Oud Vlaams stoofgerecht met Eper bier

peperenzoutbierNa alle kerstmaaltijden, oliebollen en appelflappen in de maand januari iets wat gemakkelijk te bereiden is. Mijn gedachten gaan uit naar Taste Epe on Ice, waar ik naast allerlei lekkere gerechtjes van Eper ondernemers het Pompoenbier van het Eper Biercollectief proefde. Naast het Proatnat, Duusterwit en Afschot, mooi Eper bier dat mij inspireerde om een al oud Vlaams stoofgerecht om te toveren tot iets specifiek ‘Epers’. Papoen, met verse pompoen uit Epe oftewel prachtig en smaakvol bier.

 

 

bier (2)

Het enthousiasme waarmee de mannen van het Eper Biercollectief iedere keer weer op diverse (Eper) proeverijen het bier presenteren werkt aanstekelijk, dus ................
                    

Runderlapjes van Horst met Papoen

 

bier (3)

bier (5)

 

Daar gaan we. Het is zo gepiept, want een stoofpotje maken is weinig werk, je moet er alleen geduld voor hebben.

500 gram runderriblappen inwrijven met wat peper en zout en in ca. 60 gram boter aan weerszijden vlug bruin bakken. De runderlappen overbrengen in een braadpan met een bouquet garni, bestaande uit 1 gesnipperde ui, 1 in stukjes gesneden winterpeen, een halve aan ringen gesneden prei, 2 takjes tijm en 2 laurierbladeren.

Voeg zoveel vloeistof (gelijke hoeveelheden bouillon en pompoenbier) toe, dat het vlees juist bedekt is. In gesloten pan zachtjes laten stoven (ca. 1 ½  uur). Voeg hierna nog 200 gram champignons toe en laat nog vijf minuutjes stoven.

 

 

bier (4)

Serveren met gekookte aardappelen en groenten. Wat ik altijd lekker vind bij dit soort gerechten is b.v. spits- of groene kool. En groene asperges!

bier (6)

bier (7)

Het bier is verkrijgbaar bij o.a.:

De volgende winkels in Epe:
Mitra Epe
Kaasspecialist Epe
Slagerij Ter Weele Oene

Maar ook bij bijvoorbeeld Lekker Bier, de Bierwinkel in Joure

Via internet is het te bestellen bij o.a.
Edwines en Bierlab.nl

Om zo te proeven o.a. bij de volgende horecabedrijven in Epe en omgeving:
De Posthoorn Epe
Dennenheuvel Epe
De Wildhoeve Emst
‘t Smallert Emst
Conferentiehotel Villa Heidebad Epe

Het rundvlees is van Keurslager Horst Epe.

 

Lekker bij een proeverijtje!

 

Tot slot, nog wat tips voor bij een thuisproeverijtje:

bier (8)Laat uw gasten c.q. bierliefhebbers eens diverse soorten Eper bier proeven met daarbij o.a.

  • Harde droge worstsoorten
  • Rauwe ham b.v. Schwarzwalder of een plaatselijke ham
  • Bourgondische paté
  • Gebakken balkenbrij
  • Mini sausijsjes
  • Mosterd- of brandnetelkaas
  • Bitterballetje van ossenstaart

En als je het helemaal lekker wilt maken:

Belgische Abdijkaas (reepjes) omwikkeld met een stoere Boerenachterham en in (uiteraard) bierbeslag gefrituurd. Snijd hierbij de kaas in de vorm van een frietje, omwikkel met ham en steek een cocktailprikker door het geheel. Door bierbeslag met wat selderijzout halen en frituren in olie bij 180 graden.

 

Proost en eet smakelijk!

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

Terzijde

Het blijft maar doorgaan met het gesjoemel om Lelystad Airport te kunnen openen. Nu is er hevig gefraudeerd met de berekeningen van de gevolgen voor het milieu. Het wordt onderhand lachwekkend. Lees het verhaal en kijk naar de reportage op de site van Een Vandaag. Hoe dat kan? Simpel. Het onderzoek is gedaan door luchtvaartliefhebbers in opdracht van het ministerie dat wil dat Lelystad Airport door gaat. Dan zorg je er voor dat de uitkomst geheel naar wens is en niets het doel in de weg staat. Het doel heiligt de middelen.


Onder het motto dat alle kleine beetjes helpen en je maar nooit weet of het je geld oplevert (die kans lijkt ons groter dan een hoofdprijs in de Staatsloterij of Postcodeloterij) is het goed dit even te lezen, vooral als u niet wilt dat hier straks vliegtuigen zo'n verschrikkelijke herrie gaan maken, dat een normaal gesprek voeren er niet meer in zit.De gemeente heeft een beheersplan opgesteld voor het 'Vitensbos', het deel van het Eper bosgebied waar drinkwater wordt gewonnen. Eén van de speerpunten is 'wetten en regels naleven'. Dat suggereert dat dit elders niet gebeurt. Typisch.


Wat een akelige dienstklopper die dit heeft gedaan! Ontslaan, die minkukel! En dan de gemeente en politie, die geen reactie willen geven omdat het nog 'onder de rechter' is. Zó flauw, wees een 'vent' en erken gewoon dat er iets gruwelijk is mis gegaan.

IMG 20191005 WA0002

Klik er op voor een vergroting en zie dat alle hoop op ons is gevestigd.


de heerdKlik er op voor meer informatie.


 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.