epernetbordje

Epe mien däärpien 3

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

Zoeken

Kijk mee over de schouder en door de lens van verwoed natuurfotograaf Gerrit van Vemde.

Een prachtige dag met vier soorten roofvogels

3a

Omdat het met het rood-/zwartwild op het moment rustig is, zijn we met onze mobiele schuilhut op pad gegaan om platen te maken van onze roofvogels. We waren er al op tijd op onze bestemming. We zagen in het begin van de morgen niet veel, maar toen de dieren gewend waren aan onze mobiele schuilhut, konden we achter elkaar foto’s maken van de Blauwe Kiekedief, Buizerd, Torenvalk en op het eind van de dag Ransuilen. Kortom, een prachtige dag!

Lees meer...

Spektakel in het bos: de bronst is in volle gang

dekking

De laatste dagen op pad geweest om de bronst vast te leggen. Het kwam de laatste week goed op gang; de avonden werden kouder en dat is goed voor de bronst. De wildexcursies van Het Geldersch Landschal & Kasteelen waren binnen een paar dagen volgeboekt. We zitten dan ook bijna iedere avond in het bos. Afgelopen avonden heb ik een dekking kunnen vastleggen, wat mij niet zo vaak lukt.

dekking 2

Lees meer...

Weerzien met wilde zwijnen

zwijntjeNa een afwezigheid van drie maanden (door een knie-operatie) ben ik weer met de camera op pad geweest en kwam ik onder meer deze rotte zwijnen tegen. Deze bosvarkens zagen er goed uit, maar ik heb ook wel magere dieren gezien de laatste tijd. Door de droogte van deze zomer hadden de dieren het slecht, het gras en de onderbegroeiing, zoals de bosbes en de rode bes, gingen dood en water was moeilijk te vinden, dus je kunt wel nagaan dat ze mager werden. De waterpunten zijn door brandweer en gemeente bijgevuld maar met die hoge temperaturen was dat haast niet te doen. Maar nu begint alles weer te groeien en ken je de bossen niet meer terug.

Lees meer...

Je moet er op uit om wat te zien!

kiekendief

Deze week ben ik weer eens met de mobiele schuilhut op pad geweest. Het voorjaar komt eraan, dus er is aardig wat beweging in het veld. Er moeten nog heel wat vogels terug komen uit het zuiden, maar toch heb ik al wat opnames kunnen maken, van onder meer een buizerd, ree, bruine kiekendief, ooievaar en Canadese ganzen. Zo zie je maar weer: je moet er op uit om wat te zien!

Lees meer...

Dassen via kunstburcht op weg naar de vrije natuur

Dassen 4 Custom

Weer een ervaring rijker! Deze week heb ik in een fotohut gezeten om dassen te fotograferen. Deze dassen hebben in een opvang gezeten en en zitten nu in een kunstburcht om ze weer te laten wennen aan de natuur. Ze worden gevoerd bij kunstlicht om de mogelijkheid te bieden om ze te fotograferen. Een deel van de huur van de hut komt ten goede aan de das. Een leuke ervaring om de das van zo dichtbij te zien!

Lees meer...

Vegende geweidragers in de feisttijd

feisttijd

Hier wat opnames van geweidragers die aan het vegen zijn. De oudere herten zijn nu bijna klaar, de jongere dieren volgen nog. De mannelijke dieren zitten nu in de feisttijd, de wil zeggen dat ze deze periode zo zoveel mogelijk eten om straks, in september, klaar te zijn voor de bronst.

Lees meer...

Het eerste hertenkalfje van het jaar

hertenkalfje

Nu is de tijd dat de hertenkalveren zich laten zien. Ze zijn ongeveer drie weken oud. Ik had gisteravond het voorrecht om de eerste van het voorjaar op de plaat te mogen zetten. Het kalfje ging er echt voor staan, met mooi tegenlicht. Er liepen twintig hindes met vijf kalveren en zes stuks zwijnen, dus een prachtige avond.

Lees meer...

Zwarte specht druk in de weer

zwarte specht 4

Op deze zwarte specht heb ik twee uur zitten wachten voordat hij bij de jongen kwam. Om de de jongen uit het nest te lokken wordt de voerfrequentie opgeschroefd. Ze kwamen na een tijdje wel uit het nest kijken waar moeder/vader bleef maar gingen er nog niet uit, dus kon ik deze opnames maken.

Lees meer...

Echte liefde is: een beekprik als maaltje aanbieden

ijsvogelvoorop

Het is voorjaar is er, dus tijd om de ijsvogel op te zoeken. We wisten waar we moesten zoeken en ja hoor, daar waren ze, ze waren druk in de weer. Het mannetje was druk bezig met het aanleveren van visjes, op deze opnames een beekprik. Mooi om de overdracht van de maaltje aan het vrouwtje te kunnen vastleggen. Daarna slaat het vrouwtje het diertje dood en werkt het na binnen.
Ze vlogen ook het nest in, dus binnenkort zullen er ook wel eieren gelegd worden.
Prachtig om te zien hoe het allemaal in zijn werk gaat. En nu maar afwachten wat het broedsel oplevert.

Lees meer...

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.