Oud Vlaams stoofgerecht met Eper bier
Na alle kerstmaaltijden, oliebollen en appelflappen in de maand januari iets wat gemakkelijk te bereiden is. Mijn gedachten gaan uit naar Taste Epe on Ice, waar ik naast allerlei lekkere gerechtjes van Eper ondernemers het Pompoenbier van het Eper Biercollectief proefde. Naast het Proatnat, Duusterwit en Afschot, mooi Eper bier dat mij inspireerde om een al oud Vlaams stoofgerecht om te toveren tot iets specifiek ‘Epers’. Papoen, met verse pompoen uit Epe oftewel prachtig en smaakvol bier.
Het enthousiasme waarmee de mannen van het Eper Biercollectief iedere keer weer op diverse (Eper) proeverijen het bier presenteren werkt aanstekelijk, dus ................
Runderlapjes van Horst met Papoen
Daar gaan we. Het is zo gepiept, want een stoofpotje maken is weinig werk, je moet er alleen geduld voor hebben.
500 gram runderriblappen inwrijven met wat peper en zout en in ca. 60 gram boter aan weerszijden vlug bruin bakken. De runderlappen overbrengen in een braadpan met een bouquet garni, bestaande uit 1 gesnipperde ui, 1 in stukjes gesneden winterpeen, een halve aan ringen gesneden prei, 2 takjes tijm en 2 laurierbladeren.
Voeg zoveel vloeistof (gelijke hoeveelheden bouillon en pompoenbier) toe, dat het vlees juist bedekt is. In gesloten pan zachtjes laten stoven (ca. 1 ½ uur). Voeg hierna nog 200 gram champignons toe en laat nog vijf minuutjes stoven.
Serveren met gekookte aardappelen en groenten. Wat ik altijd lekker vind bij dit soort gerechten is b.v. spits- of groene kool. En groene asperges!
Het bier is verkrijgbaar bij o.a.:
De volgende winkels in Epe:
Mitra Epe
Kaasspecialist Epe
Slagerij Ter Weele Oene
Maar ook bij bijvoorbeeld Lekker Bier, de Bierwinkel in Joure
Via internet is het te bestellen bij o.a.
Edwines en Bierlab.nl
Om zo te proeven o.a. bij de volgende horecabedrijven in Epe en omgeving:
De Posthoorn Epe
Dennenheuvel Epe
De Wildhoeve Emst
‘t Smallert Emst
Conferentiehotel Villa Heidebad Epe
Het rundvlees is van Keurslager Horst Epe.
Lekker bij een proeverijtje!
Tot slot, nog wat tips voor bij een thuisproeverijtje:
Laat uw gasten c.q. bierliefhebbers eens diverse soorten Eper bier proeven met daarbij o.a.
- Harde droge worstsoorten
- Rauwe ham b.v. Schwarzwalder of een plaatselijke ham
- Bourgondische paté
- Gebakken balkenbrij
- Mini sausijsjes
- Mosterd- of brandnetelkaas
- Bitterballetje van ossenstaart
En als je het helemaal lekker wilt maken:
Belgische Abdijkaas (reepjes) omwikkeld met een stoere Boerenachterham en in (uiteraard) bierbeslag gefrituurd. Snijd hierbij de kaas in de vorm van een frietje, omwikkel met ham en steek een cocktailprikker door het geheel. Door bierbeslag met wat selderijzout halen en frituren in olie bij 180 graden.
Proost en eet smakelijk!
Ik ben geboren in 1954 op de Hoge Weerd in Epe en per toeval kwam ik op deze site terecht.
Prachtig vooral de getekende plattegrond. ...
Maar ook mooi dat veel Epenaren er gebruik van hebben mogen maken.
ut is wat ut is.
Ben op zoek naar een restauratie dkw, het liefst een blauwe
Het bijzonder onderwijs mag nog steeds veel te veel eigen onzin verkondigen.
In omringende landen komen...
De gemeente Epe heeft alleen maar $ dollartekens $ in de ogen en denken niet aan het voor hun gemiddelde gepeupel.
Het was e...
heb jij het e-mailadres van Tonny Bontenbal uit Ouwerkerk?