Alle verhalen over de gedenkplek voor de familie Van Essen
Gedenkplek van boven gefilmd
Erik Peek heeft zijn drone met camera laten vliegen boven de gedenkplek voor de familie Van Essen en dat leverde het volgende mooie fimpje op.
Ook Epe brengt heldenfamilie Van Essen nu alle eer
Na de Amerikaanse presidenten Eisenhower en Reagan, de Engelse premier Churchill en Israël brengt nu ook Epe de meer dan verdiende (postume) hulde aan de familie Van Essen van de Wachtelenbergweg in Epe. Een sobere, maar doelmatige en zeer sfeervolle gedenkplek op de plaats waar Herman en Johanna in de Tweede Wereldoorlog 54 mensen een even geheim als veilig onderkomen boden, is vanmiddag onder grote belangstelling ‘in gebruik genomen’. Hoewel de in oktober 1971 overleden Herman zelf vond dat hij niet veel bijzonders had gedaan, wars was van huldebetoon en zelfs geen gehoor gaf aan het verzoek van onderduikers om een gedenksteen in de gevel van zijn woning te plaatsen (,,Ik houd niet van al die poeha’’), zou hij hier vermoedelijk best trots op zijn geweest. Net als de manier waarop de plechtigheid plaatsvond ongetwijfeld zijn goedkeuring zou hebben dragen.
Herman kan er dankzij velen nu wel het verhaal vertellen
Met een brok in zijn keel en van emoties trillende stem keek initiatiefnemer Ben Jonker vanmiddag in zijn toespraak terug op de lange weg die hij heeft moeten afleggen om de familie Van Essen alsnog het eerbetoon te geven dat zij volgens iedereen dik en dik verdiend hebben. Hij heeft er voor moeten knokken om het voor elkaar te krijgen, maar wil daar geen complimenten voor horen: die verdienen alleen de Van Essens.
Scholen zorgen voor en haken in op de veilige plek
Het beheer van de gedenkplek aan de Wachtelenbergweg is in handen van de Stichting Broken Wings ’40-’45, die er jaarlijks een herdenking gaat organiseren. De nabijgelegen basisscholen W.G. van der Hulst en Hoge Weerd hebben de plek geadopteerd en zullen het terrein onderhouden.
Met dank aan …
Initiatiefnemer van de gedenkplek van de familie Van Essen is Ben Jonker, oud-voorzitter van de Wilhelminavereniging Epe. Hij vormde met Dick van der Veen van de Stichting Doorgeefluik, Adrie Pol van de Stichting Broken Wings ’40-’45 en Willem Veldkamp, schrijver van het boek Verzet in Epe, de stuurgroep die de realisatie tot stand bracht.
Uniek beeldmateriaal
De ingebruikneming van de gedenkplek voor de familie Van Essen was voor een aantal mensen aanleiding om eens in het archief te duiken. Dat leverde uniek materiaal op. Op deze plek foto’s van de families Jordaans en Vogel, (oud-)eigenaren van de Blauwvoet, de vakantiewoning tegenover de woning van de Van Essens. Er zit uniek en voor historici zelfs sensationeel materiaal bij.