Nieuwe serie oude foto’s: 2. Bomenkap en dorp op z’n kop

hoofdstraat CustomSoms lijkt het wel of de geschiedenis van alles zich in een bepaald ritme herhaalt. De jarenlange overlast die we in het centrum hebben ondervonden en de protesten tegen bomenkap op diverse plaatsen in en rond het dorp zijn nieuw ook niet nieuw. Medio jaren 60 was hett wat dat betreft ook goed raak.

De Hoofdstraat is in die periode flink onder handen genomen. In 1963 stond de weg op z’n kop door de aanleg van riolering. De klus was eind dat jaar geklaard. Een jaar later ging de boel weer overhoop voor een totale reconstructie. De gemeente vond het uit oogpunt van verkeersveiligheid nodig om een groot aantal oude bomen te kappen, een actie die haar in door velen niet in dank werd afgenomen. Anderhalf jaar later werd de vernieuwde Hoofdstraat niettemin feestelijk geopend.
De foto die vanaf de Grote Kerk is genomen - één uit een flinke verzameling waar een oudere Epenaar ons enorm blij mee heeft gemaakt - is van de reconstructiewerkzaamheden en gemaakt in 1964 of 1965. Er zijn vast wel mensen die ons kunnen vertellen welke winkels in beeld zijn te zien.

hoofdstraat

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Luuk Lanting

  .....en nu, ruim een halve eeuw later, is die plek nog steeds de meest zielloze, ongezellige plek van ons centrum.
  Een goed spreekwoord luidt: Wil je de toekomst weten (voor de Heerderweg b.v.), dan moet je je geschiedenis kennen.

 • Rijk van Ark Jzn

  Tussen de panden van "Vos Geschenkenhuis" en Boekhandel Theo Dalmolen was nog één van de weinig doorsteken, waar je achter de panden kon komen. Aan de zijde van Vos stond een schuur achter in de steeg en rechts daarnaast was de tuindeur van Dalmolen. Vraag mij trouwens af wat er boven op de panden van "Vos Geschenkenhuis en het pand van "Spera" ligt. Is dat een soort tweede dak. Groet, Rijk

 • Freek

  Alex en Jan Piet hebben gelijk, op het moment van deze werkzaamheden zaten inderdaad Dalmolen en Vos Geschenkenhuis op deze plaats en Mulder Mode geheel links. Als je 80+ bent weet je dat Mulder Mode in het pand van Theo Dalmolen zat en de Weduwe Pannekoek in het pand van Vos Geschenkenhuis

 • Alex Berkhoff

  Die van Jan Piet is helemaal goed

 • Jan Piet Huijssoon

  Volgens mij is de winkel helemaal rechts de boek- en kantoorhandel van Theo Dalmolen, vervolgens Vos Geschenkenhuis, Kok Spera, bakker Scholten, Beumer Electra en tenslotte, helemaal links Mulder Mode.
  Ik kan mij de werkzaamheden t.b.v. de riolering nog wel herinneren. Er stonden bomen bij ons voor de winkel en het verkeer (o.a. de bus -VAD?) reed, door het zand, achter de bomen langs.

 • oudere epenaar

  Geheel rechts de winkel van Mulder Mode en daarna Theo Dalmolen, daarnaast de kruidenierswinkel van de Weduwe Pannekoek, daarna Vos Geschenkenhuis. Dan Spera Kok die er nog zit. Dan de bakker Wolter Flip Scholten. Vervolgens de Electriciteit zaak van Beumer.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.