Culinair februari, altijd lastig

peperenzoutvegetarisch (1)Februari is in de keuken altijd een beetje lastig. De meeste wintergroenten verdwijnen alweer en het altijd mooie voorjaarsaanbod van verse producten zit nog in de grond in afwachting van de zon die dan zijn belangrijke werk kan doen, namelijk zorgen dat groenten en fruit weer vers op de markt komen. Ook het wildseizoen is voorbij. Met andere woorden: in de keuken is het een beetje kwakkelen, ondanks het feit dat in deze moderne tijd het gehele jaar door de meeste producten dankzij teelt- en fokmethoden wel in de winkels liggen. Maar mijn voorkeur gaat altijd uit van seizoenproducten.


Dat betekent dat ik diegenen die in januari weer zijn begonnen met lijnen, bewegen en/of rennen, een hart onder de riem wil steken met een zeer gezonde vegetarische salade. Deze salade is perfect als hoofdmaaltijd, smaakt overheerlijk en is echt goed voor u!

 

Quinoasalade met zongedroogde tomaten, zwarte olijven en feta


vegetarisch (2) (Custom)Nodig voor de salade voor 4 personen:
175 gram quinoa *)
500 ml water
10 zongedroogde tomaten (in olie, uitgelekt)
75 gram feta, verkruimeld
2 bosuitjes, het witte deel fijngesneden
20 gram fijngesneden gemengde verse kruiden (basilicum, peterselie en koriander)
25 gram ontpitte, fijngesneden zwarte olijven

Voor de dressing:
80 ml tomatenolie
3 eetlepels vers citroensap
1 geperste teen knoflook
Zout en vers gemalen zwarte peper

 

vegetarisch (3)

vegetarisch (4)

vegetarisch (5)

Bereiding:

Verdeel de quinoa over een bord en verwijder eventuele onzuiverheden. Spoel deze quinoa daarna grondig af in een fijne zeef en laat uitlekken. Breng het water in een middelgrote steelpan op hoog vuur aan de kook, voeg de quinoa toe en breng opnieuw aan de kook. Temper het vuur, dek af en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken, of tot alle vloeistof is geabsorbeerd.

Haal de pan van het vuur, roer de quinoa met een vork door en schep alles in een kom. Laat een beetje afkoelen

Voeg de rest van de ingrediënten toe in de kom en meng met de quinoa.

Meng de ingrediënten voor de dressing, schenk over de quinoa, roer goed en serveer.

vegetarisch (6)

Tomatenolie: – Snij 3 Sweet Pearl tomaten in stukjes en laat deze in de nacht trekken in 1 dl olijfolie Extra vierge. Het geheel door een fijne zeef halen en het is gebruiksklaar.

*)Quinoa
Quinoa is een eenjarige plant uit de amarante familie. Dit ‘nieuwe’ superfood, oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, werd reeds door de Inca’s als akkerbouwproduct geteeld. De voedzame zaden dienen als voedselbron en worden op een vergelijkbare manier verwerkt als couscous of rijst. De laatste jaren wordt het gerecht in menig restaurant op de kaart gezet, zeker in vegetarische eethuizen, maar ook in betere restaurants.
De quinoa is te verkrijgen bij o.a. Albert Heijn en de Sweet Pearl tomaten haal ik bij de Deka Markt, echt super, met veel smaak.

vegetarisch (7)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

Terzijde

Het blijft maar doorgaan met het gesjoemel om Lelystad Airport te kunnen openen. Nu is er hevig gefraudeerd met de berekeningen van de gevolgen voor het milieu. Het wordt onderhand lachwekkend. Lees het verhaal en kijk naar de reportage op de site van Een Vandaag. Hoe dat kan? Simpel. Het onderzoek is gedaan door luchtvaartliefhebbers in opdracht van het ministerie dat wil dat Lelystad Airport door gaat. Dan zorg je er voor dat de uitkomst geheel naar wens is en niets het doel in de weg staat. Het doel heiligt de middelen.


Onder het motto dat alle kleine beetjes helpen en je maar nooit weet of het je geld oplevert (die kans lijkt ons groter dan een hoofdprijs in de Staatsloterij of Postcodeloterij) is het goed dit even te lezen, vooral als u niet wilt dat hier straks vliegtuigen zo'n verschrikkelijke herrie gaan maken, dat een normaal gesprek voeren er niet meer in zit.De gemeente heeft een beheersplan opgesteld voor het 'Vitensbos', het deel van het Eper bosgebied waar drinkwater wordt gewonnen. Eén van de speerpunten is 'wetten en regels naleven'. Dat suggereert dat dit elders niet gebeurt. Typisch.


Wat een akelige dienstklopper die dit heeft gedaan! Ontslaan, die minkukel! En dan de gemeente en politie, die geen reactie willen geven omdat het nog 'onder de rechter' is. Zó flauw, wees een 'vent' en erken gewoon dat er iets gruwelijk is mis gegaan.

IMG 20191005 WA0002

Klik er op voor een vergroting en zie dat alle hoop op ons is gevestigd.


de heerdKlik er op voor meer informatie.


 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.