Maart, komkommertijd in de keuken

peperenzout4 CustomHet wildseizoen is weer achter de rug en vele groenten zitten nog diepgeworteld in de (winter)-grond. Natuurlijk, onze Nederlandse kasproducten zijn wereldberoemd, maar mijn voorkeur ligt nou eenmaal bij vers. Daar komt nog bij dat het Boswief ook nog niet uit haar winterslaap is gewekt. Dat betekent dat ik mijn doelstelling voor deze culinaire rubriek, namelijk zoveel mogelijk (verse) producten van Eper ondernemers of uit Eper bodem, wel eens opzij moet zetten.

Dit dan vooral in verband met het jaargetijde. Vleesproducten zult u zeggen; nee, dieren horen gras te vreten en dat kuilvoer ‘s  winters heeft mijns inziens toch teveel invloed op de smaak. Een bekend voorbeeld is het pre-sale (van de zilte gronden) lam van Texel. Puur en niet naar zure mais ruikende stukken supermarktvlees.

Dus grijp ik deze maand maar weer eens terug op mijn geliefde Ierland, waar het deze maand St-Patricksday is. Makkelijke en eenvoudige gerechtjes om deze dag te herdenken.

17 maart is het in Ierland St-Patricksday en kleurt de wereld groen. Mensen kleuren groen, plaatsen kleuren groen. Zelfs de huisdieren kleuren groen. Immers, als smaragdgroen eiland huldigen de Ieren hun beschermheilige met een enorm groen festijn.

Bij dit feest worden een aantal traditionele hapjes gegeten, vaak met de beroemde Ierse zalm en uiteraard vergezeld met bescheiden hoeveelheden Guinness bier!

 

Brown soda bread with Smoked salmon salad

 

Ingrediënten voor het brood:
220 gram patentbloem
220 gram volkorenbloem
½ theelepel zout
1 theelepel bakpoeder of baking soda
300 ml karnemelk
40 gram bruine suiker


Bereiden:
1.    Meng alle droge ingrediënten samen in een kom.
2.    Maak een kuiltje in het midden, schenk de karnemelk erin en meng met de bloem.
3.    Doe alles op een bebloemd oppervlak en vorm er luchtig een bal van (niet te veel kneden).
4.    Maak met een scherp mesje een kruis op de bovenkant (volgens de Ieren dient dit om de elfen te bevrijden).
5.    Leg de bal op een bebloemde bakplaat en schuif deze ongeveer 35-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
6.    Wanneer je het brood uit de oven haalt, leg je het onderste boven en klop even op de onderkant. Als het brood hol klinkt, is het gaar.
7.    Laat afkoelen op een rekje.

1

Voor de salade:
225 gram gerookte zalm
225 gram roomkaas
1 theelepel mierikswortel saus
1 theelepel citroensap
Een paar takjes dille

De methode:

Meng alle ingrediënten in een keukenmachine of roer met een vork goed door elkaar. Zo simpel is het!

Dien de salade op met een frisse groene salade, of met wat waterkers voor een klavertjeseffect. Gebruik geen echte shamrock of klaver, hoe mooi ze er ook uit zien, ze zijn niet eetbaar. Waterkers, indien verkrijgbaar, of rucola is een smakelijke vervanging.

3

5

       

Smoked Salmon Cumcumber Rolls

 

6 CustomNodig:
16 mooie plakjes gerookte zalm
Klein flesje honing-mosterd saus
1 komkommer

 

Simpel te maken:

Schil de komkommer gedeeltelijk (zie foto rechts), verwijder de pitten en snij in lange dikke jullienne.
Smeer de plakjes gerookte zalm in met de honing-mosterd saus en rol deze zo op dat de komkommer er gedeeltelijk uitsteekt.

Serveer samen met Brown Soda Bread en waan u in een donkere Ierse pub met muziek en feestende festivalgangers en kom tot de conclusie dat er maar twee soorten mensen op de wereld zijn, namelijk

Ieren en zij die wilden dat ze Ieren waren …

7

8

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Dirk Martens

  Deze verwerking van de receptuur verdient een herhaling, maar dan met een betere oplettendheid bij het vervaardigen van het deeg.
  Het deeg was iets te ver gekneed en onvoldoende gaar gebakken.
  Maar...…. gezien het karakter van de overige onderdelen werd het nadeel vergoed door het voordeel, zou Johan Cruijff gezegd kunnen hebben.

 • Jan van de Vlekkert

  Inderdaad, lang geleden. Leuke reactie, en ja, zo af en toe doen we nog wel eens wat.
  Al is het de laatste tijd duidelijk minder geworden. Fysiek en zo, of zo als het meestal gaat alles onder de noemer , ja je wordt ouder Jan, !
  Maar verder gaat het goed,
  Groeten Jan van de Vlekkert.

 • Douwe Bakker

  Hoi Jan, moest deze week ineens denken aan vroege jaren , soms heb je dat?. Over t sierelementen en zo, toen dacht ik hoe zou het toch gaan met die geweldige man Jan vd Vlekkert,ben toen even gaan zoeken en gevonden, . Prachtig om te zien hoe je nog bezig bent, grote groet, Douwe Bakker

Alle lekkernijen

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.