Laatste reacties

Hi,
I'm looking for any memorabilia in connection with a UK band that played at De Trap on 25/09/1974. We are about to release a live vinyl album fr...
Mooi verhaal met veel bekende dingen voor mij. Wij woonden tegenover de azaleakwekerij en ging naar de Hosthoeker school.
Eerst nog langs het zwemba...
Dit huis werd kort vóór, in en na de tweede wereldoorlog waarschijnlijk bewoond door de fam. J.H. Slebos, directeur van de Confectie Centrale te Elbur...
Wat leuk, zij was is een ver familielid van mij. Ik heb nog een foto / ansichtkaart waar zij op staat met een pijp in de mond.
Wijlen mijn vader hee...
Het is niet de Verlengde Bloemstraat, maar de Wachtelenbergweg. Het witte huisje links is ons huis, Officiersweg 28.
Ik ben familie van veearts altenburg dat is mijn opa jammer dat hij nu niet meer in leven is?
Beste Herman,
Ik ben geboren in 1954 op de Hoge Weerd in Epe en per toeval kwam ik op deze site terecht.
Prachtig vooral de getekende plattegrond. ...
De gemeente Epe moet zich diep schamen dat ze deze kiosk, die er vele jaren heeft gestaan, af te laten breken. Het is nu tot een plek geworden waar je...
Wij wonen nu 51 jaar in Elburg en gaan regelmatig naar het Landgoed Tongeren. Zijn zeer geïnteresseerd in historie in het algemeen waarbij Tongeren to...
Wat een prachtige kerel was Rein........... en wat heeft hij veel betekent voor EPE.
Ik zag nu pas de vraag. Ik heb ook bij Ellie in de klas gezeten. Als leerkrachten hadden we achtereenvolgens: juffrouw Van Klaveren, juffrouw Kamphuis...
Bedankt voor het werk en de mooie artikelen die daar uit voort kwamen. De Gemeente Epe kon een kritische noot vaak wel gebruiken, jullie leverden die!...
Best jammer.
Maar ook mooi dat veel Epenaren er gebruik van hebben mogen maken.
ut is wat ut is.
Ik had een blauwe DKW hummel, mijn broer een grijze.
Ben op zoek naar een restauratie dkw, het liefst een blauwe
Volgens mij is er nog niet zoveel verandert.
Het bijzonder onderwijs mag nog steeds veel te veel eigen onzin verkondigen.
In omringende landen komen...

Zoeken

Vegetarische recepten met ingrediënten uit de tuin van het Boswief

Boswiefrecepten (26)peperenzoutVoor de recepten van deze maand ben ik op bezoek geweest bij Gerdien van Stijn, het Boswief van ‘Boswiefs moestuin’. Deze keer twee vegetarische recepten en voor een gedeelte aangepast aan de producten uit deze tuin: een vegetarische zomersalade met gele en rode bietjes, komkommercrème en bietjesdressing en als dessert limoen-yoghurtbavarois met appel-muntgelei.

Prachtig verscholen in de bossen van Epe-Noord, tussen fraaie weidebloemen, liggen enkele in cultuur gebrachte kweektuinen waar biologisch wordt gewerkt en gekweekt, of, zoals ze het zelf aangeeft, waar het Boswief ‘als hobbyiste met de natuur meewerkt’. Ik heb zelden iemand zo bevlogen en vooral met zoveel kennis over het zelf kweken van groenten, kruiden en eetbare bloemen horen praten zoals zij.

Over bijvoorbeeld de bloemen van uiensoorten, zoals stengelui en prei. De onder de bloem ontwikkelde groene sprietjes die net kleine preitjes zijn. Prachtig dienend als garnering in exclusieve restaurants. Of over de rode en gele zomerbietjes en paarse koolrabi die ik in mijn salade heb verwerkt.

Daar groeien de mooiste aardappelrassen en natuurlijk niet te vergeten eetbare bloemen met hun soms delicate smaak en geur, zoals de Oost-Indische kers, de kleine bosviooltjes of de bloemen van de courgette en augurken en de borage (komkommerkruid).

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de schitterende kruiden, waaronder diverse muntsoorten, koriander, lavas enz. en een subtiele proeverij van de heerlijkste frambozen en ouderwetse kruisbessen.

Boswiefrecepten (1)

Boswiefrecepten (2)

Boswiefrecepten (3)

Boswiefrecepten (4)

Boswiefrecepten (5)

Boswiefrecepten (6)

Boswiefrecepten (7)

Boswiefrecepten (8)

Boswiefrecepten (9)

Boswiefrecepten (10)

Boswiefrecepten (11)

Boswiefrecepten (12)

Boswiefrecepten (13)

Boswiefrecepten (14)

Boswiefrecepten (15)

Boswiefrecepten (16)

Boswiefrecepten (18)

In zo’n geweldige omgeving genietend van de (uiteraard verse) kruidenthee kreeg ik zoveel informatie op mij af, geweldig, maar nog nauwelijks te bevatten.

Daarom adviseer ik een ieder: ga eens op bezoek. De tuinen zijn op afspraak en tegen betaling te bezichtigen. Verse ‘theekruiden’ (diverse muntsoorten, verveine etc.) en groenten zijn uiteraard verkrijgbaar

Ook voor advies op maat voor een ‘eetbare tuin’ of over de aanleg van een kruidentuin in of op uw eigen erf, terras of balkon kunt u bij het Boswief terecht.

Wilt u een instapcursus moestuinieren volgen, dan is dat bij voldoende belangstelling te regelen.

Voor vragen en afspraken, via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Neem vast eens een kijkje op www.boswiefsmoestuin.nl

Ik heb er vanuit mijn vakgebied van genoten die middag. In het mooie buitengebied van Epe liggen de smaakjes voor het oprapen.

Kort nog een toelichting op de toch bijzondere, maar fraaie naam. ,,Toen ik mijn vriendin vertelde dat we naar Epe zouden verhuizen zei ze: ‘O, dus je gaat een boswief worden’. Die naam heb ik maar gehouden.’’

Boswiefrecepten (17)

Voor de

Vegetarische zomersalade met gele en rode bietjes,

komkommercrème en bietjesdressing


hebben we het volgende nodig:
200 gram rode zomerbietjes
200 gram gele zomerbietjes
200 gram komkommer
100 gram verse kaas
1 venkel
1 kleine paarse- of witte koolrabi
wat eikenbladsla
hart van kropsla
1 flesje rode bietensap, wat blanke natuurazijn, honing en zonnebloemolie.

Boswiefrecepten (19)

Maken:
Kook de bietjes apart, waarvan de rode in bietensap. Schil de komkommer, verwijder de pitten en bestrooi licht met zout. Laat goed uitlekken en vermeng met de verse kaas in een staafmixer tot een zachte crème. Was de slasoorten en zet deze in ijswater en snijd de venkel flinterdun en de koolrabi in julienne (reepjes). Blancheer beide en spoel koud.

Kook de rode bietensap met wat honing, ½ eetlepel azijn tot deze wat stroperig is geworden en vermeng met 2 eetlepels zonnebloemolie.

Presenteren:
Pel de bietjes en snijd deze in de door u gewenste vorm of plakjes. Op groot, liefst diep bord de uitgelekte groenten speels dresseren, glaasje komkommercrème op het bord en de bietjes over de salade, met over het geheel de (koude) bietjesdressing naar smaak.
Naar eigen inzicht garneren met b.v. Oost-Indische kers, bosviooltjes, bieslook en e.v.t. croutons van speltbrood.

Boswiefrecepten (20)

Boswiefrecepten (22)

Boswiefrecepten (21)

En dan natuurlijk het dessert:


Limoen-yoghurtbavarois met appel-muntgelei

 

Boswiefrecepten (23)Nodig voor 4 personen:
3 gelatineblaadjes
1 limoen
300 ml volle yoghurt
5 eetlepels honing
150 ml slagroom
3 takjes munt
100 ml helder appelsap
4 dessertringen (ca. 8 cm doorsnee )

Maken:
Week de gelatineblaadjes in koud water. Was de limoen met heet water en wrijf hem droog. Rasp de schil er fijn af. Halveer de limoen en pers het sap er uit.

Roer voor de bavarois de yoghurt, 4 eetlepels honing en 3 eetlepels citroensap door elkaar. Knijp de blaadjes gelatine uit en los ze in een pannetje op laag vuur op. Roer het yoghurtmengsel er doorheen en zet in de koelkast, ca. 15 minuten. Spatel daarna de inmiddels stijfgeklopte slagroom door het gelerende yoghurtmengsel.

Plaats steeds 1 dessertring op 1 bordje, verdeel het yoghurtmengsel over de ringen en zet afgedekt ca. 4 uur in de koelkast.

Was voor de gelei de munt en houd 4 topjes apart om te garneren. Pluk de overige blaadjes van de takjes en snijd de blaadjes in reepjes. Roer het appelsap, 50 ml water en 1 eetlepel honing door elkaar, voeg de limoenschil en de reepjes munt toe.

Breng het mengsel op laag vuur aan de kook en kook 2-3 minuten. Laat ca. 10 minuten afkoelen.

Knijp 2 blaadjes gelatine uit en los ze op in het warme appelsap-mengsel. Zet ca. 30 minuten in de koelkast.

Verdeel de appelgelei over de bavarois in de dessert-ringen.

Zorg ervoor dat de gelei niet te warm is, anders smelt het yoghurtmengsel.

Zet minimaal 2 uur in de koelkast, verwijder voorzichtig de ringen en garneer met de topjes munt en e.v.t. plakjes limoen.

Eet smakelijk!

Boswiefrecepten (24)

Boswiefrecepten (25)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.