epernetbordje

Epe mien däärpien 3

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

Zoeken

Columns van derden

Milieu, schoolboeken en geld over de balk

jasIk kom op zolder een doos schoolboeken tegen van zoon, die zijn opleiding met een diploma heeft afgerond, vorig jaar februari. De boeken zijn in september2017 gekocht, hij is vervroegd afgestudeerd. Er staat voor een paar honderd euro aan boeken, die niet meer te verkopen zijn. Nieuw aangeschaft, want dat moet tegenwoordig, omdat er een licentie voor een website bij zit. Dit vind ik ronduit stuitend!

Ouders worden verplicht elk schooljaar voor honderden euro`s boeken te kopen die daarna de oud-papierdoos in kunnen. Want de boeken worden gekoppeld aan de licentie en deze is niet overdraagbaar. En dan kunnen er weer nieuwe boeken aangeschaft worden voor het komende schooljaar. Weer voor honderden euro`s, voor boeken die een jaar later ook weer in de oud- papierdoos kunnen.

Naast de kosten vind ik dit niet meer passen in deze tijd. Een tijd waarin continu over het milieu en allerlei akkoorden wordt gepraat. Waar burgers straks gedwongen worden om elektrisch te rijden en hun huis te verwarmen met warmtepompen. Ik zou zo zeggen: Begin klein en pak bovenstaande eens aan, regering!

Lees meer...

Vergadering Ons Mooi Epe kan aftrap voor politieke revolutie worden

Nieuwe Lijn juicht het toe als de vereniging Ons Mooi Epe besluit als politieke partij verder te gaan. ‘De tijd is rijp dat ook het dorp Epe een eigen lokale partij krijgt. Een partij die zich richt op de eigen achterban uit het Eper dorp’, staat op de site van de Vaassense belangengroepering. Dat oogt sympathiek, maar laat het vooral een waarschuwing zijn voor mensen die genoeg hebben van de bestuurscultuur in de gemeente Epe en aan het brainstormen zijn of de tijd rijp is voor een nieuwe politieke, lokale partij.

Lees meer...

Steenmarter in de buurt

(door Jan van de Vlekkert)

Het ‘hondenpoepverhaal’ kennen we natuurlijk allemaal. Wie heeft er nooit in een dampende hoop van een door zijn baasje afgerichte viervoeter gestaan. Hond of eigenaar, degene die de schuldvraag krijgt staart altijd naar de hemel, zelfs sommige honden. Neem daarbij de door sommigen liefdevol ‘poesje’ genoemde wolbalen die telkens weer heel sneaky (‘s nachts dus) menen mijn tuin weer eens te moeten gebruiken als latrine, waarschuw ik U, bewoners van de Colijnstraat: we hebben er weer een nieuw fenomeen bij. De steenmarter, oftewel ‘martes foina’. Woont in allerlei spleten, ook in gebouwen. Territorium op dit moment: Vegtelarij. Een fenomeen dat in navolging van de hiervoor genoemde diersoorten ‘s nachts de straten onveilig maakt. Het beest dat mijn bougiekabels voor een culinair hoogtepunt aan zag viel kennelijk op blauw, want de rest van de in de straat geparkeerde auto’s was ongemoeid gelaten. 106 euro schade aangericht door dit beschermde misbaksel. Ik voer ‘s winters trouw vogeltjes en ooit heb ik weleens een schaap uit de te nauwe mazen van een hekwerk gered. Voor de meeste rem ik met gevaar voor eigen leven ook nog wel. Zelfs overwoog ik ook nog wel om tijdens de komende verkiezingen te stemmen op de Partij voor de Dieren. Maar na deze wel zeer laffe aanval op mijn naar visolie smakende bekabeling en de aanslag op mijn portemonnee, kunnen ze dit laatste potdorie wel vergeten.

PS. Volgens mijn garagehouder helpt een wc-blokje onder de motorkap. Moet dan wel citroen zijn, ze hebben nog voorkeur ook, de lieverds!

Plan voor natuurbegraafplaats op Woesterberg: zand erover

Vandaag ontvingen we verschillende mensen verontruste e-mails over het voornemen van de gemeente Epe om een natuurbegraafplaats aan te leggen in het unieke natuurgebied Woesterberg. Dat is zeer begrijpelijk, want er is van alles mis mee. ‘Uiteraard’ heeft de gemeente het over dat plan gehad met omwonenden. Ze zegt immers burgerparticipatie hoog in het vaandel te hebben staan. En constateert tevreden dat er ‘redelijk draagvlak’ is bij omwonenden. Nou, volgende week donderdag wordt het voorstel behandeld in een vergadering van de raadscommissie en als de voortekenen niet bedriegen, komt ze van een koude kermis thuis. Want de meeste omwonenden staan op hun achterste benen.

Lees meer...

Participeren, het kan wel!

“Waar een wil is, is een weg” wordt er vaak gezegd en daar moest ik ook aan denken toen ik twee artikelen las op Veluweland.nl. Het ene artikel gaat over hoe de gemeente Hattem mensen en met name jongeren inzet om rommel op te ruimen. Het andere gaat over hoe in Nunspeet een vereniging zich hier voor inzet.

Lees meer...

Participeren is geen eenrichtingsverkeer

Door politici één van de meest gebruikte woorden van 2013: Participeren.  Vaak wordt er nog een woord achteraan geplakt en heeft men het over participatiesamenleving of participatiemaatschappij. Alsof er een samenleving/maatschappij  is waaraan je niet kunt deelnemen.  Laatst las ik een goed geschreven stuk op de site taalkliniek.nl dat hierover gaat. Het stuk heet veelzeggend “het participatiekoor”.

Lees meer...

Iets melden of vragen?
[email protected]

Agenda Epe

Evenementenagenda Eper Ondernemersvereniging

14 december - 6 januari - Epe on Ice - ijsbaan in het Dr. Loeffpark
Woe 19, do 20, vr. 21 en za 22 december - Kerstkoopavond met chocolademelk en Glühwein & Play In in de Grote Kerk

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.