Culinair februari, altijd lastig

peperenzoutvegetarisch (1)Februari is in de keuken altijd een beetje lastig. De meeste wintergroenten verdwijnen alweer en het altijd mooie voorjaarsaanbod van verse producten zit nog in de grond in afwachting van de zon die dan zijn belangrijke werk kan doen, namelijk zorgen dat groenten en fruit weer vers op de markt komen. Ook het wildseizoen is voorbij. Met andere woorden: in de keuken is het een beetje kwakkelen, ondanks het feit dat in deze moderne tijd het gehele jaar door de meeste producten dankzij teelt- en fokmethoden wel in de winkels liggen. Maar mijn voorkeur gaat altijd uit van seizoenproducten.


Dat betekent dat ik diegenen die in januari weer zijn begonnen met lijnen, bewegen en/of rennen, een hart onder de riem wil steken met een zeer gezonde vegetarische salade. Deze salade is perfect als hoofdmaaltijd, smaakt overheerlijk en is echt goed voor u!

 

Quinoasalade met zongedroogde tomaten, zwarte olijven en feta


vegetarisch (2) (Custom)Nodig voor de salade voor 4 personen:
175 gram quinoa *)
500 ml water
10 zongedroogde tomaten (in olie, uitgelekt)
75 gram feta, verkruimeld
2 bosuitjes, het witte deel fijngesneden
20 gram fijngesneden gemengde verse kruiden (basilicum, peterselie en koriander)
25 gram ontpitte, fijngesneden zwarte olijven

Voor de dressing:
80 ml tomatenolie
3 eetlepels vers citroensap
1 geperste teen knoflook
Zout en vers gemalen zwarte peper

 

vegetarisch (3)

vegetarisch (4)

vegetarisch (5)

Bereiding:

Verdeel de quinoa over een bord en verwijder eventuele onzuiverheden. Spoel deze quinoa daarna grondig af in een fijne zeef en laat uitlekken. Breng het water in een middelgrote steelpan op hoog vuur aan de kook, voeg de quinoa toe en breng opnieuw aan de kook. Temper het vuur, dek af en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken, of tot alle vloeistof is geabsorbeerd.

Haal de pan van het vuur, roer de quinoa met een vork door en schep alles in een kom. Laat een beetje afkoelen

Voeg de rest van de ingrediënten toe in de kom en meng met de quinoa.

Meng de ingrediënten voor de dressing, schenk over de quinoa, roer goed en serveer.

vegetarisch (6)

Tomatenolie: – Snij 3 Sweet Pearl tomaten in stukjes en laat deze in de nacht trekken in 1 dl olijfolie Extra vierge. Het geheel door een fijne zeef halen en het is gebruiksklaar.

*)Quinoa
Quinoa is een eenjarige plant uit de amarante familie. Dit ‘nieuwe’ superfood, oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, werd reeds door de Inca’s als akkerbouwproduct geteeld. De voedzame zaden dienen als voedselbron en worden op een vergelijkbare manier verwerkt als couscous of rijst. De laatste jaren wordt het gerecht in menig restaurant op de kaart gezet, zeker in vegetarische eethuizen, maar ook in betere restaurants.
De quinoa is te verkrijgen bij o.a. Albert Heijn en de Sweet Pearl tomaten haal ik bij de Deka Markt, echt super, met veel smaak.

vegetarisch (7)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Alle lekkernijen

boek 1Nieuw boek van Bert op komst!
Epe op z'n mooist in beeld.

Klik hier voor informatie.boek 2

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.