VVD Epe wil onderzoek naar gevolgen vliegroutes over Epe

vliegenDe gemeenteraadsfractie van de VVD wil dat er gedegen en onafhankelijk onderzoek gedaan wordt naar de gevolgen voor de inwoners van de gemeente Epe van de geplande vliegroutes vanaf Lelystad Airport die over deze regio lopen. De liberalen willen dat er budget vrij gemaakt wordt voor een specifieke impact analyse, dat er samen wordt gewerkt met burgers en belangenorganisaties in een forum en dat er gezamenlijk een analyse wordt gemaakt om de feiten voor Epe naar boven te krijgen. ,,Als we de feiten hebben kunnen we vervolgens gericht bepalen wat wel en niet toelaatbaar is’’, aldus de VVD.

VVD-raadslid Jan Willem Vos schrijft: ,,De impact van de ontwikkeling van vliegveld Lelystad lijkt Epe zwaar te treffen. Hoe erg is het? Valt het mee of is onze rust straks volkomen verdwenen? De VVD wil dit niet afwachten en roept op tot een onderzoek samen met onze burgers en belangenorganisaties.

Veel mensen in onze gemeente maken zich zorgen over de aangekondigde vliegroutes van vliegveld Lelystad. Met name is men bang dat de stilte die we hier kennen gaat verdwijnen, maar er zijn ook zorgen over veiligheid en milieu. Op dit moment worden de feiten die gepresenteerd worden om ons te informeren geleverd door Vliegveld Lelystad of aanverwante luchtvaart organisaties. Wat de impact voor ons daadwerkelijk zal zijn is volledig onbekend.

Voor wat betreft het geluid wordt dit vergeleken met een auto die door de straat rijdt. Dat klinkt als gering en zal dat ook wel zijn als je in stedelijk gebied woont. Een dergelijk overvliegend vliegtuig is dan achtergrondgeluid. Maar in onze gemeente rijden er voor veel mensen niet zoveel auto's door de straat. Misschien wel minder dan dat er straks vliegtuigen overvliegen. Die auto is dus heel relatief en straks misschien voor wat betreft geluid juist de uitzondering op de overvliegende vliegtuigen.

De VVD is bezorgd over deze ontwikkeling en wil feiten hebben, feiten die we zelf hebben vergaard en die we kunnen vertrouwen. Daarom roept de VVD op om budget vrij te maken voor een specifieke impact analyse. De VVD wil dat er samen wordt gewerkt met de burgers en belangenorganisaties in een forum en dat er gezamenlijk een analyse wordt gemaakt om de feiten voor Epe naar boven te krijgen. Als we de feiten hebben kunnen we vervolgens gericht bepalen wat wel en niet toelaatbaar is.

Daarom dat wij tijdens de raadsvergadering van 14 september een motie willen indienen die dit mogelijk maakt. Een motie die oproept tot samenwerking tussen burgers en gemeente en daar het nodige budget voor vrijmaakt.

Als VVD kunnen we dan ook onze provinciale en landelijke fracties met inhoud hierop aanspreken, want daar worden de beslissingen over de vliegroutes genomen.

Laten we wel wezen. Mensen wonen en komen hier onder andere voor hun rust, de rust van de Veluwe, de rust van onze dorpen. Rust en stilte is een schaars goed in Nederland en wat de VVD in Epe betreft moeten we zuinig zijn op dat schaarse goed dat we in onze gemeente in overvloed hebben.

We hebben misschien wel de mooiste gemeente om te wonen en te recreëren, laten we dat vooral zo houden. Uiteindelijk spotten we hier liever wild dan vliegtuigen.''

vliegroutes

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Gelle Klein Ikkink

  Beste mensen, met de brief van 12 september van staatssecretaris Dijksma is het allemaal nog erger geworden. Tussen Epe en Apeldoorn mogen de vliegtuigen stijgen van 1800 tot 2700 meter. Dat betekent extra gas geven en extra lawaai. Gisterenavond (19 september) in Zwolle werd duidelijk, zonder dat het echt tot de mensen doordrong, wat dat gaat betekenen.
  62 decibel boven Epe en Heerde. Het wordt tijd dat we wakker worden en dat we in actie komen. Bestook uw lokale vertegenwoordigers, en bestook, vanaf het moment dat hij of zij op het bordes staat, de nieuwe staatssecretaris van I&M. Als we ons niet met hand en tand verzetten, zal het genieten van onze woonomgeving en onze prachtige natuur vanaf 1 april 2019 verleen tijd zijn.
  Gelle Klein Ikkink
  Sprengenweg 20
  Epe
  0615035379

 • Jan van de Vlekkert

  Ja Haverkamp, want je zal toch ,,kansen,, zien met zo,n vliegschema boven je hoofd ???
  Welke wethouder was dat ook al weer, kan de naam effe niet uit mijn .......... krijgen.

 • Haverkamp

  Hulde aan de VVD, de enige partij die iets van zich laat horen en de mogelijke problemen serieus neemt.

 • Daniël Verveer

  Waarom gaan we onderzoeken wat het geluidsniveau is ? Waarom vliegen ze uit Lelystad niet in NW-richting en dan 100-graden draaien in ZW-richting boven de afsluitdijk ? Geen enkel opstijgend vliegtuig hoeft over de Veluwe dan ! Op het IJsselmeer woont niemand... In het Kleine Loo wél.
  Daar vliegen ze dan ook rúúúim ten westen langs...

 • Coos

  Beantwoordde: Daniël Verveer

  Dat zal ongetwijfeld de invloed geweest zijn van de CLSK (Commandant de Lucht Strijd Krachten), die voor de zeldzame oefeningen met de anderhalve F16 die Nederland nog heeft het hele IJsselmeer reserveert als aanvliegroute voor de Vliehors. Het zou toch mogelijk moeten zijn om in 90% van de tijd het IJsselmeer te gebruiken en als er een enkele keer een oefening is, dan gebruik te maken van een minder plezierig alternatief.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.