Serie foto's van ons dorp van vroeger van een verzamelaar die het leuk vindt om ze met ons te delen

Epe van toen: Van gemeentehuis tot grand café

gemeentehuisEr zijn veel panden in Epe verdwenen die van grote historische betekenis zijn geweest, maar er zijn er ook die niet alleen behouden zijn gebleven, maar zelfs zijn verfraaid. Dat geldt zeker voor het oude gemeentehuis, waar nu Grand Café Cornelis in zit. In de collectie oude foto’s die we van wijlen Marinus Endendijk hebben gekregen, zit nog een heel mooie. Aan het boompje en de staat van het gebouw te zien is die ongeveer in 1905 gemaakt.

Lees meer...

Epe van toen: Het meest vooruitstrevende dorp op de Veluwe

Geen foto die centraal staat, maar een advertentiepagina. Het moet de achterkant zijn van een envelop die exportslachterij G.J.Prinsen gebruikte voor de exportpromotie naar Engeland. ‘Bezoekt Epe, het meest vooruitstrevend, landelijke dorp op de Veluwe en gij zult U er willen vestigen. Uitnemend onderwijs, goede verkeerswegen, gezonde streek, verheffend natuurschoon’. En daaronder een aantal Eper advertenties. In ieder geval uit het begin van de vorige eeuw, gezien de namen die er bij staan. Eén ervan valt me op omdat ik er een foto van heb, maar er weinig informatie over kan vinden. Het is Villa Abrahamina, een pension op de hoek Norelholtweg-Beukenlaan, waar nu Tom Schepp woont. De foto zou uit 1923 zijn.

Lees meer...

Epe van toen: Horeca in het bos

De Dellen kleinCafé-pension Het Meinhuis met de bootjesvijver, Martha’s Hoeve, Elisabeths Hoeve, Herberg De Ellen, theehuis-hotel De Dellen; allemaal prachtige gebouwen die vroeger in De Dellen stonden en al lang geleden zijn verdwenen. Toch vormden ze stuk voor stuk een belangrijke voetnoot in de geschiedenis van Epe. In deze aflevering iets over theehuis - hotel De Dellen aan de Nieuwe Zuidweg èn over een enorme fik die dit horecagebouw net niet bereikte, maar wel een paar honderd hectare bosgebied in de as legde.

Lees meer...

Epe van toen: Veluwse Avonden

velav2 CustomVan de foto’s in deze aflevering krijgen veel mensen ongetwijfeld heimwee. Niet omdat er een stukje Epe op staat dat nostalgische gevoelens oproept, maar omdat ze genomen zijn om de beroemde Veluwse Avonden in café-restaurant de Hertenkamp.

Lees meer...

Epe van toen: Coöperatieve (stoom)zuivelfabriek Gelria in Zuuk

Gelria2Deze aflevering van Épe van toen’ sluit mooi aan op Gert van den Esschert’s zoekplaatje in ‘Woar blif de tied’ van afgelopen donderdag. Want ook dit verhaal gaat over de Coöperatieve Zuivelfabriek Gelria uit Zuuk, één van de vier zuivelfabrieken in Epe. Meer dan tachtig jaar lang verzekerde de coöperatie melkveehouders van een bron van inkomsten.

Lees meer...

Epe van toen: Het Paadje van Gerritsen

paadje‘Waar is toch dat paadje van Gerritsen gebleven’, vroeg Freek zich af in deze aflevering van Epe van toen. Nou, dat is hier, op deze foto van rond 1900, te zien. De fotograaf kijkt richting Beekstraat waar onder meer de winkel van Beumer te zien zou zijn. Mij zegt het helemaal niets, behalve dan dat in het boek ‘Ons dorp van toen’ wordt verteld dat Beumer aan de Hoofdstraat de ‘mooiste winkel’ van Epe had: een speelgoedwinkel. Opvallend vind ik de tekst die de afzender van deze ansichtkaart schreef: er waren maar vier ansichten van het dorpje te krijgen. Maar Epe was toen al een ‘heel gezellig en hartelijk mooi dorp’!

Lees meer...

Epe van toen: Hoofdstraat (18)

Een wel heel aparte foto in de voorlopig laatste aflevering van de serie foto's van de Dorpsstraat/Hoofdstraat in Epe. Te zien is een geschaarde vrachtwagen van transportbedrijf Dirk de Jong die ter hoogte van de huidige Hema geschaard is en het wegdek flink heeft beschadigd. Alleen fietsers en wandelaars konden er nog langs. De vermoedelijke chauffeur staat er met de handen in de zij hulpeloos naar te kijken. Wanneer de foto is gemaakt, is niet bekend. 

Lees meer...

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.