Serie foto's van ons dorp van vroeger van een verzamelaar die het leuk vindt om ze met ons te delen

Het verhaal bij deze luchtfoto: het leger neemt bezit van Epe

legeroefening

Tweeënhalf jaar voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak was er in Epe ook al een invasie van militairen. Duizenden soldaten namen hun intrek in het dorp. Epe vervulde een belangrijke rol tijdens een grootscheepse militaire oefening. Dat is het verhaal dat opduikt bij deze luchtfoto van 21 september 1937 van een colonne van de artillerie 'in rust’ uit het archief van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie die we eind 2019 plaatsten. Op de valreep van Epernet het verhaal dat er bij hoort.

Lees meer...

Gemeentelijk monument Kolthoven te koop

KolthovenNee maar, Kolthoven aan de Tongerenseweg staat te koop. Belangstelling? Om het te kopen? Praat dan 'even' met de bank, want de vraagprijs is 5,8 miljoen euro. Voor de geschiedenis? Lees dan dit verhaal, want ik heb er nog een oude foto van en wat informatie over die ik nu nog mooi even kwijt kan, op deze laatste dag van Epernet.

Lees meer...

Epe van toen: Van gemeentehuis tot grand café

gemeentehuisEr zijn veel panden in Epe verdwenen die van grote historische betekenis zijn geweest, maar er zijn er ook die niet alleen behouden zijn gebleven, maar zelfs zijn verfraaid. Dat geldt zeker voor het oude gemeentehuis, waar nu Grand Café Cornelis in zit. In de collectie oude foto’s die we van wijlen Marinus Endendijk hebben gekregen, zit nog een heel mooie. Aan het boompje en de staat van het gebouw te zien is die ongeveer in 1905 gemaakt.

Lees meer...

Epe van toen: Het meest vooruitstrevende dorp op de Veluwe

Geen foto die centraal staat, maar een advertentiepagina. Het moet de achterkant zijn van een envelop die exportslachterij G.J.Prinsen gebruikte voor de exportpromotie naar Engeland. ‘Bezoekt Epe, het meest vooruitstrevend, landelijke dorp op de Veluwe en gij zult U er willen vestigen. Uitnemend onderwijs, goede verkeerswegen, gezonde streek, verheffend natuurschoon’. En daaronder een aantal Eper advertenties. In ieder geval uit het begin van de vorige eeuw, gezien de namen die er bij staan. Eén ervan valt me op omdat ik er een foto van heb, maar er weinig informatie over kan vinden. Het is Villa Abrahamina, een pension op de hoek Norelholtweg-Beukenlaan, waar nu Tom Schepp woont. De foto zou uit 1923 zijn.

Lees meer...

Epe van toen: Horeca in het bos

De Dellen kleinCafé-pension Het Meinhuis met de bootjesvijver, Martha’s Hoeve, Elisabeths Hoeve, Herberg De Ellen, theehuis-hotel De Dellen; allemaal prachtige gebouwen die vroeger in De Dellen stonden en al lang geleden zijn verdwenen. Toch vormden ze stuk voor stuk een belangrijke voetnoot in de geschiedenis van Epe. In deze aflevering iets over theehuis - hotel De Dellen aan de Nieuwe Zuidweg èn over een enorme fik die dit horecagebouw net niet bereikte, maar wel een paar honderd hectare bosgebied in de as legde.

Lees meer...

Epe van toen: Veluwse Avonden

velav2 CustomVan de foto’s in deze aflevering krijgen veel mensen ongetwijfeld heimwee. Niet omdat er een stukje Epe op staat dat nostalgische gevoelens oproept, maar omdat ze genomen zijn om de beroemde Veluwse Avonden in café-restaurant de Hertenkamp.

Lees meer...

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.