Laatste reacties

Hi,
I'm looking for any memorabilia in connection with a UK band that played at De Trap on 25/09/1974. We are about to release a live vinyl album fr...
Mooi verhaal met veel bekende dingen voor mij. Wij woonden tegenover de azaleakwekerij en ging naar de Hosthoeker school.
Eerst nog langs het zwemba...
Dit huis werd kort vóór, in en na de tweede wereldoorlog waarschijnlijk bewoond door de fam. J.H. Slebos, directeur van de Confectie Centrale te Elbur...
Wat leuk, zij was is een ver familielid van mij. Ik heb nog een foto / ansichtkaart waar zij op staat met een pijp in de mond.
Wijlen mijn vader hee...
Het is niet de Verlengde Bloemstraat, maar de Wachtelenbergweg. Het witte huisje links is ons huis, Officiersweg 28.
Ik ben familie van veearts altenburg dat is mijn opa jammer dat hij nu niet meer in leven is?
Beste Herman,
Ik ben geboren in 1954 op de Hoge Weerd in Epe en per toeval kwam ik op deze site terecht.
Prachtig vooral de getekende plattegrond. ...
De gemeente Epe moet zich diep schamen dat ze deze kiosk, die er vele jaren heeft gestaan, af te laten breken. Het is nu tot een plek geworden waar je...
Wij wonen nu 51 jaar in Elburg en gaan regelmatig naar het Landgoed Tongeren. Zijn zeer geïnteresseerd in historie in het algemeen waarbij Tongeren to...
Wat een prachtige kerel was Rein........... en wat heeft hij veel betekent voor EPE.
Ik zag nu pas de vraag. Ik heb ook bij Ellie in de klas gezeten. Als leerkrachten hadden we achtereenvolgens: juffrouw Van Klaveren, juffrouw Kamphuis...
Bedankt voor het werk en de mooie artikelen die daar uit voort kwamen. De Gemeente Epe kon een kritische noot vaak wel gebruiken, jullie leverden die!...
Best jammer.
Maar ook mooi dat veel Epenaren er gebruik van hebben mogen maken.
ut is wat ut is.
Ik had een blauwe DKW hummel, mijn broer een grijze.
Ben op zoek naar een restauratie dkw, het liefst een blauwe
Volgens mij is er nog niet zoveel verandert.
Het bijzonder onderwijs mag nog steeds veel te veel eigen onzin verkondigen.
In omringende landen komen...

Zoeken

Barbecue

mmmm (4) (Custom)peperenzoutHet is weer zomer- en vakantietijd, dus de BBQ kan weer in de tuin. Deze keer enkele anders dan anders gerechten en wat smaakmakertjes en andere lekkere dingetjes.

Ik begin deze aflevering met een drankje, een fantastische zomerse combinatie zo even in de tuin om op te frissen …  Een soort Slush Puppy, maar dan op mijn manier.

Doe voor iedere persoon een grote schep citroensorbetijs in blender of staafmixer samen met 100 ml Proseco. Meng het kort en schenk het in gekoelde glazen. Garneer met een takje citroenmelisse. Trouwens, met een handgarde gaat het mengen ook prima.

mmmm (3)

 

Iets heel anders zijn de vleesgerechten.

Doe eens stoer en koop eens een ‘tomahawk’

 

Vraag – en liefst nog: bestel - bij uw slager een ‘tomahawk’. De tomahawk is een vrij moderne snit van het rund. Het is een grote steak met een stoer stuk bot eraan. De dikte maakt het perfect om op houtskool te bereiden.

Neem de tomahawk een uur van te voren uit de koelkast.

Dep het vlees niet droog en bestrooi het in dit geval niet vooraf met zout.

Leg de tomahawk op het heetste punt van de barbecue en draai het stuk vlees na 4 minuten om en grill het nog 4 minuten.

Laat het daarna op de minst warme kant (zonder folie) nog minimaal 10 minuten doorgaren. De hitte van de korst trekt nu naar de kern van het vlees.

Een mooie temperatuur om te serveren is 50-53 graden Celsius.

Snijd de tomahawk in 1cm dikke plakken en bestrooi met peper en zeezout. Mocht het vlees nog te rood zijn, grill de plakken dan nog kort na op het rooster.

        *Tip; de rokerige, licht verbrande geur en smaak vragen om een pittige saus.

mmmm (5)


Een ander mooi stuk voor de BBQ is de Jodenhaas


Jodenhaas is een perfect alternatief voor de relatief dure ossenhaas. Dit langwerpige stukje vlees komt uit de schouder van het rund, het is mals en bovendien veel smaakvoller dan ossenhaas.

Jodenhaas met kruidenzout.

Nodig:
1 jodenhaas
Voor het kruiden zout;
8 gram fijn zeezout  
5 gram saliepoeder
5 gram paprikapoeder
1 gepeld teentje knoflook
3 gram kaneel en wat nootmuskaat

Grill de jodenhaas direct boven de warmtebron even om en om. Leg daarna het vlees op een wat minder heet gedeelte van de BBQ, bestrooi het met het kruidenzout en laat het vijf minuten onder folie rusten.


Op de Amerikaanse toer met de salade


Een goede barbecuemaaltijd is niet compleet zonder lekkere salade.

Voor een mooie salade bij de BBQ heb ik gekozen om twee beroemde Amerikaanse salades, te weten Ceasar Salat en Cole Slaw, een eigen tintje te geven.

Nodig voor 4 personen:
150 gram flinterdun gesneden witte of spitskool
½ kropje IJsbergsla
1 avocado, geschild en zonder pit
150 gram gerookte kip
100 gram gerookte zalm
4 zacht gekookte Hoeve-eitjes
100 gram geschaafde Parmezaanse kaas
2 sneetjes witbrood
Kruidenboter.

mmmm (1)


Nodig voor 250 ml. dressing:
1 theelepel citroensap
1 teentje knoflook
1 theelepel mosterd
1 theelepel suiker of honing
1 mespuntje zout
1 eetlepel worchestersaus
250 ml zonnebloemolie

Bereiden:
Snij alle ingrediënten in mooie dunne reepjes, behalve de eitjes en de kaas, deze zijn voor de garnering. De kool liefst flinterdun en meng met de dressing.
Besmeer twee sneetjes witbrood met kruidenboter, bak of grill deze krokant, snijd ze in dobbelsteentjes en strooi deze als laatste samen met de kaas over de salade.

mmmm (4)

 

Nog even wat smaakjes voor bij de BBQ,

Olijvenboter: meng 125 gram zachte boter met 50 gram gehakte zwarte olijven, 2 eetlepels tijm en peper en zout naar smaak.

Boter met blauwaderkaas: meng 125 gram zachte boter met 50 gram blauwaderkaas b.v. Bleu d’Auvergne of Stilton en ½ theelepel versgemalen zwarte peper.

Limoenmayonaise: meng de fijn geraspte schil en het sap van 1 limoen, 2 theelepels fijne mosterd, 1 theelepel worchestersaus en 1 theelepel poedersuiker met wat peper en zout door 2 flinke eetlepels Zaanse Mayonaise.

Dit wat betreft deze maand. Mocht het tot ver in de zomer duren met het mooie weer, ga dan eens naar de slager en vraag wat tips. Mooie wat grotere stukken vlees, zoals gegrilde tussenrib met appelstroop, lamskoteletten met knoflook en rozemarijn, maar ook een hele zalmforel of de kleinere Jacobschelpen ingerold in katenspek; het is weer een wat anders en brengt bij velen de culinaire creativiteit naar boven.

De producten die ik heb gebruikt komen van:
Slagerij Ter Weele te Oene
Keurslagerij Horst te Epe
Groente en Fruitcompany Veluwepoort te Epe
IJsboerderij Horst te Epe 
Kaasspecialist Barnhoorn Veluwepoort te Epe
Mitra te Epe

Schroom ook niet om eens op de fiets te stappen; rondom Epe en omgeving vindt u de mooiste lekkernijen in de vorm van groenten en fruit (vaak biologisch), aardappelrassen, kazen etc. En kom dan tot de conclusie dat juist deze omgeving veel lekkers te bieden heeft om gewoon eens bijzonder smakelijk te kokkerellen.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.