Culinaire rubriek van Jan van de Vlekkert
Mediterrane, zomerse salade met Eper topproducten
Het kan nog in augustus en september, een zomerse salade, en ik heb gekozen voor een ‘zomer’-kruidenkaas in deze salade van Kaasboerderij Onder de Linden aan de Dijkhuizerweg. Diezelfde Dijkhuizerweg waar Imkerij ‘t Haagje is gevestigd, waar ik de honing voor de dressing heb gehaald. De hoeve-eitjes kocht ik bij De Boerderij, de zorgboerderij van de stichting Passarel aan de Hogestraat in Oene.
Maart, komkommertijd in de keuken
Het wildseizoen is weer achter de rug en vele groenten zitten nog diepgeworteld in de (winter)-grond. Natuurlijk, onze Nederlandse kasproducten zijn wereldberoemd, maar mijn voorkeur ligt nou eenmaal bij vers. Daar komt nog bij dat het Boswief ook nog niet uit haar winterslaap is gewekt. Dat betekent dat ik mijn doelstelling voor deze culinaire rubriek, namelijk zoveel mogelijk (verse) producten van Eper ondernemers of uit Eper bodem, wel eens opzij moet zetten.
Wildzwijnsworst, een beetje van mij en een beetje van Ter Weele
Nou vooruit, voordat de wilde zwijnen voorgoed achter het raster verdwijnen wat gerechten waar mooie zelfgemaakte wildzwijnsworst van Slagerij Ter Weele in is verwerkt. Wild zwijn van de Veluwe in Oene verwerkt en zo puur als het maar kan. Biologisch en heerlijk van smaak.
Ierse klassiekers voor de koude winterdag
Op het moment dat ik dit stukje schrijf, zondag 27 december, ben je bijna geneigd om in korte broek naar Epe On Ice te gaan. 13 graden Celsius is nou niet bepaald een temperatuur om de volgende gerechten optimaal tot hun recht te laten komen.
Waanzinnig lekker, pompeus dessert voor het kerstdiner
December is een wintermaand met wat mij betreft veel sneeuw, vooral met de Kerst. Een echt mooie witte Kerst met een dik pak sneeuw roept sfeer op om samen met familie, vrienden en anderen te genieten van lekker eten tijdens een mooie kerstmaaltijd. Daarnaast zeg ik altijd: veel sneeuw bedekt alle lelijke dingen.
‘November rain’, hazenrug en boerenkaas
Muziek kan heel inspirerend werken voor een kok. Het nummer ‘November rain’ van Guns ’n Roses bracht mij ertoe iets te maken met hazenrug met zuurkool, spekkoek en bloedworst met rozijntjes en aan de slag te gaan met kaasjes van ‘Onder de Eiken’. Echte boerenkaas van de familie Van Everdingen aan de Dijkhuizerweg. Alleen de weg er naar toe in herfstsfeer is al de moeite waard.
Recept champignons en dadels met Roquefortsaus
Inderdaad, we hebben met Epe Smakelijke weer een fantastisch evenement achter de rug. Wij als organisatie en als deelnemers hebben ook genoten van iedereen die lekker stond te genieten van zowel het fraaie weer als de gerechtjes. Bij mij kwam het verzoek om de receptuur van de champignons en dadels met Roquefortsaus op Epernet te plaatsen.
Oktober, herfst, paddenstoelen; vet op de botten!
Een voorgerecht met hoofdzakelijk paddenstoelen, een product dat van oudsher vanuit dit jaargetijde in de keuken verscheen. Toen waren het hoofdzakelijk cantharellen, eekhoorntjesbrood of morieltjes, nu zijn heel veel paddenstoelen het gehele jaar verkrijgbaar.
September, een mooie tijd voor wat gerechten met honing
Nu de bijenkasten zo onderhand weer worden geleegd, onder meer op de Renderklippen (wat hebben we hier toch mooie heidehoning) en na een bezoek aan de Honingmarkt en Imkerij ’t Haagje aan de Dijkhuizerweg in Epe, is het tijd om deze natuurlijke, vloeibare substantie die ontstaat als honingbijen nectar uit bloemen verzamelen, te verwerken in enkele gerechten. Naast een geweldig smaakmiddel wordt honing door mensen ook als voedingsmiddel gebruikt.
Culinaire juweeltjes in ‘vergeten’ hoek van Epe
Na de kruudmoes van vorige week blijf ik voor mijn rubriek ‘Met pEPEr en zout’ steeds op zoek naar wat men in Epe en omgeving zoal te bieden heeft.