Agenda

Barbecue

mmmm (4) (Custom)peperenzoutHet is weer zomer- en vakantietijd, dus de BBQ kan weer in de tuin. Deze keer enkele anders dan anders gerechten en wat smaakmakertjes en andere lekkere dingetjes.

Ik begin deze aflevering met een drankje, een fantastische zomerse combinatie zo even in de tuin om op te frissen …  Een soort Slush Puppy, maar dan op mijn manier.

Doe voor iedere persoon een grote schep citroensorbetijs in blender of staafmixer samen met 100 ml Proseco. Meng het kort en schenk het in gekoelde glazen. Garneer met een takje citroenmelisse. Trouwens, met een handgarde gaat het mengen ook prima.

mmmm (3)

 

Iets heel anders zijn de vleesgerechten.

Doe eens stoer en koop eens een ‘tomahawk’

 

Vraag – en liefst nog: bestel - bij uw slager een ‘tomahawk’. De tomahawk is een vrij moderne snit van het rund. Het is een grote steak met een stoer stuk bot eraan. De dikte maakt het perfect om op houtskool te bereiden.

Neem de tomahawk een uur van te voren uit de koelkast.

Dep het vlees niet droog en bestrooi het in dit geval niet vooraf met zout.

Leg de tomahawk op het heetste punt van de barbecue en draai het stuk vlees na 4 minuten om en grill het nog 4 minuten.

Laat het daarna op de minst warme kant (zonder folie) nog minimaal 10 minuten doorgaren. De hitte van de korst trekt nu naar de kern van het vlees.

Een mooie temperatuur om te serveren is 50-53 graden Celsius.

Snijd de tomahawk in 1cm dikke plakken en bestrooi met peper en zeezout. Mocht het vlees nog te rood zijn, grill de plakken dan nog kort na op het rooster.

        *Tip; de rokerige, licht verbrande geur en smaak vragen om een pittige saus.

mmmm (5)


Een ander mooi stuk voor de BBQ is de Jodenhaas


Jodenhaas is een perfect alternatief voor de relatief dure ossenhaas. Dit langwerpige stukje vlees komt uit de schouder van het rund, het is mals en bovendien veel smaakvoller dan ossenhaas.

Jodenhaas met kruidenzout.

Nodig:
1 jodenhaas
Voor het kruiden zout;
8 gram fijn zeezout  
5 gram saliepoeder
5 gram paprikapoeder
1 gepeld teentje knoflook
3 gram kaneel en wat nootmuskaat

Grill de jodenhaas direct boven de warmtebron even om en om. Leg daarna het vlees op een wat minder heet gedeelte van de BBQ, bestrooi het met het kruidenzout en laat het vijf minuten onder folie rusten.


Op de Amerikaanse toer met de salade


Een goede barbecuemaaltijd is niet compleet zonder lekkere salade.

Voor een mooie salade bij de BBQ heb ik gekozen om twee beroemde Amerikaanse salades, te weten Ceasar Salat en Cole Slaw, een eigen tintje te geven.

Nodig voor 4 personen:
150 gram flinterdun gesneden witte of spitskool
½ kropje IJsbergsla
1 avocado, geschild en zonder pit
150 gram gerookte kip
100 gram gerookte zalm
4 zacht gekookte Hoeve-eitjes
100 gram geschaafde Parmezaanse kaas
2 sneetjes witbrood
Kruidenboter.

mmmm (1)


Nodig voor 250 ml. dressing:
1 theelepel citroensap
1 teentje knoflook
1 theelepel mosterd
1 theelepel suiker of honing
1 mespuntje zout
1 eetlepel worchestersaus
250 ml zonnebloemolie

Bereiden:
Snij alle ingrediënten in mooie dunne reepjes, behalve de eitjes en de kaas, deze zijn voor de garnering. De kool liefst flinterdun en meng met de dressing.
Besmeer twee sneetjes witbrood met kruidenboter, bak of grill deze krokant, snijd ze in dobbelsteentjes en strooi deze als laatste samen met de kaas over de salade.

mmmm (4)

 

Nog even wat smaakjes voor bij de BBQ,

Olijvenboter: meng 125 gram zachte boter met 50 gram gehakte zwarte olijven, 2 eetlepels tijm en peper en zout naar smaak.

Boter met blauwaderkaas: meng 125 gram zachte boter met 50 gram blauwaderkaas b.v. Bleu d’Auvergne of Stilton en ½ theelepel versgemalen zwarte peper.

Limoenmayonaise: meng de fijn geraspte schil en het sap van 1 limoen, 2 theelepels fijne mosterd, 1 theelepel worchestersaus en 1 theelepel poedersuiker met wat peper en zout door 2 flinke eetlepels Zaanse Mayonaise.

Dit wat betreft deze maand. Mocht het tot ver in de zomer duren met het mooie weer, ga dan eens naar de slager en vraag wat tips. Mooie wat grotere stukken vlees, zoals gegrilde tussenrib met appelstroop, lamskoteletten met knoflook en rozemarijn, maar ook een hele zalmforel of de kleinere Jacobschelpen ingerold in katenspek; het is weer een wat anders en brengt bij velen de culinaire creativiteit naar boven.

De producten die ik heb gebruikt komen van:
Slagerij Ter Weele te Oene
Keurslagerij Horst te Epe
Groente en Fruitcompany Veluwepoort te Epe
IJsboerderij Horst te Epe 
Kaasspecialist Barnhoorn Veluwepoort te Epe
Mitra te Epe

Schroom ook niet om eens op de fiets te stappen; rondom Epe en omgeving vindt u de mooiste lekkernijen in de vorm van groenten en fruit (vaak biologisch), aardappelrassen, kazen etc. En kom dan tot de conclusie dat juist deze omgeving veel lekkers te bieden heeft om gewoon eens bijzonder smakelijk te kokkerellen.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Het houdt niet op, schijnt het. Appartementen op de plek van de Middenstip, de voormalige RK Kerk en de ABN AMRO-bank. Het centrum wordt er niet mooier op en bestaat straks alleen uit winkels en appartementengebouwen. Dus bouwen voor projectontwikkelaars. Waar blijven de kleine huizen met tuintje voor senioren en starters? Bouwen voor de bevolking!



De donaties t.b.v het herstel van de Notre-Dame zijn nu al opgelopen tot 700 miljoen euro! Kan dat geld niet veel beter worden besteed aan de enorme armoede in de wereld?



Het wordt steeds gekker in ons land. Hier meer daarover.



Niet alleen in Epe, maar in heel het land kunnen ze er wat van. Een goed artikel over de bomenkap in ons land. En hier een filmpje



Mooi gesprek tussen Sunny Bergman, u weet wel, de documentairemaakster die vooral bekend is omdat ze jan en alleman van racisme beschuldigt, en cabaretier Theo Maassen, die met zijn show over 'de opkomst en ondergang van de witte man' volle zalen trekt.



Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.



,,Ik heb een groen hart.'' Welnee man, je wilt gewoon een vette bankrekening.



Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!



 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.