Een echte Kanjer (5): Pleegvader

Kanjer deel 5 (6)Kanjer mist zijn leermeester in eerste instantie verschrikkelijk. Hij is de oude Kanjer niet meer. Hij was altijd vrolijk, uitbundig, speels en extravert, maar gedraagt zich nu als een timide, rouwende wees.

Na een paar maanden lijkt voor hem het ergste leed geleden. Het valt ons wel op dat hij het veel leuker vindt om andere honden te ontmoeten dan toen Spetter nog leefde. We zorgen ervoor dat hij elke morgen en middag in een roedel honden loopt en bieden hem zoveel mogelijk afleiding.

Driekwart jaar na het overlijden van Spetter gaan we op vakantie naar een plek waar we een jaar eerder ook zijn geweest. Toen zaten we vaak aan een meer waar de twee honden elke dag in zwommen en speelden. Ze leken wel twee zeehonden. We denken Kanjer een plezier te doen door daar weer heen te gaan, zodat hij weer dagelijks kan zwemmen en spelen in het water. Maar hij vertikt het om mee het water in te gaan. Hij gaat er niet verder in dan tot zijn enkels. We moeten zelf de ballen gaan halen die ik erin gooi.

Na thuiskomst overwegen we er een pup bij te nemen. Maar we zijn met z’n drieën en moeten er alle drie aan toe zijn dat er een nieuw gezinslid komt. Kanjer is altijd hartstikke lief voor pups, die wij steevast ‘babyhondjes’ noemen. Hij reageert dan ook enthousiast als we hem vragen of hij een ‘babyhondje’ als nieuw maatje in huis wil hebben. Hij kwispelt en blaft elke keer als een dolle als we het erover hebben. Een naam hebben we al bedacht: Bikkel, als hommage aan Spetter, die als geen ander zijn zegeningen telde en pijn verbeet en niet treurde om wat hij niet meer kon, maar blij was met wat hij nog wel kon. Hij was keihard voor zichzelf, een echte Mechelaar. ,,Wat ben jij toch een bikkel’’, zei ik vaak tegen hem. We wennen Kanjer ook vast aan die naam als we het over zijn nieuwe maatje hebben.

We hakken de knoop door en vinden na een uitgebreide speurtocht een veelbelovend nest uit een bekende bloedlijn in het zuiden van Limburg. Als we met z’n drieën in de auto stappen, zeggen we tegen Kanjer dat we ons nieuwe maatje en babyhondje Bikkel gaan halen. Hij kan haast niet wachten, blijft de hele weg alert meekijken. Als we bij het adres zijn, zeggen we dat hij even moet wachten omdat we Bikkel gaan halen.

Ditmaal hebben we onze keuze uit het nest snel gemaakt. Er is één pup die voortdurend oogcontact met ons heeft. Zijn broertjes en zusjes besteden totaal geen aandacht aan ons. Ze zijn met een tennisbal aan het spelen en als hij die te pakken krijgt, verstopt hij zich met de bal onder een auto. Voorpootje op de bal, ons aankijkend. Een slimme individualist, beslist geen alfatype, nu al gericht op en geïnteresseerd in mensen, die hij onderzoekend aankijkt; precies wat we nodig hebben bij onze dominante reu. We doen wat testjes met alle pups en telkens springt hij er voor ons uit. We zijn het er samen roerend over eens: dat is Bikkel.

We zetten hem achterin de auto bij Kanjer, die de kleine dolgraag van top tot teen wil besnuffelen. Maar dat vindt de acht weken oude baby eng. Doodeng. Kanjer respecteert dat en gaat op afstand naar hem liggen kijken. Af en toe tilt hij voorzichtig en uitnodigend een voorpoot op, maar voor Bikkeltje is dat geen reden om zijn voorzichtigheid te laten varen. We besluiten op de eerste de beste parkeerplaats langs de snelweg beide viervoeters even uit de auto te laten om ze in een ruimere omgeving aan elkaar te laten wennen. Kanjer springt meteen uit de auto en gaat op nog geen meter afstand op zijn rug liggen, met opgetrokken poten. Alsof hij wil zeggen: kom maar kleine, ik doe niks. Bikkel durft nu wel dichterbij te komen en besnuffelt Kanjer, die heel stil blijft liggen, uitgebreid. Als de kleine is uitgeroken en we ze weer in de auto zetten, gaat Kanjer heel voorzichtig pal naast ons nieuwe gezinslid liggen, besnuffelt hij hem en geeft hij hem een lik over z’n koppie. ‘Ik vind je leuk en zal voor je zorgen.’ Het ijs is gebroken, Bikkel ondergaat het welgevallig en vol vertrouwen.

Kanjer deel 5 (1)

Kanjer deel 5 (2)

Kanjer deel 5 (4)

Kanjer deel 5 (7)

Kanjer deel 5 (5)

Kanjer deel 5 (9)

Kanjer deel 5 10

Kanjer deel 5 11

Kanjer deel 5 (8)

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.