Een echte Kanjer (8): Wat bedoel je?

Kanjer deel 8 (9) (Custom)Sinds Spetter er niet meer is, doet Kanjer zo mogelijk nog beter zijn best om zoveel mogelijk te begrijpen van wat wij zeggen. Hij is 24 uur per dag met ons bezig, volgt en bestudeert alles wat we doen en zeggen. Als hij iets niet snapt, houdt hij zijn kop scheef. ,,Wat bedoel je?’’ Hij praat terug met knorren, brommen, piepen, blaffen, kwispelen, zijn kop, ogen, oren, poten, lichaamshouding en bewegingen.

We ‘praten’ vaak uitgebreid met elkaar en mensen die daar bij zijn, zijn dikwijls stomverbaasd: ,,Hoe is het mogelijk, jullie voeren hele gesprekken en hij lijkt alles te begrijpen wat je zegt en zegt van alles terug. En jij lijkt ook nog te begrijpen wat hij zegt.’’ En zo is het ook. Ik denk vaak dat we een gezin van vier vormen: twee mensen, Kanjer en een geweldige, lieve hond.

Dat is ook het grootste verschil tussen Kanjer en Bikkel: de oudste wil àlles begrijpen wat wij zeggen en doen wat wij van hem vragen en Bikkel heeft daar nauwelijks interesse voor. De kleine luistert perfect en we kunnen hem alles leren als we hem dwingen op te letten, maar hij gunt zich veel te weinig tijd, is te snel afgeleid en te speels om te leren hoe je met mensen moet communiceren. Hij heeft genoeg aan zijn leidsman, hij doet gewoon wat hij ook doet en dan is het altijd goed.

Toen onze eerste Mechelse herder Camel stokoud was, heb ik eens een lijst gemaakt van namen, woorden en begrippen die hij aantoonbaar begreep. Er stonden er zo’n 250 op. Maar hem heb ik vanaf dat hij zes maanden was een jaar of drie intensief getraind. Kanjer heb ik nooit getraind, maar hij haalt dat aantal ook makkelijk. Bikkel komt tot hooguit tien tot twintig procent. Kanjer heeft ook oplossend vermogen. Als hij bijvoorbeeld met een lange stok tussen ons in of twee dicht bij elkaar staande bomen wil lopen, houdt hij zijn kop scheef zodat de stok niets raakt. Als Bikkel met een grote stok achter ons loopt en tussen ons door wil lopen, moeten we oppassen dat hij ons niet allebei pootje haakt.

We lopen gemiddeld zo’n drie uur per dag met onze jongens. Voor Bikkel omdat hij dan zijn energie kwijt kan en voor Kanjer om zijn spieren sterk en zijn conditie optimaal te houden, zodat hij op latere leeftijd, als hij met zijn enorme gewicht van ruim 45 kilogram ongetwijfeld wat strammer wordt en zijn gewrichten niet meer zo soepel zijn, met zijn spieren zijn gewrichten kan ontlasten.

En voor ons is het natuurlijk ook goed, die beweging. Een hond is goed voor je gezondheid. Niet alleen omdat hij je in beweging houdt en dwingt minstens drie maal daags een frisse neus te halen, maar ook omdat hij voor afleiding en ontspanning zorgt, omdat hij je ontstresst, omdat hij feilloos voelt wat jij voelt, feest met je viert als je blij bent en met je treurt als je somber of verdrietig bent. Je bent nooit alleen, kunt niets verbergen voor een hond. Kanjer lijkt in onze ziel en ons hart te kunnen kijken en onze gedachten te kunnen lezen.

Bovendien zorgen de wandelingen voor veel sociale contacten. Op de Renderklippen bijvoorbeeld vormen alle mensen en honden die er dagelijks op vaste tijden wandelen, een sociale samenleving. Onze vaste ronde vergt ruim een uur als we een beetje doorlopen, maar dikwijls zijn we twee uur onderweg omdat we een aantal keren blijven staan om bij te praten en de honden even met elkaar te laten spelen. We maken er net als onze jongens nieuwe vrienden en vriendinnen.

Kanjer deel 8

Kanjer deel 8 (1)

Kanjer deel 8 (2)

Kanjer deel 8 (3)

Kanjer deel 8 (4)

Kanjer deel 8 (5)

Kanjer deel 8 (6)

Kanjer deel 8 (7)

Kanjer deel 8 (8)

Kanjer deel 8 (9)

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.