Laatste reacties

Hi,
I'm looking for any memorabilia in connection with a UK band that played at De Trap on 25/09/1974. We are about to release a live vinyl album fr...
Mooi verhaal met veel bekende dingen voor mij. Wij woonden tegenover de azaleakwekerij en ging naar de Hosthoeker school.
Eerst nog langs het zwemba...
Dit huis werd kort vóór, in en na de tweede wereldoorlog waarschijnlijk bewoond door de fam. J.H. Slebos, directeur van de Confectie Centrale te Elbur...
Wat leuk, zij was is een ver familielid van mij. Ik heb nog een foto / ansichtkaart waar zij op staat met een pijp in de mond.
Wijlen mijn vader hee...
Het is niet de Verlengde Bloemstraat, maar de Wachtelenbergweg. Het witte huisje links is ons huis, Officiersweg 28.
Ik ben familie van veearts altenburg dat is mijn opa jammer dat hij nu niet meer in leven is?
Beste Herman,
Ik ben geboren in 1954 op de Hoge Weerd in Epe en per toeval kwam ik op deze site terecht.
Prachtig vooral de getekende plattegrond. ...
De gemeente Epe moet zich diep schamen dat ze deze kiosk, die er vele jaren heeft gestaan, af te laten breken. Het is nu tot een plek geworden waar je...
Wij wonen nu 51 jaar in Elburg en gaan regelmatig naar het Landgoed Tongeren. Zijn zeer geïnteresseerd in historie in het algemeen waarbij Tongeren to...
Wat een prachtige kerel was Rein........... en wat heeft hij veel betekent voor EPE.
Ik zag nu pas de vraag. Ik heb ook bij Ellie in de klas gezeten. Als leerkrachten hadden we achtereenvolgens: juffrouw Van Klaveren, juffrouw Kamphuis...
Bedankt voor het werk en de mooie artikelen die daar uit voort kwamen. De Gemeente Epe kon een kritische noot vaak wel gebruiken, jullie leverden die!...
Best jammer.
Maar ook mooi dat veel Epenaren er gebruik van hebben mogen maken.
ut is wat ut is.
Ik had een blauwe DKW hummel, mijn broer een grijze.
Ben op zoek naar een restauratie dkw, het liefst een blauwe

Zoeken

Lekker boers en ouderwets: Boerenkip met 'vergeten' groenten

kip (4) (Custom)peperenzoutMaart, tijd voor een stevige Boerenkip met ‘vergeten’ groenten. Lekker boers en ouderwets, maar toch een beetje eigentijds bereid.

De kip, een Poulet Fermier des Landes, Label Rouge.

In Les Landes, op een paar kilometer van Mont Marson, vinden we de gele kip. Hier loopt het gevogelte vrij rond. De kip uit Les Landes kreeg als eerste in de geschiedenis van de voedingsproducten het Label Rouge in 1965.

 

Het Label Rouge

label rougeHet Label Rouge is een keurmerk dat voldoet aan de Europese regels voor boerenscharrel met vrije uitloop.

Kenmerken:

  • Maximaal 11 kippen per vierkante meter, inclusief vrije uitloop
  • Kippen hebben binnen 0.09 m²
  • Kippen hebben buiten 2 m²
  • Er worden kippen gehouden van een langzaam groeiend ras
  • Kippen worden 81 – 87 dagen oud.

Verder gelden speciale eisen voor het voer, zoals minimaal 75% granen in het voedsel, dat een gunstig effect heeft op de vleeskwaliteit.
Ver weg van onze ‘moderne’ plofkip, dus.

Hij onderscheidt zich door mooi lichtgeel vlees en vooral door de pure ouderwetse kippensmaak. Een smaak die je helaas niet meer zo vaak tegen komt, maar waar bij mij een gevoel van nostalgie opbloeit als ik terugdenk aan mijn jeugd bij mijn tante op de boerderij ‘Houtweghoeve’ aan de Houtweg in Oene en aan de lekkerste kip die ik ooit gegeten heb, puur gevoed met mais, piertjes, grasjes en kruiden opgescharreld op het erf.

Deze kip verdween in de stoofpot en werd pas weer door mijn tante van onder het deksel verlost, als deze begeleid door geuren goudgeel en sappig, uiteraard gebraden in een goede kluit ‘boerenbotter’, tot een prachtige maaltijd was verworden.

Vergeef me, ik dreig door te slaan, maar ach ……………………….

 

Gebraden boerenscharrelkip met rozemarijnolie, citroen en tijm

 

kip (1)

Nodig:
1 scharrelkip (Poulet Fermier des Landes) Label rouge.
4 eetlepels rozemarijnolie
1 grote citroen in stukken
1 takje rozemarijn
2 takjes tijm
3 tenen knoflook
grof zeezout

Voor 4 – 6 personen, dit gerecht is al tijdens de bereiding heerlijk, want het vult uw keuken met een wonderlijk aroma.

Bereiden:
Bestrijk de kip met de rozemarijnolie en laat enkele uren marineren. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vul de kip met de stukken citroen, de takjes rozemarijn en tijm en de tenen knoflook.
Leg de kip op een bakplaat, bestrooi het vlees met grof zeezout en rooster het 45 minuten tot 1 uur. Controleer of de kip gaar is door met een mes of spie in het dikste deel van de poot te prikken. Als het sap helder is, is de kip gaar.
Haal de kip uit de oven, snijd het vlees in vieren en serveer met de groenten.

kip (2)

kip (3)

kip (4)

 

Van oerbiet en aardpeer

 

Dit is het verhaal van wat bijna was vergeten. Gewist uit onze herinnering, weggespoeld van onze tong.
Het verhaal dat vertelt van oude groenten uit lang vervlogen tijden. Gewassen als oerbiet en aardpeer, pastinaak en schorseneren, kardoen, gele, rode en paarse peen, grove wortelen en meiraapjes. Uitgesproken smaken meestal die herinneren aan vroeger.
Bij de kip wil ik een aantal van deze groenten puur en zonder poespas bereiden.

Pastinaak

 

Nodig:
2 gele wortelen
2 paarse wortelen
2 meiraapjes
1 pastinaak

kip (5)

Gele en paarse wortelen en meiraapjes. Daar boven pastinaak.

Bereiden:
Schil alle groenten zorgvuldig en snijd deze in mooi gelijke stukken of schijfjes.
Blancheer deze ieder afzonderlijk beetgaar in gezouten water en spoel onmiddellijk koud.
Voor het serveren alle groenten tegelijk verhitten in wat bouillon met gezouten boter.

kip (7)

kip (8)

kip (9)

Een kleurrijk en zéér smakelijk resultaat.

 

Zoete aardappel

kip (6)

Bereiden:
De oven voorverwarmen op 180 graden.
Drie grote zoete aardappelen wassen, schillen en in middelgrote stukken snijden. Leg de stukken met olijfolie in een glazen schaal of schaal met anti-aanbaklaag. Omscheppen om een olie laagje te geven. Op smaak brengen met peper, zout en gedroogde oregano.
60 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de aardappelen gaar zijn en samen met de groenten bij de kip serveren.

kip (10)

 

Verkrijgbaarheid producten:

  • Kip – Keurslager Horst te Epe
  • ’Bergeten’ groenten – Fruit Company Hertgers te Epe
  • Rozemarijnolie – C1000 of Albert Heijn

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.