Paar honderd 'pufferties' op de houtkachel

puffertiesKijk toch eens, wat een mooie nostalgische foto! Het is Stiena Jonker-Kooiman, moeder van Ben Jonker die deze prachtplaat stuurde, die 'pufferties' op de houtkachel aan het bakken is. 'Niet 10 of 20, maar zeker 200', aldus Ben. 'Zij bakte voor het gezin met zeven kinderen, voor de buren, voor de Plattelandsvrouwenvereniging en voor de Vrijzinnige vrouwenvereniging de Wijnrank.'

Lees meer...

Trauma's van Sinterklaas en Zwarte Piet

Sint en piet 1934 Aangepast

Het mooiste (en ook enige, maar dat terzijde) sinterklaascadeau kregen we van Ben Jonker. We delen het graag op deze bijzondere dag. Het zijn twee schitterende foto’s van Sinterklaas op bezoek in de Dorpsschool in Epe. Ze moeten zo rond 1934 zijn gemaakt. Volgens Ben moeten kinderen ernstige trauma’s hebben overgehouden aan het bezoek.

Lees meer...

Wie kent dames van de Confectie Centrale op deze foto's?

CFC 033 AangepastDe oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop uit Elburg roept de hulp van (oudere) Epenaren in. De vereniging is voornemens een publicatie te wijden aan de Confectie Centrale (CC), waarvan in Elburg de hoofdvestiging stond. Een aantal jaren (plm 1955 - 1978) heeft de CC een nevenvestiging gehad in het Waeghuys in Epe. Mevrouw Van Mourik was daar chef en woonde in de bungalow achter het Waeghuys. Wie kent dames op bijgaande foto's? Wie weet wanneer de foto’s ongeveer gemaakt zijn?

Lees meer...

Wie kent dit huis dat vroeger aan de Gildeweg stond?

Gildeweg 2We hebben even hulp nodig. Rob Verhoef uit Doesburg doet een beroep op ons allemaal:
‘In dit huis op de Gildeweg ben ik in 1950 geboren op de andere foto sta ik bij de beek. Mijn opa was Ge Veldhuizen en hij werkte bij Hooiberg. Daarnaast was hij in Epe secretaris van de SDAP en een van de oprichters van de schaakclub De Zeven Pionnen. Mijn latere vader uit Amsterdam zat hier ondergedoken. Zijn er ook nog meer foto’s van dit huis en wanneer is het afgebroken?’

Lees meer...

Bijna honderd jaar oude luchtfoto's van Epe

Luchtfoto1 Aangepast

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft 2000 unieke luchtfoto’s online gezet die bijna honderd jaar geleden zijn gemaakt. Natuurlijk heb ik meteen even gekeken of er foto’s van Epe bij zitten en ja hoor, drie stuks. De eerste is van het station en omgeving gemaakt op 21 september 1937. De tweede, die gemaakt moet zijn tussen 1920 en 1940, laat een deel van hetzelfde gebied zien, maar dan van de andere kant genomen. De derde is van een colonne van de artillerie ‘in rust’, tijdens een oefening bij Epe, gemaakt op 21 september 1937.

Wie kan er iets zinnigs over melden?

Lees meer...

Wie kent de Gita Hoeve van de familie Visser?

We hebben even wat hulp nodig bij het duiden van een locatie. Wie kent de Gita Hoeve? Het pand moet zijn bewoond door de familie Visser. Lilian van Tjonger is er naar op zoek en het zou mooi zijn als bezoekers van deze site haar blij kunnen maken. Ze schrijft: ‘Is er in Epe een boerderij bekend met de naam Gita Hoeve, destijds (rond 1945-1950) bewoond door de fam. Visser. Mijn ouders, inmiddels beiden overleden, kwamen daar regelmatig vakantie vieren. Bestaat die boerderij nog en zo ja waar?’
Wie weet meer?

Subcategorieën

De historische rubriek van de bekende prentbriefkaartenverzamelaar en amateurhistoricus Gert van den Esschert

Informatie bij oude foto's gezocht: wie herkent iets en kan er iets meer over vertellen?

Publicaties uit de 'Gids voor Epe' uit 1925, waarin de beschrijvingen zijn van W. Heertjans. Het boekje is een uitgave van N.V. Stoomdrukkerij v/h A. Hooiberg en Scholten’s boekhandel Epe.

Aan de hand van foto's en een plattegrond van Herman Veldhuis terug naar de tijd waarin de Hoge Weerd nog Verlengde Bloemstraat heette. De nieuwe wijk is van 1962-1969 gebouwd.

Serie foto's van ons dorp van vroeger van een verzamelaar die het leuk vindt om ze met ons te delen

De toenmalige onderwijzeres Maria Cornelia van Klaveren van de School met de Bijbel (later Anne de Vriesschool) uit Epe heeft onmiddellijk na de bevrijding in 1945 onder de schuilnaam Marca de lotgevallen van de familie Van Essen beschreven. Haar verhalen zijn gebundeld in het boekje 'Een toevluchtsoord in bangen dagen'. Hieronder vindt u haar verhalen. En HIER staan de verhalen over de totstandkoming en de officiële ingebruikneming.


 

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.