Kijkje bij Woldyne in Epe


In de jaren 60 zat ik op de ambachtschool, zoals de LTS toen ook wel werd genoemd. In die tijd kende ik ook het fenomeen Woldyne, dat iets verder stond als de LTS, tegenover de Landbouwschool, die er toen ook nog zat. Woldyne had toen echter, ten onrechte, bij de Eper bevolking niet zo'n goede naam. In die jaren zaten er alleen wat men toen noemde "gevallen meisjes".

Zaterdag 17 maart was er een open dag, dus mooi de gelegenheid om er eens een kijkje te nemen van het hoe en wat over Woldyne, dat nu een onderdeel is van Lijn 5. Lijn 5 kent vestigingen in Noord-Holland, Utrecht en Gelderland en is in 2008 ontstaan uit een fusie van een aantal instituten, waarvan Woldyne er één van is. Woldyne heeft van meet af aan, zoals één der begeleiders mij vertelde, een uniek concept in Nederland. Het is een trainingsinstituut voor moeilijk lerende jongeren met veelal een verstandelijke beperking en/of gedragsproblemen. Er zitten in Epe ongeveer 40 á 45 cliënten, zoals de jongeren worden genoemd en er zijn zes begeleiders. Op het fraaie terrein aan de linkerkant van de Oenerweg, staan een vijftal wooneenheden en één aan de overkant.

De jongeren komen veelal binnen op advies van bijvoorbeeld andere scholen. Ze komen hier dan naar toe voor een oriënterend gesprek en als het ze wat lijkt, kunnen ze hier in Epe deelnemen aan hun persoonlijke vorming. Er wordt dan bekeken wat ze wel of niet kunnen, daaraan gekoppeld krijgen ze een persoonlijke begeleiding. Het uiteindelijke streven is dan dat ze volledig zelfstandig kunnen deelnemen aan de maatschappij, net als ieder ander.

Tijdens hun verblijf kunnen ze deelnemen aan verschillende trainingen, werk, stage of school. Het uiteindelijke doel is dus, dat ze volledig op eigen benen kunnen staan. Bij binnenkomst beginnen ze in wat wordt genoemd de Overloop, waar ze ongeveer een paar maanden tot een half jaar verblijven. Hier hebben ze een eigen sober kamertje. Er is in dit gebouw één douche aanwezig en er zijn twee toiletten. Daarna komen ze in de Springplank, waar alles dus ook een stapje verder gaat en waar ze de rest van de tijd verblijven. Hier ook weer een eigen kamer, maar dan groter en luxer als in de Overloop. Ze hebben hier ook een eigen toilet, douche en keukentje.

In de werkplaats.

 Men kan deelnemen aan van allerlei activiteiten.

 Tijdens de rondleiding gaven zowel cliënten als begeleiders tekst en uitleg.

 Hier beneden bij de ingang van de Springplank kan de nachtwacht zien, wie er wel of niet aanwezig is.

 Een van de kamers in de Springplank.

Eten doet men hier gezamenlijk in een fraaie eetzaal, ingericht als een normale huiskamer, maar dit is geen verplichting. Men kan ook op de eigen kamer eten, of b.v. zelf eten halen in het dorp. Ze krijgen dan een klein bedrag van Woldyne mee. Er wordt wel persoonlijk gekeken of dit haalbaar is, want de een is zelfstandiger dan de ander. Om tien uur 's avonds moet men binnen zijn en in de weekenden om 12 uur. Dit wordt allemaal in de gaten gehouden door een nachtwacht. Ook mogen ze in de weekeinden naar huis, ze reizen dan met het openbaar vervoer. Veelal komen ze uit de regio.

 Een van de cliënten laat hier een lijst zien, waar de schema's in staan wie er kookt en tevens het menu voor de hele week.

 De fraaie huiskamer - eetzaal.

Er wordt gewerkt met snipperdagen en ze hebben drie weken vakantie per jaar. Als iemand b.v. in het weekend een feestje heeft gehad en men kan niet eerder dan maandag net na de middag aanwezig zijn, dan wordt er een halve snipperdag in mindering gebracht. Het eerste jaar gaan ze op vakantie met Woldyne en het tweede jaar gaan ze op vakantie onder 24 uurs begeleiding.

Zo'n open dag is een mooie gelegenheid om eens met zo'n instituut kennis te maken en ik denk dat met mij veel Epenaren niet wisten en weten, wat Woldyne nu eigenlijk inhoudt. Dit geldt mijns inziens ook voor het bedrijfsleven. Eigenlijk zou ieder bedrijf de Eper inwoners eens een kijkje in hun keuken moeten gunnen.

Ik vroeg mij af waar de naam Woldyne vandaan kwam en bij navraag aan iemand die het kon weten, kreeg ik te horen, dat de naam is afgeleid van Woud einde.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Boudewijn Bastein

  Hallo allemaal
  Ik heb ik de 80 er jaren ook op woldyne gewoond
  Ik kan mij Jo van der sloot nog goed herinneren
  Ik heb op het jagerskamp gewoons samen met Etienne van Haasteren Gertjan Walraven Corina toes en nog veel meer waarvan ik zo de namen even niet meer te binnen schiet
  Ik ben geeindigd op het Dijkhuis
  Daar woonde toen Susan derks Sandra Lubben en ook nog heel veel anderen
  Er is op facebook een groep aktief oud bewoners huize woldyne
  Kom er eens een kijkje nemen er zijn daar al een hoop oud bewoners aktief

 • Anita van den broek

  Hallo allemaal.  Ik. Ben anita van den broek.

  Op. woldyne gewoond van 23_2_91_tot 6_juli 1994. heb op jagerskamp..
  en. Daarna het dijkhuis.waar ik een leuke tijd heb je had.
  en christine heb ik nog contacht uit die tijd. hennie en jaap waren leuke begeleiders.


  Groetjes. Anita van den broek

 • Bert haaksema

  Hallo ik ben bert haaksema
  Heb ook gewoond op woldyne 1988-1990
  Bert oolders was mijn maatje daar.
  Ik kwam en jagerskamp toen springplank en als laatste brughuis .
  Het was daar een leuke tijd.

 • Esther Heyne Ottink

  Ik ben Esther. Destijds heette ik nog Janneke Strijker Ik heb in de jaren 80 op Woldyne gezeten. Il heb er de tijd van mn leven gehad. Ik had heel snel aansluiting met mn groepsgenoten. Ja ik vond t er fijn.

 • susan derks

  hallo ik ben susan derks
  en ik heb ook een hele tijd op woldyne gewoont
  ik heb daar gewoond van 1988 tot er met 1994.
  heb daar ook alle groepen gehad in die tijd.
  zelf ben ik er denk ik nog 1 keer terug gekomen .
  om te kijken hoe het er uit zag.
  ben toen samen met saskia kroessen,
  waar ik nu nog steeds vriendinn zijn .
  ik heb daar een mooie tijd gehad .
  en als ik zo lees zijn er wel een naam
  die ik ook heb gekend .
  bv bertus oolders
  ik heb er veel geleert
  en ook veel lol en plezier gehad.
  nou hoop dat er nog meer ouwe mensen zijn
  die ook in het jaar van 1988 tot 1990
  nou ik hoor of lees het wel
  groetjes van een ouwe bewoonder

 • Bertus Oolders

  Hallo iedereen.Het is echt heel erg veranderd.Ik heb een dikke 2 jaar op Woldyne gewoont in de periode 7 jan 1988 tot maart 1990.In het begin moest ik erg wennen maar ging steeds beter.Ik ben van het jagerskamp naar de springplank gegaan.Ik heb er best een mooie tijd gehad.Groetjes Bertus Oolders Siddeburen.

 • Bert Wilhelmy Damsté

  ik heb 3 en een half jaar in woldyne gewoond in het begin veel heimwee naar mijn ouders gehad toch ook met op de achtergrond de mooie natuur was ben ik veel gefietst toch ook was het wel leuk ook in de disco groeten van bert wilhelmy damsté

 • Eric.Veltman

  Hallo allemaal
  Leuk om het weer Terug te zien
  Ik 4 Jaar daar gewoond op Woldyne
  Wat daar allemaal Verander
  Herken bijna niet meer terug
  Wie o wie kan iets van tijdt

  GROETJES UIT ASSEN-MARSDIJK
  Van Eric.Veltman.

 • Hennie tilma rijke

  Ik heb in 1983 tot 1985 op woldyne gezeten ik heb daar erg naar mijn zin gehad was een hele leuke tijd groetjes hennie tilma rijke

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.