Forel, salade met Opperdoezen en aardbeienmousse en -ijs

peperenzoutrecept forel (14) (Custom)Deze keer gaan we voor ons recept o.a. naar forellenkwekerij ‘t Smallert in Emst En naar Tonny Bosman aan de Hoofdstraat voor de Opperdoezer Ronde aardappelen. De ingrediënten voor het toetje van deze maand komen voor een belangrijk deel van Aardbeientuin Bronsink in Oene.

We gaan aan de slag met

 

 
Salade van Opperdoezer Ronde met regenboogforel

van ‘t Smallert, verse tuinkruiden, tomaat,

basilicummayonaise en brandnetelkaasNodig voor 4 personen:
4 super verse forellen
500 gram Opperdoezer Ronde aardappelen
150 gram crème fraiche
4 flinke eetlepels gehakte verse kruiden, zoals peterselie, bladselderij, dille, dragon en bieslook
2 grote tomaten
1 bosje basilicum
2 eetlepels Zaanse mayonaise
4 mooie plakken brandnetelkaas
Boter om in te bakken en peper en zout.
1 citroen
1 komkommer

recept forel (6)

Dit hebben we nodig voor het vismaal.


Bereiden:
We gaan eerst even de salade maken. Kook de aardappelen in de schil na uiteraard goed wassen in water met wat zout beetgaar en laat daarna afkoelen.

Ontdoe de tomaten van de schil door deze voorzien van een kruissnede in de gladde kant even in kokend water te dompelen en daarna meteen in koud water te zetten.

Pel de inmiddels afgekoelde aardappelen en snijd deze in mooie dunne plakjes en vermeng ze met de in kleine blokjes gesneden tomaat. Dit samen vermengen met de crème fraiche, wat peper en zout en een ruim gedeelte van de gehakte bieslook.

Maak basilicummayonaise door de basilicum en de mayonaise zeer fijn te draaien in een blender of staafmixer tot het een mooie, gladde, groene kleur heeft.

Nu de forellen.

Koop deze vissen heel vers. Dit is te herkennen aan een dun slijmachtig laagje. Nee, dan is deze niet bedorven, maar juist héél vers. Ook de ogen mogen niet zijn ‘ingevallen’, deze moeten echt bol staan. Dat geldt trouwens voor alle verse vis.

recept forel (1)

Verser kan niet.

recept forel (2)

recept forel (5)

Bolle ogen en slijm dat vooral op de kop goed zichtbaar is: het kenmerk van verse vis.

recept forel (4)

Bak de forellen met wat peper en zout in de boter in een koekenpan op een niet te hoge temperatuur, liefst heel, dus met kop. Mooi voor de presentatie en de aanwezige ‘wangetjes’ die voor sommigen een delicatesse zijn, ook voor mij!

recept forel (7)

Daarna in de oven, pakweg 160 graden. Ik ga uit van ongeveer 10 minuten om aan beide kanten te garen, voeg daarna alle gehakte kruiden en een paar druppels citroensap toe.

recept forel (8)

Eventuele groentetip:

Snijd snijbonen met een dunschiller over de lengte in lange linten, blancheer kort in water met wat zout, draai dit tot een soort ‘nestje’ om een vork.

recept forel (12)

recept forel (13)

Serveren:

Doe de salade in een ring, druk dit wat vast aan en plaats dit op het bord. Omwikkel het hoopje met een mooie dunne plak komkommer in de lengte gesneden.

recept forel (9) (Custom)

Tipje om het eten in zo'n mooie ronde vorm te presenteren: neem een stukje regenpijp.

recept forel (10)

 

Leg de forel ernaast, schep alle kruiden met wat braadboter er op en beleg met een mooie plak brandnetelkaas. De salade garneren met enkele takjes van de aanwezige kruiden. Leg ook het 'nestje' snijbonen er naast.

 

recept forel (14)

Drapeer de basilicummayonaise speels langs de rand van het bord.Een verrukkelijk toetje dat hier uitstekend bij past, is gebaseerd op aardbeien.

Houd er een gaatje voor vrij, want ook dit wordt smullen!


Aardbeien met mousse van aardbeien en aardbeien-

sorbetijsNodig voor 4 personen:
1 pond verse aardbeien
½  liter slagroom
100 gram suiker
200 gram gepureerde aardbeien, of gewoon aardbeiensaus uit een flesje (ook te koop bij Bronsink)
1 bakje aardbeien-sorbetijs
Eventueel, indien voorradig: wat Aardbeienlikeur of Crème de Cassis

recept forel (15)

recept forel (16)

recept forel (17)

Bereiden:

Klop slagroom met de suiker lobbig, iets meer dan yoghurtdikte en vermeng dit met de aardbeienpuree of saus tot een mooie, fluwelige mousse. Eventueel met bovenstaande likeur op smaak brengen; erg lekker, hoeft niet, kunnen de ‘kids’ ook mee-eten!

Leg een mooi ‘bergje’ van deze mousse midden op een groot bord, leg aardbeien als een krans er om heen en maak het helemaal af met een mooie bol aardbeienijs midden op de mousse.

Eventueel garneren met takje mint of mint-kletskop.

recept forel (18)

recept forel (19)


De overige leveranciers van de ingrediënten deze maand zijn:
Kruiden, snijbonen enz.: Fruitcompany Veluwepoort
Brandnetelkaas: Kaasspecialist Barnhoorn Veluwepoort
Aardbeien-sorbetijs: IJssalon Roberto, ijssalon Gelateria Vicini en IJsboerderij Horst

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Alle lekkernijen

Terzijde

Wat is het toch altijd frappant dat bij alle partijen na de verkiezingen feest wordt gevierd. Bij de winnaars uiteraard, maar ook bij de verliezers, omdat het verlies kleiner was dan verwacht, omdat de partij 'weer klimt', omdat de partij de grootste is gebleven, omdat ze een 'factor van belang' is gebleven, omdat de uitslag weliswaar slechter is dan de vorige keer maar beter dan in de peilingen, enzovoorts. Dus eigenijk alleen maar winnaars en geen verliezers. Politiek ten voeten uit.VA02 2019 01 Aangepast

De nieuwe VA-krant is een heel bijzondere. Om naar uit te kijken! Hier vast een leuk voorproefje!100% wild: vanmorgen twee wilde zwijnen met 16 biggetjes gezien. Ze zijn er vroeg bij. Voorjaarsbode? Nee, zachte winter, want de draagtijd is bijna vier maanden.Vrolijk makend filmpje van de dag over Jenny, een paard dat dagelijks alleen aan de wandel gaat.Prachtadvertentie in De Schaapskooi .In De Telegraaf: Gezin uit Epe kreeg plots Syrische buren: ’Nu hulp nodig’Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.