Columns van derden

De familie van onze hond

Als je bepaalde honden ziet, zou je niet zeggen ze afstammen van de wolf, de wolf waar iedereen bang voor is: de boeren, de toeristen en de jagers. Het valt niet te ontkennen dat wolven schapen hebben gedood, je zou schrikdraad kunnen gaan gebruiken en speciale honden inzetten, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, onze kudde heeft de beschikking over een stuk of tien weilanden. De schapen zouden elke nacht de kooi in moeten, maar dan krijgen ze onvoldoende natuurlijke voeding. De wolf zal eens zorgen voor problemen, maar voorlopig geven loslopende honden meer overlast.

Lees meer...

Kerst

Dit jaar besloot ik een echte kerstboom te kopen. Geen kunstkerstboom dit jaar, nee, een echte. Ik verheugde me al op de heerlijke geuren `s morgens als je de kamer binnenkomt. En ik weet heus wel dat een echte niet zo mooi is als een kunstkerstboom.
Dus: op naar de kerstboomverkoper.
In de stromende regen zochten we de gelukkige boom uit die bij ons de kerstdagen mocht doorbrengen. Hij moest niet te hoog en niet te dik (breed) zijn. Want jongste is de 22e jarig en alle visite moest er ook nog bij kunnen.
Toen we een prachtexemplaar hadden gespot, bleek dat er ook een standaard bij moest. Tja….
De verkoper beloofde dat de boom in de standaard keurig recht zou staan. Doornat kwamen we thuis. Het kerstgevoel was er nog niet echt.

Lees meer...

Milieu, schoolboeken en geld over de balk

jasIk kom op zolder een doos schoolboeken tegen van zoon, die zijn opleiding met een diploma heeft afgerond, vorig jaar februari. De boeken zijn in september2017 gekocht, hij is vervroegd afgestudeerd. Er staat voor een paar honderd euro aan boeken, die niet meer te verkopen zijn. Nieuw aangeschaft, want dat moet tegenwoordig, omdat er een licentie voor een website bij zit. Dit vind ik ronduit stuitend!

Ouders worden verplicht elk schooljaar voor honderden euro`s boeken te kopen die daarna de oud-papierdoos in kunnen. Want de boeken worden gekoppeld aan de licentie en deze is niet overdraagbaar. En dan kunnen er weer nieuwe boeken aangeschaft worden voor het komende schooljaar. Weer voor honderden euro`s, voor boeken die een jaar later ook weer in de oud- papierdoos kunnen.

Naast de kosten vind ik dit niet meer passen in deze tijd. Een tijd waarin continu over het milieu en allerlei akkoorden wordt gepraat. Waar burgers straks gedwongen worden om elektrisch te rijden en hun huis te verwarmen met warmtepompen. Ik zou zo zeggen: Begin klein en pak bovenstaande eens aan, regering!

Lees meer...

Steenmarter in de buurt

(door Jan van de Vlekkert)

Het ‘hondenpoepverhaal’ kennen we natuurlijk allemaal. Wie heeft er nooit in een dampende hoop van een door zijn baasje afgerichte viervoeter gestaan. Hond of eigenaar, degene die de schuldvraag krijgt staart altijd naar de hemel, zelfs sommige honden. Neem daarbij de door sommigen liefdevol ‘poesje’ genoemde wolbalen die telkens weer heel sneaky (‘s nachts dus) menen mijn tuin weer eens te moeten gebruiken als latrine, waarschuw ik U, bewoners van de Colijnstraat: we hebben er weer een nieuw fenomeen bij. De steenmarter, oftewel ‘martes foina’. Woont in allerlei spleten, ook in gebouwen. Territorium op dit moment: Vegtelarij. Een fenomeen dat in navolging van de hiervoor genoemde diersoorten ‘s nachts de straten onveilig maakt. Het beest dat mijn bougiekabels voor een culinair hoogtepunt aan zag viel kennelijk op blauw, want de rest van de in de straat geparkeerde auto’s was ongemoeid gelaten. 106 euro schade aangericht door dit beschermde misbaksel. Ik voer ‘s winters trouw vogeltjes en ooit heb ik weleens een schaap uit de te nauwe mazen van een hekwerk gered. Voor de meeste rem ik met gevaar voor eigen leven ook nog wel. Zelfs overwoog ik ook nog wel om tijdens de komende verkiezingen te stemmen op de Partij voor de Dieren. Maar na deze wel zeer laffe aanval op mijn naar visolie smakende bekabeling en de aanslag op mijn portemonnee, kunnen ze dit laatste potdorie wel vergeten.

PS. Volgens mijn garagehouder helpt een wc-blokje onder de motorkap. Moet dan wel citroen zijn, ze hebben nog voorkeur ook, de lieverds!

Participeren, het kan wel!

“Waar een wil is, is een weg” wordt er vaak gezegd en daar moest ik ook aan denken toen ik twee artikelen las op Veluweland.nl. Het ene artikel gaat over hoe de gemeente Hattem mensen en met name jongeren inzet om rommel op te ruimen. Het andere gaat over hoe in Nunspeet een vereniging zich hier voor inzet.

Lees meer...

Participeren is geen eenrichtingsverkeer

Door politici één van de meest gebruikte woorden van 2013: Participeren.  Vaak wordt er nog een woord achteraan geplakt en heeft men het over participatiesamenleving of participatiemaatschappij. Alsof er een samenleving/maatschappij  is waaraan je niet kunt deelnemen.  Laatst las ik een goed geschreven stuk op de site taalkliniek.nl dat hierover gaat. Het stuk heet veelzeggend “het participatiekoor”.

Lees meer...

De politiek in Epe

Laat ik eens positief beginnen: ik volg de politiek in Epe nu een tijdje en het siert het CDA dat men als één van de weinige partijen de problematiek rond het zwerfvuil heeft opgepakt en, voor zover ik dat kan beoordelen, een capabele wethouder heeft geleverd. Ook positief: de VVD zet de slepende kwestie “Ladders Post” weer op de agenda. Zal het dan eindelijk gebeurden dat… Van het CDA heb ik begrepen dat ook hen deze situatie een doorn in het oog is. Dus wie weet??

Lees meer...

Geld over de balk

,,Wat is dat toch telkens met de gemeente Epe?’’ vraagt  Bert de Weerd zich af. ,,Het lijkt erop dat het beleid van het college in Epe er op gebaseerd is om te bezuinigen op zaken die de burgers raken, zoals het niet opruimen van zwerfvuil, de bezuinigingen in de groenvoorziening en de bezuinigingen die er voor gezorgd hebben dat professionele medewerkers van Koppel die goed werk verrichtten voor de gemeenschap, op straat zijn komen te staan.’’

Lees meer...

Politiek Epe zet hakken in de grond

,,De Motie van Treurnis die de oppositie aan wethouder René de Vries heeft uitgedeeld, komt allerminst onverwacht'', vindt Dick van der Veen. ,,Ze had in deze of andere vorm al veel eerder kunnen plaatsvinden. De oorzaak is ook glashelder: Epe is in het monistisch stelsel blijven hangen. De wethouders krijgen sinds jaar en dag onvoorwaardelijke steun van de coalitiepartijen, de oppositie voelt zich geminacht.''

Lees meer...

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.