Columns van derden

De familie van onze hond

Als je bepaalde honden ziet, zou je niet zeggen ze afstammen van de wolf, de wolf waar iedereen bang voor is: de boeren, de toeristen en de jagers. Het valt niet te ontkennen dat wolven schapen hebben gedood, je zou schrikdraad kunnen gaan gebruiken en speciale honden inzetten, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, onze kudde heeft de beschikking over een stuk of tien weilanden. De schapen zouden elke nacht de kooi in moeten, maar dan krijgen ze onvoldoende natuurlijke voeding. De wolf zal eens zorgen voor problemen, maar voorlopig geven loslopende honden meer overlast.

Lees meer...

Kerst

Dit jaar besloot ik een echte kerstboom te kopen. Geen kunstkerstboom dit jaar, nee, een echte. Ik verheugde me al op de heerlijke geuren `s morgens als je de kamer binnenkomt. En ik weet heus wel dat een echte niet zo mooi is als een kunstkerstboom.
Dus: op naar de kerstboomverkoper.
In de stromende regen zochten we de gelukkige boom uit die bij ons de kerstdagen mocht doorbrengen. Hij moest niet te hoog en niet te dik (breed) zijn. Want jongste is de 22e jarig en alle visite moest er ook nog bij kunnen.
Toen we een prachtexemplaar hadden gespot, bleek dat er ook een standaard bij moest. Tja….
De verkoper beloofde dat de boom in de standaard keurig recht zou staan. Doornat kwamen we thuis. Het kerstgevoel was er nog niet echt.

Lees meer...

Milieu, schoolboeken en geld over de balk

jasIk kom op zolder een doos schoolboeken tegen van zoon, die zijn opleiding met een diploma heeft afgerond, vorig jaar februari. De boeken zijn in september2017 gekocht, hij is vervroegd afgestudeerd. Er staat voor een paar honderd euro aan boeken, die niet meer te verkopen zijn. Nieuw aangeschaft, want dat moet tegenwoordig, omdat er een licentie voor een website bij zit. Dit vind ik ronduit stuitend!

Ouders worden verplicht elk schooljaar voor honderden euro`s boeken te kopen die daarna de oud-papierdoos in kunnen. Want de boeken worden gekoppeld aan de licentie en deze is niet overdraagbaar. En dan kunnen er weer nieuwe boeken aangeschaft worden voor het komende schooljaar. Weer voor honderden euro`s, voor boeken die een jaar later ook weer in de oud- papierdoos kunnen.

Naast de kosten vind ik dit niet meer passen in deze tijd. Een tijd waarin continu over het milieu en allerlei akkoorden wordt gepraat. Waar burgers straks gedwongen worden om elektrisch te rijden en hun huis te verwarmen met warmtepompen. Ik zou zo zeggen: Begin klein en pak bovenstaande eens aan, regering!

Lees meer...

Vergadering Ons Mooi Epe kan aftrap voor politieke revolutie worden

Nieuwe Lijn juicht het toe als de vereniging Ons Mooi Epe besluit als politieke partij verder te gaan. ‘De tijd is rijp dat ook het dorp Epe een eigen lokale partij krijgt. Een partij die zich richt op de eigen achterban uit het Eper dorp’, staat op de site van de Vaassense belangengroepering. Dat oogt sympathiek, maar laat het vooral een waarschuwing zijn voor mensen die genoeg hebben van de bestuurscultuur in de gemeente Epe en aan het brainstormen zijn of de tijd rijp is voor een nieuwe politieke, lokale partij.

Lees meer...

Steenmarter in de buurt

(door Jan van de Vlekkert)

Het ‘hondenpoepverhaal’ kennen we natuurlijk allemaal. Wie heeft er nooit in een dampende hoop van een door zijn baasje afgerichte viervoeter gestaan. Hond of eigenaar, degene die de schuldvraag krijgt staart altijd naar de hemel, zelfs sommige honden. Neem daarbij de door sommigen liefdevol ‘poesje’ genoemde wolbalen die telkens weer heel sneaky (‘s nachts dus) menen mijn tuin weer eens te moeten gebruiken als latrine, waarschuw ik U, bewoners van de Colijnstraat: we hebben er weer een nieuw fenomeen bij. De steenmarter, oftewel ‘martes foina’. Woont in allerlei spleten, ook in gebouwen. Territorium op dit moment: Vegtelarij. Een fenomeen dat in navolging van de hiervoor genoemde diersoorten ‘s nachts de straten onveilig maakt. Het beest dat mijn bougiekabels voor een culinair hoogtepunt aan zag viel kennelijk op blauw, want de rest van de in de straat geparkeerde auto’s was ongemoeid gelaten. 106 euro schade aangericht door dit beschermde misbaksel. Ik voer ‘s winters trouw vogeltjes en ooit heb ik weleens een schaap uit de te nauwe mazen van een hekwerk gered. Voor de meeste rem ik met gevaar voor eigen leven ook nog wel. Zelfs overwoog ik ook nog wel om tijdens de komende verkiezingen te stemmen op de Partij voor de Dieren. Maar na deze wel zeer laffe aanval op mijn naar visolie smakende bekabeling en de aanslag op mijn portemonnee, kunnen ze dit laatste potdorie wel vergeten.

PS. Volgens mijn garagehouder helpt een wc-blokje onder de motorkap. Moet dan wel citroen zijn, ze hebben nog voorkeur ook, de lieverds!

Plan voor natuurbegraafplaats op Woesterberg: zand erover

Vandaag ontvingen we verschillende mensen verontruste e-mails over het voornemen van de gemeente Epe om een natuurbegraafplaats aan te leggen in het unieke natuurgebied Woesterberg. Dat is zeer begrijpelijk, want er is van alles mis mee. ‘Uiteraard’ heeft de gemeente het over dat plan gehad met omwonenden. Ze zegt immers burgerparticipatie hoog in het vaandel te hebben staan. En constateert tevreden dat er ‘redelijk draagvlak’ is bij omwonenden. Nou, volgende week donderdag wordt het voorstel behandeld in een vergadering van de raadscommissie en als de voortekenen niet bedriegen, komt ze van een koude kermis thuis. Want de meeste omwonenden staan op hun achterste benen.

Lees meer...

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.