Help u zelf, doe wat!

U neemt de opmerking ‘U woont straks net als wij in een hel als die plannen doorgaan’ van de vakantieganger die onder de rook van Schiphol woont en met dezelfde vlieghoogtes te maken heeft als wij krijgen als Lelystad Airport open is, ongetwijfeld ook serieus. U bent er vast niet van gecharmeerd dat straks minstens om het kwartier een vliegtuig laag boven uw huis vliegt en zo veel herrie maakt, dat u het gesprek in de tuin even moet onderbreken omdat niemand zich verstaanbaar kan maken. U bent het er vast niet mee eens dat je bij wijze van spreken nog geen wind mag laten in Natura 200-gebied, waartoe het grootste deel van de Veluwe behoort, maar dat de toestellen die vanaf Lelystad Airport opstijgen, daar heel laag over mogen vliegen, schadelijke stoffen mogen uitstoten en het wild in rustgebieden mogen verstoren. U bent er in Vaassen en omgeving vast niet blij mee dat 60.000 vliegbewegingen van kleine luchtvaart van Lelystad naar Teuge worden verplaatst om in de polder ruimte te maken voor herrieschoppers met grote vleugels, die ook boven uw hoofden gaan vliegen. U wilt vast nog wat langer genieten van de relatief schone lucht die we hier inademen en niet veel te hoge, zelfs kritische, concentraties fijnstof door uw longen pompen.
U heeft Den Haag vast al laten weten dat u dat allemaal niet wilt door een zienswijze in te dienen. Niet? Dan kan dat nog net. Het kan héél snel en héél simpel. Klik op www.zienswijzelelystadairport.nl en op laat uw zienswijze voor u indienen. Kost nog geen minuut. Gewoon doen. Het kan nog tot en met donderdag. Niet denken dat het toch geen zin heeft omdat die lui daar toch beslissen wat ze willen en maling hebben aan het volk. Niet geschoten is altijd mis. Komt u nu niet in actie, dan heeft u straks geen recht om te klagen. U doet het voor u zelf. 

Uitbreidingsplannen vliegveld Lelystad zorgen voor enorme herrie boven onze hoofden

Mijn Oener Tegengeluid: ga protesteren in Zwolle!

TrampoActie deel1 AangepastDe werkgroep Mijn Oener Tegengeluid (MOT) roept iedereen op om op 23 juni naar Park de Wezenlanden te gaan voor een landelijk protest tegen Lelystad Airport en de luchtvaartgroei. ‘De leefbaarheid in onze regio voor ons allen en voor toekomstige generaties staat op het spel! Daarom is het heel belangrijk dat we nu onze stem laten horen.’ Uiteraard wordt de oproep gedeeld door de vereniging Ons Mooi Epe (OME).

Lees meer...

Woensdag twee keer klereherrie boven onze hoofden

Niet schrikken als u woensdag rond 16.50 en 17.25 uur ineens een klereherrie hoort. Er vliegt een Boeing 737-800 over om u een indruk te geven wat u zo om de tien minuten te wachten staat als de plannen voor vliegveld Lelystad doorgaan. Uw mening daarover kunt u doorgeven op www.belevingsvlucht.nl, waar nu ook meer informatie over de vluchten is te zien.

Misschien een idee om een decibelmeter op uw smartphone te installeren en een geluidsmeting te doen? Wedden dat u veel hoger uitkomt dan de autoriteiten achteraf zullen melden?

Zes lokale VVD-fracties: Geen laagvliegroutes boven de Veluwe

Zes lokale fracties van de VVD dringen aan op uitstel van de opening van Vliegveld Lelystad. Uitstel totdat aan alle randvoorwaarden en informatie vergaring is voldaan om een goed besluit te nemen. Een besluit waarbij ook de belangen van de inwoners van Oost-Nederland maximaal zijn behartigd en beschermd. De VVD-fracties zijn Epe, Heerde, Hattem, Oldebroek, Elburg en VVD - Liberaal 2000 Voorst.

Lees meer...

CDA Epe: eerst herindeling luchtruim voordat Lelystad open gaat

De CDA-statenfracties van de vijf betrokken provincies (Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Flevoland) hebben samen met de woordvoerder van de Tweede kamer schriftelijke vragen gesteld aan de verantwoordelijke gedeputeerden en de minister over vliegveld Lelystad. De vragen gaan over de transparantie en zorgvuldigheid van het proces naar de opening van Lelystad sinds het aantreden van de nieuwe minister.

Lees meer...

'Plannen voor Lelystad Airport moeten voorlopig de ijskast in'

De actiecomités die zich tegen uitbreiding van Lelystad Airport verzetten, hebben met een mengeling van verbazing en instemming kennis genomen van het rapport dat de bewonersdelegatie aansluitroutes voor Lelystad Airport heeft gepresenteerd. Het draagvlak voor de vliegroutes van en naar Lelystad Airport blijkt in Oost en Noord Nederland dermate minimaal, dat Lelystad Airport voorlopig de ijskast in moet, stellen de actiegroepen.

Lees meer...

'Onaanvaardbare veiligheidsrisico's' bij uitbreiding Lelystad Airport

Er worden ‘onaanvaardbare veiligheidsrisico’s’ genomen als Lelystad Airport mag uitbreiden en massa’s vliegtuigen boven onder meer de gemeenten Epe en Heerde en de rest van de Veluwe gaan vliegen. Omdat luchtverkeersleidingsinstantie LVNL met aanzienlijke capaciteits- en personeelsproblemen kampt heeft de politiek de militaire luchtverkeersleiding Dutch Mil (CSLK) gevraagd de afhandeling van het vliegverkeer van en naar Lelystad af te handelen, maar die kampt met een aanzienlijke personele onderbezetting.

Lees meer...

We zijn met z'n allen opgelicht door Sharon Dijksma en consorten

We zijn met z’n allen opgelicht door staatssecretaris Sharon Dijksma en consorten. De vliegtuigen die straks vanaf Lelystad boven ons hoofd vliegen, maken véél meer lawaai dan ze iedereen heeft voorgehouden. Maar daar doet ze niet moeilijk over: een deel van het onderzoek naar de geluidsbelasting wordt opnieuw gedaan, maar ze gaat er vanuit dat dat nauwelijks gevolgen zal hebben. De toestellen vliegen straks gewoon vlak boven ons hoofd en maken niet het lawaai van een voorbijkomende auto, maar van een stofzuiger die pal naast je oren zuigt.

Lees meer...

Oproep: stuur Kamerleden nog gauw een mailtje

Gegoochel met vliegroutes, -hoogtes en –snelheden maken het er allemaal niet duidelijker op waar wij in deze regio aan toe zijn als het vliegverkeer vanaf en naar Lelystad Airport geïntensiveerd wordt. Eén ding staat wel vast: ons woongenot wordt in hevige mate aangetast als het zo ver is. ,,Jullie wonen hier straks in een hel’’, voorspelde iemand onlangs die op dezelfde afstand van Schiphol woont als wij in Epe van Lelystad. Allerlei acties zijn ondernomen om de Tweede Kamer en Staatssecretaris Sharon Dijksma op andere gedachten te brengen. Daar komt er nog een bij: we kregen het verzoek onderstaande oproep te publiceren. Uiteraard voldoen we daar aan.

Lees meer...

Herrie boven ons: Gemeente: 'Impact voor Epe kleiner'

De VVD hoeft geen motie in te dienen om onderzoek te don naar de impact van de nieuwe vliegroutes vanaf Lelystad, want dat is al gedaan. Volgens de gemeente vallen de gevolgen voor Epe wel mee in vergelijking met die voor andere gemeenten van de Stedendriehoek. Dat blijkt uit een verslag van de stand van zaken dat de gemeente vandaag bekend heeft gemaakt. Waar de verwachting dat het allemaal wel meevalt op is gebaseeerd - er vliegen straks meer vliegtuigen boven Epe dan boven de anderee gemeenten en de vlieghoogte is hetzelfde - is niet duidelijk.

Lees meer...

VVD Epe wil onderzoek naar gevolgen vliegroutes over Epe

vliegenDe gemeenteraadsfractie van de VVD wil dat er gedegen en onafhankelijk onderzoek gedaan wordt naar de gevolgen voor de inwoners van de gemeente Epe van de geplande vliegroutes vanaf Lelystad Airport die over deze regio lopen. De liberalen willen dat er budget vrij gemaakt wordt voor een specifieke impact analyse, dat er samen wordt gewerkt met burgers en belangenorganisaties in een forum en dat er gezamenlijk een analyse wordt gemaakt om de feiten voor Epe naar boven te krijgen. ,,Als we de feiten hebben kunnen we vervolgens gericht bepalen wat wel en niet toelaatbaar is’’, aldus de VVD.

Lees meer...

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.