Verhalen over de bijzondere Mechelse herder Kanjer uit Epe

Een echte Kanjer (1)

Kanjer deel 1 (6)Vandaag start ik een serie verhalen over Kanjer, onze Mechelse herder. Omdat hij het verdient om in de schijnwerpers te staan, hij zo bijzonder is, veel mensen hem kennen en ik denk dat wat ik schrijf, herkenbaar zal zijn voor mensen die een hond hebben. Het zou mooi zijn als de verhalen mensen die niets met honden hebben, duidelijk maken hoe een hond kan zijn en wat zo’n dier voor iemand kan betekenen.

Lees meer...

Een echte Kanjer (6): De baas

Kanjer deel 6 (10) (Custom)De geschiedenis herhaalt zich. Kanjer geeft zijn kennis door aan zijn kleine maatje. Hij is daarbij wel minder hardhandig dan zijn eigen leermeester. Hij doet het spelenderwijs, met positieve aandacht als hij tevreden is en negeren of zijn boventanden ontbloten als hij iets doet wat hem niet bevalt. Wij laten de kleine duidelijk merken hoe de verhoudingen zijn: eerst Kanjer, dan Bikkel. Met alles.

Lees meer...

Een echte Kanjer (7): Beschermengel

Kanjer deel 7Ze hebben allebei een eigen karakter en een van de significante verschillen is dat Bikkel jachtinstinct heeft. Als hij een wild zwijn ruikt of ziet, stormt hij daar het liefst op af. Ook een kat, muis of egel ruikt hij van grote afstand. Kanjer heeft niets tegen wild en staat er altijd rustig naar te kijken, ook als hij er vlakbij is.

Lees meer...

Een echte Kanjer (8): Wat bedoel je?

Kanjer deel 8 (9) (Custom)Sinds Spetter er niet meer is, doet Kanjer zo mogelijk nog beter zijn best om zoveel mogelijk te begrijpen van wat wij zeggen. Hij is 24 uur per dag met ons bezig, volgt en bestudeert alles wat we doen en zeggen. Als hij iets niet snapt, houdt hij zijn kop scheef. ,,Wat bedoel je?’’ Hij praat terug met knorren, brommen, piepen, blaffen, kwispelen, zijn kop, ogen, oren, poten, lichaamshouding en bewegingen.

Lees meer...

Een echte Kanjer (10): Ineens een stuk ouder

Kanjer deel 10 (4) (Custom)Dit najaar lijkt Kanjer ineens een stuk ouder te worden. Hij heeft niet altijd meer zin om drie grote rondes te lopen. Tijdens de tweede staat hij steeds vaker al na een minuut of tien stil op een kruising waar wij gewoontegetrouw linksaf gaan. Als ik hem vraag wat hij wil, maakt hij aanstalten om rechtsaf te gaan.

Lees meer...

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.