Help u zelf, doe wat!

U neemt de opmerking ‘U woont straks net als wij in een hel als die plannen doorgaan’ van de vakantieganger die onder de rook van Schiphol woont en met dezelfde vlieghoogtes te maken heeft als wij krijgen als Lelystad Airport open is, ongetwijfeld ook serieus. U bent er vast niet van gecharmeerd dat straks minstens om het kwartier een vliegtuig laag boven uw huis vliegt en zo veel herrie maakt, dat u het gesprek in de tuin even moet onderbreken omdat niemand zich verstaanbaar kan maken. U bent het er vast niet mee eens dat je bij wijze van spreken nog geen wind mag laten in Natura 200-gebied, waartoe het grootste deel van de Veluwe behoort, maar dat de toestellen die vanaf Lelystad Airport opstijgen, daar heel laag over mogen vliegen, schadelijke stoffen mogen uitstoten en het wild in rustgebieden mogen verstoren. U bent er in Vaassen en omgeving vast niet blij mee dat 60.000 vliegbewegingen van kleine luchtvaart van Lelystad naar Teuge worden verplaatst om in de polder ruimte te maken voor herrieschoppers met grote vleugels, die ook boven uw hoofden gaan vliegen. U wilt vast nog wat langer genieten van de relatief schone lucht die we hier inademen en niet veel te hoge, zelfs kritische, concentraties fijnstof door uw longen pompen.
U heeft Den Haag vast al laten weten dat u dat allemaal niet wilt door een zienswijze in te dienen. Niet? Dan kan dat nog net. Het kan héél snel en héél simpel. Klik op www.zienswijzelelystadairport.nl en op laat uw zienswijze voor u indienen. Kost nog geen minuut. Gewoon doen. Het kan nog tot en met donderdag. Niet denken dat het toch geen zin heeft omdat die lui daar toch beslissen wat ze willen en maling hebben aan het volk. Niet geschoten is altijd mis. Komt u nu niet in actie, dan heeft u straks geen recht om te klagen. U doet het voor u zelf. 

Barbecue

mmmm (4) (Custom)peperenzoutHet is weer zomer- en vakantietijd, dus de BBQ kan weer in de tuin. Deze keer enkele anders dan anders gerechten en wat smaakmakertjes en andere lekkere dingetjes.

Ik begin deze aflevering met een drankje, een fantastische zomerse combinatie zo even in de tuin om op te frissen …  Een soort Slush Puppy, maar dan op mijn manier.

Doe voor iedere persoon een grote schep citroensorbetijs in blender of staafmixer samen met 100 ml Proseco. Meng het kort en schenk het in gekoelde glazen. Garneer met een takje citroenmelisse. Trouwens, met een handgarde gaat het mengen ook prima.

mmmm (3)

 

Iets heel anders zijn de vleesgerechten.

Doe eens stoer en koop eens een ‘tomahawk’

 

Vraag – en liefst nog: bestel - bij uw slager een ‘tomahawk’. De tomahawk is een vrij moderne snit van het rund. Het is een grote steak met een stoer stuk bot eraan. De dikte maakt het perfect om op houtskool te bereiden.

Neem de tomahawk een uur van te voren uit de koelkast.

Dep het vlees niet droog en bestrooi het in dit geval niet vooraf met zout.

Leg de tomahawk op het heetste punt van de barbecue en draai het stuk vlees na 4 minuten om en grill het nog 4 minuten.

Laat het daarna op de minst warme kant (zonder folie) nog minimaal 10 minuten doorgaren. De hitte van de korst trekt nu naar de kern van het vlees.

Een mooie temperatuur om te serveren is 50-53 graden Celsius.

Snijd de tomahawk in 1cm dikke plakken en bestrooi met peper en zeezout. Mocht het vlees nog te rood zijn, grill de plakken dan nog kort na op het rooster.

        *Tip; de rokerige, licht verbrande geur en smaak vragen om een pittige saus.

mmmm (5)


Een ander mooi stuk voor de BBQ is de Jodenhaas


Jodenhaas is een perfect alternatief voor de relatief dure ossenhaas. Dit langwerpige stukje vlees komt uit de schouder van het rund, het is mals en bovendien veel smaakvoller dan ossenhaas.

Jodenhaas met kruidenzout.

Nodig:
1 jodenhaas
Voor het kruiden zout;
8 gram fijn zeezout  
5 gram saliepoeder
5 gram paprikapoeder
1 gepeld teentje knoflook
3 gram kaneel en wat nootmuskaat

Grill de jodenhaas direct boven de warmtebron even om en om. Leg daarna het vlees op een wat minder heet gedeelte van de BBQ, bestrooi het met het kruidenzout en laat het vijf minuten onder folie rusten.


Op de Amerikaanse toer met de salade


Een goede barbecuemaaltijd is niet compleet zonder lekkere salade.

Voor een mooie salade bij de BBQ heb ik gekozen om twee beroemde Amerikaanse salades, te weten Ceasar Salat en Cole Slaw, een eigen tintje te geven.

Nodig voor 4 personen:
150 gram flinterdun gesneden witte of spitskool
½ kropje IJsbergsla
1 avocado, geschild en zonder pit
150 gram gerookte kip
100 gram gerookte zalm
4 zacht gekookte Hoeve-eitjes
100 gram geschaafde Parmezaanse kaas
2 sneetjes witbrood
Kruidenboter.

mmmm (1)


Nodig voor 250 ml. dressing:
1 theelepel citroensap
1 teentje knoflook
1 theelepel mosterd
1 theelepel suiker of honing
1 mespuntje zout
1 eetlepel worchestersaus
250 ml zonnebloemolie

Bereiden:
Snij alle ingrediënten in mooie dunne reepjes, behalve de eitjes en de kaas, deze zijn voor de garnering. De kool liefst flinterdun en meng met de dressing.
Besmeer twee sneetjes witbrood met kruidenboter, bak of grill deze krokant, snijd ze in dobbelsteentjes en strooi deze als laatste samen met de kaas over de salade.

mmmm (4)

 

Nog even wat smaakjes voor bij de BBQ,

Olijvenboter: meng 125 gram zachte boter met 50 gram gehakte zwarte olijven, 2 eetlepels tijm en peper en zout naar smaak.

Boter met blauwaderkaas: meng 125 gram zachte boter met 50 gram blauwaderkaas b.v. Bleu d’Auvergne of Stilton en ½ theelepel versgemalen zwarte peper.

Limoenmayonaise: meng de fijn geraspte schil en het sap van 1 limoen, 2 theelepels fijne mosterd, 1 theelepel worchestersaus en 1 theelepel poedersuiker met wat peper en zout door 2 flinke eetlepels Zaanse Mayonaise.

Dit wat betreft deze maand. Mocht het tot ver in de zomer duren met het mooie weer, ga dan eens naar de slager en vraag wat tips. Mooie wat grotere stukken vlees, zoals gegrilde tussenrib met appelstroop, lamskoteletten met knoflook en rozemarijn, maar ook een hele zalmforel of de kleinere Jacobschelpen ingerold in katenspek; het is weer een wat anders en brengt bij velen de culinaire creativiteit naar boven.

De producten die ik heb gebruikt komen van:
Slagerij Ter Weele te Oene
Keurslagerij Horst te Epe
Groente en Fruitcompany Veluwepoort te Epe
IJsboerderij Horst te Epe 
Kaasspecialist Barnhoorn Veluwepoort te Epe
Mitra te Epe

Schroom ook niet om eens op de fiets te stappen; rondom Epe en omgeving vindt u de mooiste lekkernijen in de vorm van groenten en fruit (vaak biologisch), aardappelrassen, kazen etc. En kom dan tot de conclusie dat juist deze omgeving veel lekkers te bieden heeft om gewoon eens bijzonder smakelijk te kokkerellen.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Agenda

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.