Een echte Kanjer (6): De baas

Kanjer deel 6 (10) (Custom)De geschiedenis herhaalt zich. Kanjer geeft zijn kennis door aan zijn kleine maatje. Hij is daarbij wel minder hardhandig dan zijn eigen leermeester. Hij doet het spelenderwijs, met positieve aandacht als hij tevreden is en negeren of zijn boventanden ontbloten als hij iets doet wat hem niet bevalt. Wij laten de kleine duidelijk merken hoe de verhoudingen zijn: eerst Kanjer, dan Bikkel. Met alles.

Bikkeltje schikt zich makkelijk in zijn lot. Hij gaat pas eten als de oudste zijn eerste hap heeft genomen. Als we in een onbewaakt moment hem als eerste iets lekkers geven, weigert hij; eerst moet zijn leermeester iets hebben, dan hij pas. En zo gaat het met alles. Al gauw blijkt dat ze samen een perfect span vormen en onze overwegingen en verwachtingen toen we Bikkel kozen, zijn uitgekomen. Ze zijn vrienden voor het leven.

Kanjer zorgt voor zijn nieuwe maatje alsof hij zijn bloedeigen kind is. Hij inspecteert hem uitgebreid als ze uit geweest zijn, likt zijn oren regelmatig schoon, wast zijn poten als hij die vies zijn, houdt als onvervalste roedelleider en de baas van zijn wandelgebied dominante honden bij hem weg, schiet hem te hulp als hij bang is voor een brutale hond. Als wij Bikkel een compliment geven, geeft hij hem er ook een door hem kwispelend even met zijn snuit aan te raken of hem uit te dagen samen te gaan spelen. In alles laat hij merken zielsgelukkig met zijn vriendje te zijn.

Als Bikkel de pubertijd voorbij is, laat Kanjer de teugels vieren en geeft hij zijn maatje wat privileges. Hij mag als eerste naar buiten als we weg gaan, hij mag in de auto vooraan zitten, hij mag als eerste vers water drinken. Maar hij blijft wel heel duidelijk de baas.

Hij is stapelgek op Bikkel en omgekeerd. Ze liggen altijd dicht bij elkaar, spelen een paar maal daags in huis en de tuin, lopen als een tweespan samen met een stok, zullen nooit zonder toestemming van de ander en ons elkaars eten of bot aanraken, helpen elkaar waar nodig, onderzoeken elkaar als er een iets mankeert. Ontroerend is het als ze samen een stok, touwbot of ander speeltje vasthouden en geen van beiden wil loslaten. Ze houden dat zó lang vol, dat ze er uiteindelijk vermoeid bij gaan liggen en van allebei de ogen dichtvallen.

Heel opmerkelijk is dat Kanjer ineens weer van zwemmen houdt. Zodra hij bij een meer of zee is, duikt hij erin. Tussen het overlijden van Spetter en de komst van Bikkel moest hij er niets van hebben, maar nu gedraagt hij zich weer als een onvervalste zeehond. Hij moedigt Bikkel aan mee te gaan en die doet dat in eerste instantie ook met veel plezier. Maar vanaf het moment waarop de kleine een keer de indruk heeft dat hij niet op de kant kan komen, gaat hij niet verder dan zijn knieën het water in.

Kanjer deel 6 (1)

Kanjer deel 6 (2)

Kanjer deel 6 (5)

Kanjer deel 6 (6)

Kanjer deel 6 (3)

Kanjer deel 6 (7)

Kanjer deel 6 (4)

Kanjer deel 6 (10)

Kanjer deel 6 (11)

Kanjer deel 6

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.