Nu even terug naar toen

Ik denk dat ieder mens dat wel eens heeft, terugdenken aan vroeger, de tijd waar je je jeugd doorbracht. In mijn geval is dat Heerde, geboren in de Horsthoek en later in het Heerder centrum.

 1210630

En tijdje terug, op een zondagmiddag, we hadden geen doel eigenlijk, maar ik stelde voor om eens over het Heerder dorp te slenteren, het was toen bovendien ook prachtig weer. Op een gegeven moment dwaalde ik toen een eind terug in de tijd, zo'n beetje halfweg de jaren zestig. Ik zal zo ongeveer 14 á 15 jaar zijn geweest dat ik voor het eerst kennis maakte met het fenomeen dorp slenteren, de tijd van de vetkuiven. Dat deed de jeugd in die tijd, of men zat in de kroeg, of met de brommer op het dorpsplein. Het fenomeen 'brommers kiek'n' kende men nog niet, maar het was meer van, kijk die eens, wat een mooie brommer. Dat dorp slenteren was niets anders dan zien en gezien te worden. Men liep toen rondjes, kan ik mij nog herinneren, Dorpsstraat, bij Welgelegen de Stationsstraat in en waar nu de Aldi is gekomen de Soerelseweg in, daarna bij veearts Tees weer de Dorpsstraat in. In die tijd ging ik nog naar de kerk, want dat was je zo gewoon, omdat je ouders dat ook deden. Nu weet ik inmiddels wel beter, althans voor mijzelf dan. Op zondagavond uit de kerk komend sloot ik mij ook wel eens aan bij het dorp slenteren. Naar mijn idee was het toen meiden kijken of andersom. De politie was toen ook streng, want er werd op gelet dat de jeugd niet in groepjes bleef staan, want je moest dan doorlopen.

In de Stationsstraat kwam je dan langs café Post, waar in mijn ogen de Heerder vrijgezellen zaten, die hun vaste plek aan de bar hadden. Een stuk verder, als je dan weer op de Dorpsstraat liep, kwam je langs een snackbar annex café. In die snackbar werd je geholpen door een wat oudere vrouw die altijd plastic zakken over haar schoenen had, kan ik mij herinneren. In het café gedeelte stond een oudere man achter de tap, volgens mij ene Willem. Dit was ook meer een biljard café. Je kon dat rondje ook verkorten, want bij café Post liep een paadje wat uitkwam bij het reeds genoemde snackbar/café. Halfweg dat paadje woonde onder andere familie Kommer. Pas later ontdekte ik ook de kroeg, onder andere café Put wat later werd overgenomen door Ted en Willem. Achternamen ben ik u schuldig. Op een gegeven moment had ik een brommer, een echte Puch en later een Tomos. We verzamelden dan op zondagmiddag op het trottoir voor de winkel van van Setten en gingen dan met een aantal knapen richting Wezep. In Wezep ouwehoeren met een stel meiden, of we gingen, op onze manier, biljarten bij de 7 Heuvels, net voor de spoorwegovergang, of naar discotheek 't Schuurtje, achter Coelenhage. Toen ik eenmaal een auto had en met mij ook een aantal kameraden, was café Ted onze uitvalsbasis als we ergens gingen stappen. Op zaterdagavond, zondagmiddag en -avond zaten we eigenlijk overal, maar meestal richting het noorden. Als ik er nu allemaal op terug kijk, heb ik en met mij een aantal anderen best genoten van die jaren 60. Het is af en toe wel eens goed om het verleden op te halen en niet weg te stoppen.

Dan even naar nu, als je zo door het centrum van Heerde loopt, valt het op dat ook hier in al die jaren toch wel heel erg veel is veranderd en dan vooral binnenin dat eerder genoemde rondje Dorpsstraat, Stationsstraat en Soerelseweg. Of dat nu ten goede is of ten kwade, laat ik in het midden. Men zegt wel eens gekscherend dat Heerde een boodschappen dorp is en Epe een winkel dorp, Maar wat Heerde eigenlijk gigantisch voor heeft op Epe is dat mooie grote evenementenpark, het Van Meurspark – vergelijk dat maar eens met ons Loeffpark - en dat prachtige dorpshuis De Heerd met die schitterende theaterzaal, waar Epe alleen maar van kan dromen.

1

Dit is het echte centrum van Heerde, hier stoden de brommers en later de auto's te pronken. Ter hoogte van Limburgia was bushalte Heerde centrum.

2

Ik begin hier aan het beschreven rondje.

3

Als ik het goed heb stond café Put hier aan de rechterkant.

4

Het muurtje van Welgelegen bestaat nog steeds en hier zat men vroeger veelvuldig.

5

De Stationsstraat in keek je vroeger tegen een muziek koepel aan en daar achter de Dorpsschool.

6

Tegenwoordig De Spikke maar vroeger café Post.

7

Links had je toen de Peugeot garage.

8

Aan de rechterkant de nieuwe Aldi, maar wat hier in de jaren 60 stond, weet ik niet meer.

9

Rechtsaf de Soerelseweg in. Volgens mij stond hier vroeger in de bocht een hoge heg.

10

Rechts de huidige parkeerplaats van de Aldi.

11

Aan de linkerkant orgelbouwer Reil.

12

Rechts woonde toen veearts Tees op de hoek Soerelseweg-Hoofdstraat.

13

Rechts het genoemde pand snackbar/café, wat men toen Doortje noemde.

14

Ergens hier aan de rechterkant stond hier een electrozaak waar altijd televisies aan stonden. Ik zag daar voor de eerste keer die clip van The Who 'My Generation', waarin men de gitaren kapot sloegen op de vesterkers. Man wat was dat toen ruig.

15

Aan de rechterkant zat toen electrozaak Daanen, waar we altijd Veronica's top 50 haalden en bij een aardige mevr. luisterden naar de nieuwste hits.

17

In het midden op de hoek Bonenburgerlaan-Dorpsstraat stond toen café restaurant Koetsier. Het meest bekende zalencomplex toen met inpandig een bioscoop. Hier werden verschillende uitvoeringen gegeven, en ik zag er de Zorro films.

16

Met deze laatste twee foto's heb ik nu het rondje afgemaakt.

18

Misschien heeft iemand bij het zien en/of lezen van dit artikel enige aanvullingen in beeld of woord, altijd welkom.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Sander

  Ik ben familie van veearts altenburg dat is mijn opa jammer dat hij nu niet meer in leven is?

 • Herman BeekmAN

  Op de plek van de “Nieuwe Aldi” (jouw foto) stond een prachtige villa met, inderdaad, een grote heg eromheen. Deze villa was eigendoom van een van Apeldoorn, telg uit het geslacht van familie van de Zeepfabriek de Klok. De villa droeg de naam het Soerel, vandaar dat de weg nog Soerelseweg heet. Heel jammer dat deze villa ia sfgebroken, maar ja het gemeentebestuur van Heerde leefde toen in de vooruitgang, zoals zoveel gemeenten toen. Ik heb in mijn jeeugd in Heerde gewoond.

 • WIEBE TESSEMAKER

  Heb met Hennie en Roel gesproken maar het was toen al de spikke

 • WIEBE TESSEMAKER

  Ik weet er een beetje van. maar een kleine aanvulling. Het cafe van hennie en Roel Post was geen vrijgezellen kroeg want ik was er. Verder was er nog Van Eck naast de kerk en Koentje Dijkgraaf. Ging je een keer vreemd ging je naar de Boerhaar achter Wijhe. Wel met een kreidler of Thomos of zoiets. Ik woonde in Oene dus ging je onderweg ook koffie of wat anders drinken bij Herman Vosselman van de Oude Munt wat nu het Tonnetje is. Ik herinner me meer zoals de eerste pinkpop in Geleen en nog veel meer zoals Hooiberg. Kan een lang verhaal maken maar kun je beter een keer met Wilma langs komen. Ik hoor wel. Groetjes.

 • Luuc ten Have

  Hoi Bert, bij het zien van jouw reportage krijg ik toch het idee dat de jaren "sneller "verstrijken dan dat je wilt.
  Foto 1. Vroeger stond er een houten muziekkoepel op dit pleintje. Volgens mij was TED de volksnaam voor café v.d. Put.
  Waar je stationsstraat uitkomt en rechts dierenarts Tees was had je links de garage van de fam. De Jong. Doortje was annex met het café van de beroemde Willem Bre...
  De elektrozaak tegenover Roozeboom ( EnKaBe ) heette Veron. Misschien weer een stukje van de puzzel. Lees je stukjes graag!!

 • Bert Rozendal

  Wel een heel herkenbaar verhaal Bert, wel een mooie tijd

 • Rijk van Ark Jzn

  Hoi Bert, Als geboren en getogen Epenaar, maar roots in Heerde en natuurlijk werkzaam in Heerde de volgende opmerkingen.
  Op de plaats van de huidige Aldi stond vroeger naar mijn idee een woning van de familie van Apeldoorn. Veearts Tees, later Altenburg woonde op de hoek van de Soerelseweg en de Dorpsstraat. Heerde kent geen Hoofdstraat. Tegenover orgelbouwer Reil, de slagerij van Horst, fam. van slager Horst van de Stationsstraat in Epe.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.