De historische rubriek van de bekende prentbriefkaartenverzamelaar en amateurhistoricus Gert van den Esschert

Woar blif de tied: Daventria - Epe 1-2

v.v. Epe 1 1950 Aangepast 1De berichtgeving over de sport in Epe (en niet alleen de sport) wordt heden ten dage door het dagblad De Stentor heel erg onderbelicht. Helaas hebben de West-Veluwe en de Kop van Overijssel veel meer de aandacht. Wij (althans ik) zitten niet te wachten op wedstrijdverslagen van Berkum, Urk, Flevo Boys, Putten of Staphorst tegen RKAV Volendam. In de jaren 50 van de vorige eeuw was dat wel anders. De verslaggever ging bij uitwedstrijden van Epe ook gewoon mee met de spelersbus. Zo ook naar de vv Daventria*, ter plaatse liep je via een zandpad langs de Auping-fabriek** aan de Laan van Borgele, naar de accommodatie.

Lees meer...

Woar blif de tied: De speelgoedwinkel van de dames Fontein

Foto 008 1958In 1927 ging Bernard Fontein vanuit Deventer op zoek naar een winkelpand voor zijn beide vrijgezelle dochters Mien en Annie Fontein. Bernard Fontein belandde in Epe, waar toen aan de Dorpsstraat c227, wat nu de Hoofdstraat heet, een winkelpand te koop stond van de familie W.J. Meulenkamp. De familie Meulenkamp runde hier een winkel in huishoudelijke en aanverwante artikelen. Het pand stond er al in 1890.

Lees meer...

Woar blif de tied: Terug naar Epe

Foto 1 1989 AangepastBovenstaande tekst van ‘Terug naar, was een rubriek in het Deventer Dagblad van 26 juli 1989. In de serie ‘Térug naar’ beschreven verslaggevers de ervaringen die ze hadden bij de terugkeer naar een plek (plaats, dorp, dierentuin, camping enzovoort), waar ze in hun jeugd kennis mee maakten gedurende de zomervakantie. Het is een verhaal van toenmalig verslaggeefster Jantine de Boer die teruggaat naar haar vakantie in Epe voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ik vond het stuk een mooi beeld van ons dorp Epe geven, in die inktzwarte jaren in de vorige eeuw. Daarom besloot ik om het relaas van de Rotterdamse Jantine de Boer nog een keer met u te delen.

Lees meer...

Woar blif de tied: Gedicht over Epe van Hermen Bomhof

004.Gelria 1950Mooi Epe


O mooie däärp, doar an de Veluwkante!
As kind van oe zing ik veur oe een lied,
bie oe bin ‘k thuus en kan ik ruste vinnen,
doar zuuk ik troos in muujte en verdriet.
Hoe fijn of ’t in de wiede wereld ok kan wezen,
intiem en eigen is ’t alleen bie oe,
in Epe, woar mien oldeluu eur huus steet.
Doar goa ‘k toch altied ’t liefste nog noa toe.

Lees meer...

Woar blif de tied – Een stukje geschiedenis over De Vegtelarij

001. Vechterij bij Epe 1930 AangepastIn mijn omvangrijke verzameling aan prentbriefkaarten uit de gemeente Epe heb ik ook bijgaande illustratie in mijn collectie. De kaart dateert van rond 1930 en werd uitgegeven door Scholten’s Boekhandel te Epe. Het is een sfeerbeeld van een boerenerf en een boerderij met schuur (De Woeste?). Voor de grote deeldeuren staat een boerin met een melkbus op een kruiwagen. Zou de melk in die tijd verwerkt zijn bij de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek ‘Onze Fabriek’ (1913-1942) op de hoek Brinklaan met de Diepenweg?

Lees meer...

Woar blif de tied: Over raatakkers en langs grafheuvels

Foto 004. Een mooi schoongehouden Grafheuvel AangepastOnder de deskundige en enthousiaste leiding van Wim van ’t Einde uit Vaassen hebben de leden van de historische vereniging Ampt Epe genoten van een prachtige wandeling. Wim is lid van de nieuwe werkgroep van Ampt Epe, de ACE - Archeologisch Cultuurhistorisch Erfgoed. Onder bijzondere mooie en zonnige weersomstandigheden en een temperatuur van zo’n 18 graden hadden de leden absoluut niet te klagen.

Lees meer...

Woar blif de tied: de ‘Jaarlijkse Oener slacht’

Foto 2. Huisslachting 1912 AangepastAl bladerend in een oud bulletin uit 2008 van onze Historische Vereniging Ampt Epe (www.ampt-epe.nl) kwam ik een heel aardig artikel tegen over de ‘Jaarlijkse Oener slacht’. Het artikel trok mijn aandacht omdat op een van bijgaande foto’s mijn oma / opoe Wichertje Berghorst-Riphagen staat, een heel lief mens waar ik erg aan gehecht was.

Lees meer...

Woar blif de tied: Niet blij in huize De Waaijenberg in Wissel

Foto 2. Fam. Boeve Hoofdweg in Emst 1965De afgelopen zomer werd ik gebeld door mevrouw Toos Boeve (82) uit Epe. Zij had een drietal oude foto’s en vroeg of ik hier belangstelling voor had. Uiteraard was ik geïnteresseerd en ik heb direct een afspraak met Toos gemaakt. Op deze foto’s staan een aantal mensen, onder wie Toos zelf, die gewerkt hebben voor het voormalige landhuis De Waaijenberg in Wissel.

Lees meer...

Woar blif de tied: Bloote arms

004. Jan van Riemsdijk 1919Zoekend naar andere informatie voor deze rubriek, kwam ik in Het Nieuws- en advertentieblad voor Epe en omstreken krant een mooi artikel tegen, over de preutsheid in Oene in 1926. Het is een verhaal over het optreden van Jan van Riemsdijk uit Heerde op vrijdag 30 juli 1926 in ’t Wapen van Epe. De tekst is in de oude spelling gehandhaafd, net als het gedicht in onvervalst Veluws dialect.

Lees meer...

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

buukies

Twee prachtige boeken van Gert. De eerste druk van deel 1 was uitverkocht, maar er is een herdruk gekomen die onder meer bij Uitgeverij Gelderland te koop is. Deel 2 is nog bij de boekhandels Bosch en Bruna in Epe verkrijgbaar en bij de uitgever aan de Hoofdstraat ook online.

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.