Laatste reacties

In 1952 geboren en wonende in Den-Haag , moest ik naar Epe voor een bepaalde tijd omdat ik als jongetje van 8/10 jaar
niet naar school wilde.
Ik dac...
Nieske Lip Niestijl, was de moeder van mijn vader, Niko Niestijl. Zij trouwde later met Hendrik Lip, de knecht van haar winkel.
Hallo ik ben Esther Heyne. Ik heb mijn naam veranderd want in mijn Woldyne periode heette ik nog Janneke Strijker en kwam uit Klazienaveen (Emmen.) Ik...
Ik ken Heerde voornamelijk uit eind jaren 80, begin jaren 90. De Peugeot garage zat destijds ongeveer op de plek waar nu de Jumbo staat. Op de plek va...
Wat een mooie foto van bovenaf. Van welk jaar is dit ongeveer?
Ik ben in Beekzicht, het grote witte huis, geboren in 1966. Ik heb er gewoond tot begi...
Klassenfoto 1992
Jeroen sneller, Martin streefland, Sabine scholten, Michelle Lageweg, Ellis vd vrucht, Marleen klaassen, Bart menink, Wouter van dur...
Klassenfoto 1992
Jeroen sneller, Martin streefland, Sabine scholten, Michelle Lageweg, Ellis vd vrucht, Marleen klaassen, Bart menink, Wouter van dur...
Hallo,
Zit ik hier op de juiste website om Rene te vinden toen die eigenaar van de winkel was ik kwam er vroeger als chauffeur van Centraal Boekhuis ...
Evert de Graaf in het artikel was niet de overgrootvader van Beatrice de Graaf, maar haar oudoom.
Toen in 1963 riolering werd aangelegd zochten mijn vriend Dik en ik naar beenderen die te voorschijn waren gekomen. Op Wingerdstraat 16 moeten nog do...
ik was op zoek naar de geboortegrond van mij voorouders in ca 1600 En laat nu deze vervalen boerderij dat zijn In 1821 is er een nieuwe boerderij op ...
In menig huishouden heerst er verdeeldheid over een onmisbaar hulpmiddel in de keuken: de snijplank. Want wat is hygiënischer: een houten of een plast...
Was een mooie tijd in de Trap
Wat een prachtig verhaal, niet geweten dat het de oudste winkel van Epe was.
Idd ik zat ook al te zoeken waar mijn oom en tante hun huis hadden

Zoeken

Lekker boers en ouderwets: Boerenkip met 'vergeten' groenten

kip (4) (Custom)peperenzoutMaart, tijd voor een stevige Boerenkip met ‘vergeten’ groenten. Lekker boers en ouderwets, maar toch een beetje eigentijds bereid.

De kip, een Poulet Fermier des Landes, Label Rouge.

In Les Landes, op een paar kilometer van Mont Marson, vinden we de gele kip. Hier loopt het gevogelte vrij rond. De kip uit Les Landes kreeg als eerste in de geschiedenis van de voedingsproducten het Label Rouge in 1965.

 

Het Label Rouge

label rougeHet Label Rouge is een keurmerk dat voldoet aan de Europese regels voor boerenscharrel met vrije uitloop.

Kenmerken:

  • Maximaal 11 kippen per vierkante meter, inclusief vrije uitloop
  • Kippen hebben binnen 0.09 m²
  • Kippen hebben buiten 2 m²
  • Er worden kippen gehouden van een langzaam groeiend ras
  • Kippen worden 81 – 87 dagen oud.

Verder gelden speciale eisen voor het voer, zoals minimaal 75% granen in het voedsel, dat een gunstig effect heeft op de vleeskwaliteit.
Ver weg van onze ‘moderne’ plofkip, dus.

Hij onderscheidt zich door mooi lichtgeel vlees en vooral door de pure ouderwetse kippensmaak. Een smaak die je helaas niet meer zo vaak tegen komt, maar waar bij mij een gevoel van nostalgie opbloeit als ik terugdenk aan mijn jeugd bij mijn tante op de boerderij ‘Houtweghoeve’ aan de Houtweg in Oene en aan de lekkerste kip die ik ooit gegeten heb, puur gevoed met mais, piertjes, grasjes en kruiden opgescharreld op het erf.

Deze kip verdween in de stoofpot en werd pas weer door mijn tante van onder het deksel verlost, als deze begeleid door geuren goudgeel en sappig, uiteraard gebraden in een goede kluit ‘boerenbotter’, tot een prachtige maaltijd was verworden.

Vergeef me, ik dreig door te slaan, maar ach ……………………….

 

Gebraden boerenscharrelkip met rozemarijnolie, citroen en tijm

 

kip (1)

Nodig:
1 scharrelkip (Poulet Fermier des Landes) Label rouge.
4 eetlepels rozemarijnolie
1 grote citroen in stukken
1 takje rozemarijn
2 takjes tijm
3 tenen knoflook
grof zeezout

Voor 4 – 6 personen, dit gerecht is al tijdens de bereiding heerlijk, want het vult uw keuken met een wonderlijk aroma.

Bereiden:
Bestrijk de kip met de rozemarijnolie en laat enkele uren marineren. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vul de kip met de stukken citroen, de takjes rozemarijn en tijm en de tenen knoflook.
Leg de kip op een bakplaat, bestrooi het vlees met grof zeezout en rooster het 45 minuten tot 1 uur. Controleer of de kip gaar is door met een mes of spie in het dikste deel van de poot te prikken. Als het sap helder is, is de kip gaar.
Haal de kip uit de oven, snijd het vlees in vieren en serveer met de groenten.

kip (2)

kip (3)

kip (4)

 

Van oerbiet en aardpeer

 

Dit is het verhaal van wat bijna was vergeten. Gewist uit onze herinnering, weggespoeld van onze tong.
Het verhaal dat vertelt van oude groenten uit lang vervlogen tijden. Gewassen als oerbiet en aardpeer, pastinaak en schorseneren, kardoen, gele, rode en paarse peen, grove wortelen en meiraapjes. Uitgesproken smaken meestal die herinneren aan vroeger.
Bij de kip wil ik een aantal van deze groenten puur en zonder poespas bereiden.

Pastinaak

 

Nodig:
2 gele wortelen
2 paarse wortelen
2 meiraapjes
1 pastinaak

kip (5)

Gele en paarse wortelen en meiraapjes. Daar boven pastinaak.

Bereiden:
Schil alle groenten zorgvuldig en snijd deze in mooi gelijke stukken of schijfjes.
Blancheer deze ieder afzonderlijk beetgaar in gezouten water en spoel onmiddellijk koud.
Voor het serveren alle groenten tegelijk verhitten in wat bouillon met gezouten boter.

kip (7)

kip (8)

kip (9)

Een kleurrijk en zéér smakelijk resultaat.

 

Zoete aardappel

kip (6)

Bereiden:
De oven voorverwarmen op 180 graden.
Drie grote zoete aardappelen wassen, schillen en in middelgrote stukken snijden. Leg de stukken met olijfolie in een glazen schaal of schaal met anti-aanbaklaag. Omscheppen om een olie laagje te geven. Op smaak brengen met peper, zout en gedroogde oregano.
60 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de aardappelen gaar zijn en samen met de groenten bij de kip serveren.

kip (10)

 

Verkrijgbaarheid producten:

  • Kip – Keurslager Horst te Epe
  • ’Bergeten’ groenten – Fruit Company Hertgers te Epe
  • Rozemarijnolie – C1000 of Albert Heijn

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.