Een echte Kanjer (9): Levenslustige belhamel

Kanjer deel 9 (7)Kanjer is hartstikke gelukkig met zijn leven, de levenslust spat van hem af. Hij is de vrolijkheid zelve, maakt ons dagelijks aan het lachen en heeft, zoals Engelsen dat zo mooi zeggen, de absolute will to please; hij is gelukkig als wij dat zijn en wil daar graag een steentje aan bijdragen.

Als we thuiskomen van een wandeling en ik mijn schoenen uit doe, gaat hij altijd nog even donderjagen voordat hij op zijn matje neerploft. Hij pakt dan snel de slipper waar ik in wil stappen en loopt daar knorrend en kwispelend een paar ererondjes mee. Ik krijg hem pas als hij iets lekkers krijgt. Zo flikt hij dat ook met een van mijn schoenen die ik wil aantrekken als ik weg ga. Als hij weet dat hij mee mag geeft hij hem terug zodra ik mijn eerste schoen aan heb, maar als ik heb gezegd dat hij niet mee kan, moet ik er op gebiedende wijs om vragen.

Hij loopt ook altijd te paraderen met de post en kranten, die hij steevast van de bezorger via de brievenbus in ontvangst neemt en pas afgeeft als ik wil ruilen voor iets lekkers.

Kanjer deel 9 (12)Hij probeert te helpen waar hij maar kan, zoals met het dragen van boodschappen en andere spullen uit de auto (zaterdag is zijn favoriete dag, want dan mag hij mee boodschappen doen en dragen), de tuin opruimen, het verplaatsen van de afvalcontainers, het dragen van een paraplu als die niet gebruikt wordt, het naar achteren brengen van openhaardhout dat voor het huis is gestort. In de periode waarin ik de Hertekolk beheer wil hij de schoonmakers ook altijd helpen. Zodra hun auto open gaat en ze hun schoonmaakspullen pakken, pakt hij er een dweil of borstel uit.

Ook op de trap weet hij soms de lachers op zijn hand te krijgen. Als hij heel graag naar boven wil maar nog niet mag omdat hij bijvoorbeeld nog nat is, loopt de belhamel achterstevoren naar boven. Hoe hij het voor elkaar krijgt is een raadsel, want als hij vooruit naar boven gaat, kan hij nota bene niet eens normaal lopen maar moet hij met twee poten tegelijk springen. Vermoedelijk gebruikt hij een andere techniek als hij eigenlijk nog niet een etage hoger mag omdat achterstevoren lopen voor hem de enige manier is om geruisloos de trap op te gaan. En met succes, want als hij er zo veel moeite voor heeft gedaan, moet je hart wel van steen zijn om hem weer naar beneden te sturen. We hebben de gewoonte om ze iets lekkers te geven als ze boven zijn, dus belonen dat gedrag ook nog.

Kanjer deel 9 (13)Dagelijks ga ik even voor of bij hem zitten en vraag ik of hij het naar zijn zin heeft en net zo veel van mij houdt als ik van hem. Dan legt hij knorrend zijn prachtige brede kop op mijn schouder, drukt hij die stevig tegen die van mij aan en slaat hij een poot om me heen of pakt hij daarmee mijn arm. Het liefst drukt hij dan ook nog even zijn voorhoofd tegen het mijne om me strak in de ogen te kijken, alsof hij in mijn ziel zit te kijken. Op zulke momenten besef ik maar al te goed dat onze superman niet het eeuwige leven heeft en wil ik heel intensief en bewust van elke dag genieten dat hij deel uit maakt van ons leven. Hij is mijn àlles, we zijn idolaat van elkaar.

Een moeder die ook een hond en katten heeft, verwoordt mijn gevoelens treffend met de opmerking dat een mens je nooit zo veel liefde kan geven als een dier je geeft. Kanjer is het levende bewijs van de stelling van een vriendin die zegt dat een hond het enige levende wezen is dat meer van jou houdt dan van zichzelf. Hij zou zonder ook maar enige aarzeling zijn leven voor ons drieën geven.

Sinds begin dit jaar is hij 12, maar in zijn doen en laten is hij nog een jonge, speelse, levenslustige hond. Aan niets is te merken dat hij omgerekend in mensenjaren 84 is. Hij loopt ’s morgens nog moeiteloos twee uur en heeft daarna nog energie genoeg over om te spelen. Het enige waaraan je kunt zien dat hij al behoorlijk op leeftijd is, is dat zijn ogen wat wazig worden. Volgens zijn lijfarts is zijn hoornvlies beschadigd. Om te voorkomen dat uv-licht meer schade aanricht en hij uiteindelijk misschien wel blind wordt, kopen we in de zomer een zonnebril. Hij vertedert ons door die bril gewoon te laten zitten; ‘Als jij dat leuk vindt, houd ik hem wel op hoor’. Kinderen gieren het uit van de pret als ze hem zo zien.

Kanjer deel 9 (8)

Kanjer deel 9 (1)

Kanjer deel 9 (2)

Kanjer deel 9 (5)

Kanjer deel 9 (3)

Kanjer deel 9 (4)

Kanjer deel 9 (6)

Kanjer deel 9 (9)

Kanjer deel 9 (10)

Kanjer deel 9 (11)

 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.