Verhalen over de bijzondere Mechelse herder Kanjer uit Epe

Een echte Kanjer (1)

Kanjer deel 1 (6)Vandaag start ik een serie verhalen over Kanjer, onze Mechelse herder. Omdat hij het verdient om in de schijnwerpers te staan, hij zo bijzonder is, veel mensen hem kennen en ik denk dat wat ik schrijf, herkenbaar zal zijn voor mensen die een hond hebben. Het zou mooi zijn als de verhalen mensen die niets met honden hebben, duidelijk maken hoe een hond kan zijn en wat zo’n dier voor iemand kan betekenen.

Lees meer...

Een echte Kanjer (6): De baas

Kanjer deel 6 (10) (Custom)De geschiedenis herhaalt zich. Kanjer geeft zijn kennis door aan zijn kleine maatje. Hij is daarbij wel minder hardhandig dan zijn eigen leermeester. Hij doet het spelenderwijs, met positieve aandacht als hij tevreden is en negeren of zijn boventanden ontbloten als hij iets doet wat hem niet bevalt. Wij laten de kleine duidelijk merken hoe de verhoudingen zijn: eerst Kanjer, dan Bikkel. Met alles.

Lees meer...

Een echte Kanjer (7): Beschermengel

Kanjer deel 7Ze hebben allebei een eigen karakter en een van de significante verschillen is dat Bikkel jachtinstinct heeft. Als hij een wild zwijn ruikt of ziet, stormt hij daar het liefst op af. Ook een kat, muis of egel ruikt hij van grote afstand. Kanjer heeft niets tegen wild en staat er altijd rustig naar te kijken, ook als hij er vlakbij is.

Lees meer...

Een echte Kanjer (8): Wat bedoel je?

Kanjer deel 8 (9) (Custom)Sinds Spetter er niet meer is, doet Kanjer zo mogelijk nog beter zijn best om zoveel mogelijk te begrijpen van wat wij zeggen. Hij is 24 uur per dag met ons bezig, volgt en bestudeert alles wat we doen en zeggen. Als hij iets niet snapt, houdt hij zijn kop scheef. ,,Wat bedoel je?’’ Hij praat terug met knorren, brommen, piepen, blaffen, kwispelen, zijn kop, ogen, oren, poten, lichaamshouding en bewegingen.

Lees meer...

Een echte Kanjer (10): Ineens een stuk ouder

Kanjer deel 10 (4) (Custom)Dit najaar lijkt Kanjer ineens een stuk ouder te worden. Hij heeft niet altijd meer zin om drie grote rondes te lopen. Tijdens de tweede staat hij steeds vaker al na een minuut of tien stil op een kruising waar wij gewoontegetrouw linksaf gaan. Als ik hem vraag wat hij wil, maakt hij aanstalten om rechtsaf te gaan.

Lees meer...

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.