Maart, komkommertijd in de keuken

peperenzout4 CustomHet wildseizoen is weer achter de rug en vele groenten zitten nog diepgeworteld in de (winter)-grond. Natuurlijk, onze Nederlandse kasproducten zijn wereldberoemd, maar mijn voorkeur ligt nou eenmaal bij vers. Daar komt nog bij dat het Boswief ook nog niet uit haar winterslaap is gewekt. Dat betekent dat ik mijn doelstelling voor deze culinaire rubriek, namelijk zoveel mogelijk (verse) producten van Eper ondernemers of uit Eper bodem, wel eens opzij moet zetten.

Dit dan vooral in verband met het jaargetijde. Vleesproducten zult u zeggen; nee, dieren horen gras te vreten en dat kuilvoer ‘s  winters heeft mijns inziens toch teveel invloed op de smaak. Een bekend voorbeeld is het pre-sale (van de zilte gronden) lam van Texel. Puur en niet naar zure mais ruikende stukken supermarktvlees.

Dus grijp ik deze maand maar weer eens terug op mijn geliefde Ierland, waar het deze maand St-Patricksday is. Makkelijke en eenvoudige gerechtjes om deze dag te herdenken.

17 maart is het in Ierland St-Patricksday en kleurt de wereld groen. Mensen kleuren groen, plaatsen kleuren groen. Zelfs de huisdieren kleuren groen. Immers, als smaragdgroen eiland huldigen de Ieren hun beschermheilige met een enorm groen festijn.

Bij dit feest worden een aantal traditionele hapjes gegeten, vaak met de beroemde Ierse zalm en uiteraard vergezeld met bescheiden hoeveelheden Guinness bier!

 

Brown soda bread with Smoked salmon salad

 

Ingrediënten voor het brood:
220 gram patentbloem
220 gram volkorenbloem
½ theelepel zout
1 theelepel bakpoeder of baking soda
300 ml karnemelk
40 gram bruine suiker


Bereiden:
1.    Meng alle droge ingrediënten samen in een kom.
2.    Maak een kuiltje in het midden, schenk de karnemelk erin en meng met de bloem.
3.    Doe alles op een bebloemd oppervlak en vorm er luchtig een bal van (niet te veel kneden).
4.    Maak met een scherp mesje een kruis op de bovenkant (volgens de Ieren dient dit om de elfen te bevrijden).
5.    Leg de bal op een bebloemde bakplaat en schuif deze ongeveer 35-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
6.    Wanneer je het brood uit de oven haalt, leg je het onderste boven en klop even op de onderkant. Als het brood hol klinkt, is het gaar.
7.    Laat afkoelen op een rekje.

1

Voor de salade:
225 gram gerookte zalm
225 gram roomkaas
1 theelepel mierikswortel saus
1 theelepel citroensap
Een paar takjes dille

De methode:

Meng alle ingrediënten in een keukenmachine of roer met een vork goed door elkaar. Zo simpel is het!

Dien de salade op met een frisse groene salade, of met wat waterkers voor een klavertjeseffect. Gebruik geen echte shamrock of klaver, hoe mooi ze er ook uit zien, ze zijn niet eetbaar. Waterkers, indien verkrijgbaar, of rucola is een smakelijke vervanging.

3

5

       

Smoked Salmon Cumcumber Rolls

 

6 CustomNodig:
16 mooie plakjes gerookte zalm
Klein flesje honing-mosterd saus
1 komkommer

 

Simpel te maken:

Schil de komkommer gedeeltelijk (zie foto rechts), verwijder de pitten en snij in lange dikke jullienne.
Smeer de plakjes gerookte zalm in met de honing-mosterd saus en rol deze zo op dat de komkommer er gedeeltelijk uitsteekt.

Serveer samen met Brown Soda Bread en waan u in een donkere Ierse pub met muziek en feestende festivalgangers en kom tot de conclusie dat er maar twee soorten mensen op de wereld zijn, namelijk

Ieren en zij die wilden dat ze Ieren waren …

7

8

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Jan van de Vlekkert

  Inderdaad, lang geleden. Leuke reactie, en ja, zo af en toe doen we nog wel eens wat.
  Al is het de laatste tijd duidelijk minder geworden. Fysiek en zo, of zo als het meestal gaat alles onder de noemer , ja je wordt ouder Jan, !
  Maar verder gaat het goed,
  Groeten Jan van de Vlekkert.

 • Douwe Bakker

  Hoi Jan, moest deze week ineens denken aan vroege jaren , soms heb je dat?. Over t sierelementen en zo, toen dacht ik hoe zou het toch gaan met die geweldige man Jan vd Vlekkert,ben toen even gaan zoeken en gevonden, . Prachtig om te zien hoe je nog bezig bent, grote groet, Douwe Bakker

Iets melden of vragen?
[email protected]

Alle lekkernijen

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.