Ierse klassiekers voor de koude winterdag

peperenzoutP1120054 copyOp het moment dat ik dit stukje schrijf, zondag 27 december, ben je bijna geneigd om in korte broek naar Epe On Ice te gaan. 13 graden Celsius is nou niet bepaald een temperatuur om de volgende gerechten optimaal tot hun recht te laten komen.

Gezien mijn grote voorliefde voor Ierland, waar ik komend jaar weer naar toe hoop te gaan, Kerry en de rotsachtige en ruige kust in de omgeving van Mizen Head, in januari in Met pEPEr en zout twee stoere gerechten voor dit tijdstip van het jaar.

 

Smokey Bacon and Leek Soup en Irish Stew

 

Kou en winter in januari heb ik nodig voor een van de grote klassiekers uit Ierland, de Irish Stew. Deze keer niet van lams- of schapenvlees, maar op mijn eigen manier met lekker doorregen rundvlees bereid, maar ook zonder de aardappelen en kool, die serveer ik apart.

P1120033 copyIngrediënten voor deze stoofschotel:

1 kg riblappen
roomboter
4 sjalotten
½ winterpeen
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
1 blik Guinness bier (50 cl)
1 – 1½  liter runderbouillon
3 laurierblaadjes
5 kruidnagels
5 jeneverbessen
4 kaneelstokjes
150 gram kruidkoek
2 eetlepels appelstroop
Peper – zout

Bereiden:

Snij de riblappen in blokjes en bak deze in de roomboter. Voeg de sjalotten (gesnipperd) en de wortel (blokjes), tijm en rozemarijn toe en laat deze mee aan zweten. Blus af met de Guinness en de bouillon. Voeg de overige kruiden (laurier, kruidnagel, jeneverbes en kaneel) toe en laat het op een heel laag pitje zachtjes pruttelen. Het mag niet koken! Lekker ouderwets, zoals vroeger. Hoe langer, hoe lekkerder. Voeg na een tijdje pruttelen de blokjes kruidkoek en de appelstroop toe.

Tip: haal voor het serveren het vlees uit de pan en kook het vocht in. Voeg daarna het vlees weer toe aan de geconcentreerde saus en serveer.
Lekker met gekookte kruimelige aardappelen en geroerbakte witte kool.

Tja, Ierland.

Zo was ik afgelopen jaar in Dublin in de wijk Temple Bar in The Oliver St-John Cogarty, een bar/pub waar je begeleid door Ierse live-muziek geniet van heerlijke maaltijden zoals Ierse mosselen, kreeft en natuurlijk er naast een forse pint Guinness.

Een aanrader voor wie ooit Dublin bezoekt, Fleetstreet 24 met in het begin van de straat het Hard Rock Café. Wij, mijn vrouw en ik, aten daar een heerlijke maar o zo simpel te bereiden

 

Smokey Bacon and Leek Soup, oftewel aardappelsoep met prei en spek.

 

Vanuit de ‘kitchen’ in deze geweldige pub kreeg ik van cheffin Shelly het volgende recept:

Ingrediënten:

1½ liter bouillon
5 verse preien
2 uien
Roomboter
500 gram (kruimige) aardappelen
200 gram spek (ontbijtspek of katenspek)
Croutons en room

Bereiden:

1.    Roerbak de gesnipperde uien tot ze glazig zijn, pas op dat ze niet aanbakken.
2.    Op het laatst meng je er de (in ringen gesneden) prei doorheen, zodat de prei nog even zachtjes meebakt.
3.    Doe de bouillon er bij en voeg de aardappelen in stukjes en rauw toe.
4.    Kook het geheel ongeveer 15 minuten.
5.    In een braadpan heb je in deze tijd de spek in reepjes gebakken.
6.    Met een staafmixer pureer je alles en zorg je dat je een niet al te dunne soep hebt.
7.    Schenk de soep in borden met de croutons en voeg als laatste de room toe.

Ik zorg altijd dat ik van alles wat extra heb zodat ik er bijvoorbeeld wat aardappel bij kan doen als de soep wat te dun is, of wat bouillon mocht deze te dik zijn.
Croutons maak je door dobbelsteentjes wit brood zonder korst krokant op een laag vuur te bakken met boter of olijfolie. Warm bij de soep is natuurlijk het lekkerst.

Tot slot: deze keer geen wijnadvies.

Ierland heeft niet echt een wijncultuur en de echte Ier zweert natuurlijk bij zijn pint. Vandaar natuurlijk ook mijn advies: een heerlijk licht gekoeld glas Guinness bij beide gerechten, met als alternatief uiteraard een van onze Eper bieren, maakt eigenlijk in dit geval niet zoveel uit welk. Kijk voor het assortiment op www.eperbier.nl

En verder wens ik een ieder als volger van deze rubriek een gezond en culinair 2016 toe.

P1120034 copy

P1120038 copy

P1120043 copy

P1120050 copy

P1120053 copy

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Alle lekkernijen

Terzijde

Het houdt niet op, schijnt het. Appartementen op de plek van de Middenstip, de voormalige RK Kerk en de ABN AMRO-bank. Het centrum wordt er niet mooier op en bestaat straks alleen uit winkels en appartementengebouwen. Dus bouwen voor projectontwikkelaars. Waar blijven de kleine huizen met tuintje voor senioren en starters? Bouwen voor de bevolking!De donaties t.b.v het herstel van de Notre-Dame zijn nu al opgelopen tot 700 miljoen euro! Kan dat geld niet veel beter worden besteed aan de enorme armoede in de wereld?Het wordt steeds gekker in ons land. Hier meer daarover.Niet alleen in Epe, maar in heel het land kunnen ze er wat van. Een goed artikel over de bomenkap in ons land. En hier een filmpjeMooi gesprek tussen Sunny Bergman, u weet wel, de documentairemaakster die vooral bekend is omdat ze jan en alleman van racisme beschuldigt, en cabaretier Theo Maassen, die met zijn show over 'de opkomst en ondergang van de witte man' volle zalen trekt.Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.,,Ik heb een groen hart.'' Welnee man, je wilt gewoon een vette bankrekening.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is! 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.