werd de Bataafsche Republiek uitgeroepen. Alles wat maar enigszins aan Oranje herinnerde moest worden verwijderd. Vanaf dit moment wijzigde de naam dan ook van ‘Den Orangeboom’ in ‘De Posthoorn’.

Lees meer...

Iets melden of vragen?
[email protected]

Epe mien däärpien 3

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 is uitverkocht, maar er komt vermoedelijk een herdruk waarvoor hier kan worden ingeschreven. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.