Waanzinnig lekker, pompeus dessert voor het kerstdiner

P1120028 (Custom)peperenzoutDecember is een wintermaand met wat mij betreft veel sneeuw, vooral met de Kerst. Een echt mooie witte Kerst met een dik pak sneeuw roept sfeer op om samen met familie, vrienden en anderen te genieten van lekker eten tijdens een mooie kerstmaaltijd. Daarnaast zeg ik altijd: veel sneeuw bedekt alle lelijke dingen.

De tijd van warme chocolademelk, glühwein, oliebollen en appelflappen komt er weer aan en de meeste mensen houden zich weer bezig met de vraag: wat gaan we met de Kerst eten?

Ik wil mij deze maand eens beperken tot één enkel gerecht. Maar dan ook een waanzinnig lekker en pompeus feestgerecht, namelijk de traditionele

Engelse Trifle

als dessert voor een mooi kerstdiner.

De trifle, door Engelsen vaak ‘eenvoudig’ of ‘niemendalletje’ genoemd, is namelijk ontstaan door restverwerking. In de Engelse keuken is altijd wel een restje custard, cake, brownies of een bodempje sherry te vinden.

Gek op (Engelse) tradities wil ik toch qua ingrediënten een eigen draai aan dit feestelijke nagerecht geven en zal ik met foto’s stapsgewijs de opbouw van dit gerecht aangeven.

P1120028

Ingrediënten voor 4 personen:
400 gram roombotercake
3 bakjes frambozen
4 eetlepels frambozenjam
150 ml. Cream sherry
2 chocolade brownies
2 sinaasappelen
Wat druppels Grand Marnier of Cointreau
1 vanillestokje
500 ml. slagroom
500 ml. volle melk
1 bakje mascarpone
150 gram suiker
6 eieren
50 gram custardpoeder
Poedersuiker

Bereiden.
1.     Snij de cake in kleine dobbelsteentjes en doe deze in een grote, liefst glazen schaal, (dit voor de presentatie). Schep de frambozenjam voorzichtig door twee bakjes frambozen en probeer hierbij de frambozen zo heel mogelijk te houden. Schep dit mengsel over de cake en sprenkel de sherry er over.
2.    Snij het vanillestokje in de lengte open. Meng de helft van de slagroom, de melk, de helft van de suiker en het vanillestokje en breng dit langzaam aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten trekken. Neem het vanillestokje eruit, schraap met de punt van een mes het merg uit het stokje en roer dit door het roommengsel.
3.    Splits de eieren en mix de dooiers (het wit wordt niet gebruikt) met 1/6 van de suiker en de custard schuimig. Voeg al roerend aan het roommengsel toe. Schenk alles terug in de pan en verwarm het geheel al roerend tot een dikke vla ontstaat. Laat de vla afkoelen tot lauwwarm, roer regelmatig. Schenk over de cake en frambozen en strijk glad.
4.    Kruimel de brownies grof en verdeel losjes over de vla en besprenkel deze met de (sinaasappel)likeur. Snij de sinaasappel in partjes (zonder vliesjes) en verdeel deze over de brownies.
5.    Klop de rest van de slagroom tot pieken met de rest van de suiker. Dus niet helemaal stijf en vermeng met de mascarpone. Strijk dit mengsel glad over het brownie/sinaasappelmengsel en laat de trifle 3-4 uur opstijven in de koelkast. Garneren met de rest van de frambozen en bestrooien met poedersuiker.
6.    Garneren met wat eigen fantasie kan natuurlijk ook, denk aan chocolade-kerstkransjes of.bv. marsepein paddenstoeltjes.

Mag/kan deze trifle ook alcoholvrij, zult u vragen. Gebruik dan in plaats van de sherry wat druivensap of biologisch diksapappel en voor de likeur enkele druppels sinaasappelsiroop.

Veel plezier bij het maken van dit fraaie dessert en fijne feestdagen en een gezond 2016 gewenst.

Wijntip

Het wijnadvies van Wijnkoperij Kroese bij dit feestelijke (Kerst) dessert is uiteraard een eveneens feestelijke wijn.
Alice Brachetto d’Aquil 2014
Een dessert met vers rood fruit en deze licht alcoholhoudende en mousserende rode Brachetto d’Aquis vormen een hemelse combinatie. Met slechts 5% alcohol en de fraaie balans tussen zoet en frisheid smaakt Brachetto hier fantastisch bij.
10.25 euro per fles.

P1120020

P1120021

P1120022

P1120025

P1120026

P1120027

P1120029

de wijn

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Alle lekkernijen

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.