Lekker boers en ouderwets: Boerenkip met 'vergeten' groenten

kip (4) (Custom)peperenzoutMaart, tijd voor een stevige Boerenkip met ‘vergeten’ groenten. Lekker boers en ouderwets, maar toch een beetje eigentijds bereid.

De kip, een Poulet Fermier des Landes, Label Rouge.

In Les Landes, op een paar kilometer van Mont Marson, vinden we de gele kip. Hier loopt het gevogelte vrij rond. De kip uit Les Landes kreeg als eerste in de geschiedenis van de voedingsproducten het Label Rouge in 1965.

 

Het Label Rouge

label rougeHet Label Rouge is een keurmerk dat voldoet aan de Europese regels voor boerenscharrel met vrije uitloop.

Kenmerken:

  • Maximaal 11 kippen per vierkante meter, inclusief vrije uitloop
  • Kippen hebben binnen 0.09 m²
  • Kippen hebben buiten 2 m²
  • Er worden kippen gehouden van een langzaam groeiend ras
  • Kippen worden 81 – 87 dagen oud.

Verder gelden speciale eisen voor het voer, zoals minimaal 75% granen in het voedsel, dat een gunstig effect heeft op de vleeskwaliteit.
Ver weg van onze ‘moderne’ plofkip, dus.

Hij onderscheidt zich door mooi lichtgeel vlees en vooral door de pure ouderwetse kippensmaak. Een smaak die je helaas niet meer zo vaak tegen komt, maar waar bij mij een gevoel van nostalgie opbloeit als ik terugdenk aan mijn jeugd bij mijn tante op de boerderij ‘Houtweghoeve’ aan de Houtweg in Oene en aan de lekkerste kip die ik ooit gegeten heb, puur gevoed met mais, piertjes, grasjes en kruiden opgescharreld op het erf.

Deze kip verdween in de stoofpot en werd pas weer door mijn tante van onder het deksel verlost, als deze begeleid door geuren goudgeel en sappig, uiteraard gebraden in een goede kluit ‘boerenbotter’, tot een prachtige maaltijd was verworden.

Vergeef me, ik dreig door te slaan, maar ach ……………………….

 

Gebraden boerenscharrelkip met rozemarijnolie, citroen en tijm

 

kip (1)

Nodig:
1 scharrelkip (Poulet Fermier des Landes) Label rouge.
4 eetlepels rozemarijnolie
1 grote citroen in stukken
1 takje rozemarijn
2 takjes tijm
3 tenen knoflook
grof zeezout

Voor 4 – 6 personen, dit gerecht is al tijdens de bereiding heerlijk, want het vult uw keuken met een wonderlijk aroma.

Bereiden:
Bestrijk de kip met de rozemarijnolie en laat enkele uren marineren. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vul de kip met de stukken citroen, de takjes rozemarijn en tijm en de tenen knoflook.
Leg de kip op een bakplaat, bestrooi het vlees met grof zeezout en rooster het 45 minuten tot 1 uur. Controleer of de kip gaar is door met een mes of spie in het dikste deel van de poot te prikken. Als het sap helder is, is de kip gaar.
Haal de kip uit de oven, snijd het vlees in vieren en serveer met de groenten.

kip (2)

kip (3)

kip (4)

 

Van oerbiet en aardpeer

 

Dit is het verhaal van wat bijna was vergeten. Gewist uit onze herinnering, weggespoeld van onze tong.
Het verhaal dat vertelt van oude groenten uit lang vervlogen tijden. Gewassen als oerbiet en aardpeer, pastinaak en schorseneren, kardoen, gele, rode en paarse peen, grove wortelen en meiraapjes. Uitgesproken smaken meestal die herinneren aan vroeger.
Bij de kip wil ik een aantal van deze groenten puur en zonder poespas bereiden.

Pastinaak

 

Nodig:
2 gele wortelen
2 paarse wortelen
2 meiraapjes
1 pastinaak

kip (5)

Gele en paarse wortelen en meiraapjes. Daar boven pastinaak.

Bereiden:
Schil alle groenten zorgvuldig en snijd deze in mooi gelijke stukken of schijfjes.
Blancheer deze ieder afzonderlijk beetgaar in gezouten water en spoel onmiddellijk koud.
Voor het serveren alle groenten tegelijk verhitten in wat bouillon met gezouten boter.

kip (7)

kip (8)

kip (9)

Een kleurrijk en zéér smakelijk resultaat.

 

Zoete aardappel

kip (6)

Bereiden:
De oven voorverwarmen op 180 graden.
Drie grote zoete aardappelen wassen, schillen en in middelgrote stukken snijden. Leg de stukken met olijfolie in een glazen schaal of schaal met anti-aanbaklaag. Omscheppen om een olie laagje te geven. Op smaak brengen met peper, zout en gedroogde oregano.
60 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de aardappelen gaar zijn en samen met de groenten bij de kip serveren.

kip (10)

 

Verkrijgbaarheid producten:

  • Kip – Keurslager Horst te Epe
  • ’Bergeten’ groenten – Fruit Company Hertgers te Epe
  • Rozemarijnolie – C1000 of Albert Heijn

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

boek 1Nieuw boek van Bert op komst!
Epe op z'n mooist in beeld.

Klik hier voor informatie.boek 2

Alle lekkernijen

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.