Help u zelf, doe wat!

U neemt de opmerking ‘U woont straks net als wij in een hel als die plannen doorgaan’ van de vakantieganger die onder de rook van Schiphol woont en met dezelfde vlieghoogtes te maken heeft als wij krijgen als Lelystad Airport open is, ongetwijfeld ook serieus. U bent er vast niet van gecharmeerd dat straks minstens om het kwartier een vliegtuig laag boven uw huis vliegt en zo veel herrie maakt, dat u het gesprek in de tuin even moet onderbreken omdat niemand zich verstaanbaar kan maken. U bent het er vast niet mee eens dat je bij wijze van spreken nog geen wind mag laten in Natura 200-gebied, waartoe het grootste deel van de Veluwe behoort, maar dat de toestellen die vanaf Lelystad Airport opstijgen, daar heel laag over mogen vliegen, schadelijke stoffen mogen uitstoten en het wild in rustgebieden mogen verstoren. U bent er in Vaassen en omgeving vast niet blij mee dat 60.000 vliegbewegingen van kleine luchtvaart van Lelystad naar Teuge worden verplaatst om in de polder ruimte te maken voor herrieschoppers met grote vleugels, die ook boven uw hoofden gaan vliegen. U wilt vast nog wat langer genieten van de relatief schone lucht die we hier inademen en niet veel te hoge, zelfs kritische, concentraties fijnstof door uw longen pompen.
U heeft Den Haag vast al laten weten dat u dat allemaal niet wilt door een zienswijze in te dienen. Niet? Dan kan dat nog net. Het kan héél snel en héél simpel. Klik op www.zienswijzelelystadairport.nl en op laat uw zienswijze voor u indienen. Kost nog geen minuut. Gewoon doen. Het kan nog tot en met donderdag. Niet denken dat het toch geen zin heeft omdat die lui daar toch beslissen wat ze willen en maling hebben aan het volk. Niet geschoten is altijd mis. Komt u nu niet in actie, dan heeft u straks geen recht om te klagen. U doet het voor u zelf.



 

Culinair genieten op z'n Iers, met Guiness bier als rode draad

P1120019 (Custom)peperenzoutWeer terug uit mijn geliefde Ierland langs de Westkust, via de Giant Causeway, en o.a. Achille Island, waar ik genoten heb van de prachtige natuur, heerlijke Ierse gerechten en uiteraard van het mooie Guinness bier. Deze keer een aantal gerechten uit dit geweldige land.

 

 

P1110776

P1110784

P1110817

P1110834

P1110858

De Ierse keuken

Iers eten is altijd simpel en machtig geweest. Het soort eten waar je een koude winter mee door komt. Het soort eten waar je het lekker warm van krijgt. Irish stew, colcannon (stamppot), pastei van rundvlees en Guinness – het zijn allemaal geweldige gerechten, maar zo langzamerhand vind je in Ierland steeds meer een creatieve keuken, mede ingegeven door ambachtelijke producten.

Van de zee tot op het land is er een geweldig aanbod van producten om je tanden in te zetten. Ik heb in Galway super verse oesters, mosselen en met de hand opgedoken Jakobschelpen geproefd, samen met bijzondere zeegroenten, geplukt uit het zoute Atlantische water. Huisgemaakte toffee en bekroonde black pouding (bloedworst). Heerlijke Comber aardappel met diep gele boter en Ierse zalm met gemarineerde rode biet en ingelegde komkommer.

P1120009

P1120014

Dit alles, natuurlijk binnen proporties (!!!), geserveerd met het wereldberoemde Guiness bier van de St. James Gate Brewery in Dublin.

Guiness is een bier van het type stout. In het logo van het bedrijf staat een harp, een nationaal symbool van Ierland. De kleur van het bier wordt vaak aangezien voor zwart, maar in het juiste licht is te zien dat het bier eigenlijk ‘ruby red’ is, wat door de brouwerij zelf bevestigd wordt.

P1110839

P1110879

P1110837

P1110878

Het bier wordt vandaag de dag volgens de brouwerij nog steeds gebrouwen als vroeger, met vier ingrediënten- water, gerst, hop en gist. Supergezond dus!!! Het water dat bij dit proces gebruikt wordt is, in tegenstelling tot wat velen elkaar proberen wijs te maken, niet afkomstig uit de rivier de Liffey die door Dublin stroomt, maar van een bron die zich op enige afstand in de Wicklow Mountains bevindt.

P1110840

Het bier wordt in Ierland nog in een aantal pubs op traditionele wijze ingeschonken, zodanig dat er tijdens het tappen een klavertje of een harp, (beide symbolen die kenmerkend zijn voor Ierland) getekend kan worden in de stevige schuimkraag. Bij de brouwerij in Dublin word ongeveer 1 miljoen liter Guiness bier per dag gebrouwen. Wie ooit wel eens in de Temple Bar wijk van Dublin is geweest, maar ook in de rest van dit land, zal deze hoeveelheden begrijpen en ik heb dus dit smakelijke vocht ook in een aantal traditionele gerechten verwerkt.

 

           Runderstoofpot met Guinness bier

Nodig:
1 kg runder stoofvlees in blokjes gesneden
3 el plantaardige olie
2 el bloem
vers gemalen zwarte peper
1 snufje cayenne peper of wat paprikapoeder
2 grote gesnipperde uien
1 teentje knoflook geperst
2 el tomaten puree
375 ml Guinness
3 wortelen, in kleine blokjes
1 takje verse tijm
1 el gehakte peterselie om te garneren

P1120008

Bereiden:

  1. Meng het vlees met 1 el plantaardige olie. Roer in een aparte kom de bloem, zout, peper en cayennepeper door elkaar. Schep het vlees hier door heen zodat alle kanten er mee bedekt zijn.
  2. Verwarm de resterende olie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg het vlees toe en bak aan alle kanten bruin aan. Voeg de ui en knoflook toe. Roer de tomatenpuree door een klein beetje water zodat het wat verdunt. Giet het in de pan en meng alles goed door elkaar. Zet het vuur iets lager, dek af met een deksel en laat 5 minuten koken.
  3. Giet 1/3 van het bier in de pan, schraap met een houten lepel eventuele aanbaksels van de bodem van de pan zodra het vocht begint te koken. Giet de rest van het bier erbij en voeg de wortel en de tijm toe. Dek af met een deksel, zet het vuur laag en laat 2 à 3 uur zachtjes stoven. Roer af en toe. Proef het gerecht en voeg eventueel wat peper en zout toe voordat u het serveert. Garneer met gehakte peterselie.

P1120024


Colcannon

Colcannon is een Iers aardappelgerecht. Zijn unieke en eenvoudige recept is populair over de hele wereld, vooral in Amerika, waar veel Ieren wonen en veel word gegeten tijdens Halloween. Het gerecht omvat normaal gehakt of groene kool met warme melige aardappelpuree.
Ik laat in dit geval het gehakt weg omdat ik het als aardappelgerecht bij de stoofschotel wil serveren.
Het woord ‘colcannon’ is uit het Gaelic ‘cal ceannan’ wat letterlijk ‘sluitkool’ betekent.

Nodig:
1,8 kg aardappelen (niet vastkokend)
1 groene kool of spitskool
1 kopje room
120 gram boter, ja, zoals u ziet, in Ierland word niet op een calorietje meer of minder gekeken!
4 lente uitjes

Bereiden:
Terwijl de aardappelen (met zout) koken, verwijder je de kern van de kool, snijd de bladeren in dunne reepjes in een grote pan. Bedek met kokend water en laat deze op een laag vuur ongeveer 5 minuten koken, niet al te gaar.

Als de kool gaar is, giet het af en knijp het overtollige vocht eruit. Voeg 1/3 van de boter toe in de pan en houd met deksel er op warm. Giet de gare aardappel af en laat deze droog stomen. Voeg de room toe en nog 1/3 van de boter en de fijngehakte lente ui. Laat dit geheel verwarmen en stamp met een stamper tot een mooie puree; geen mixer, want die maakt de puree taai.

Meng de groene kool grondig door de puree en breng op smaak met peper en zout en bestrooi met verse peterselie of bieslook.

Voor diegene de denken ‘Tjee wat machtig’; gebruik dan wat minder room of wat melk.

Belangrijk

Volgens traditie – maak een kuiltje boven in de stamppot en laat daarin het laatste 3e deel van de boter smelten en serveer bij de stoofschotel.

P1120019

P1120023


Wat ik u tenslotte niet wil onthouden, is een recept van traditioneel Iers brood, waar ook hier weer Guinness in is verwerkt Hik!!


                       

 Guinness Brown Bread

P1120028

Nodig:
710 gram bloem
½ theelepel zout
4 theelepels bakpoeder
118 gram havervlokken
158 gram donker bruine suiker
500 ml Guinness of zoveel tot een mooi dik beslag is verkregen

Bereiden:
Vet een broodblik in.
Zeef de bloem in een mengkom en voeg het zout, bakpoeder en haver toe. Wrijf de boter erin en voeg de bruine suiker toe. Voeg langzaam mengend de Guinness toe tot dat het lijkt op een dik beslag. Mix het niet te lang, maar zorg er ook voor dat het niet te klonterig is. Giet het mengsel in het broodblik en bestrooi met haver.

Bak het brood op 190 graden in 40 – 45 minuten.

Erg lekker met goede boter en bruine suiker, maar vooral met gerookte (Ierse) zalm en Cheddarkaas of een lekkere belegen Boerenkaas.

P1120030

Veel succes bij het koken en mocht u ooit naar Ierland willen, laat u dan niet weerhouden door diegenen die beweren dat het er altijd regent. Ik heb nog nooit echt slecht weer gehad en zowel, dan moet u het Ierse weer maar nemen zoals het is, want het is niet voor niets dat de Ieren beweren: ‘Het is hier toch prachtig groen!’.

P1110805

De ingrediënten van deze aflevering komen van:

Guinness bierMitra - Trouwens, Klaas, de eigenaar weet heel veel over buitenlandse – en speciaalbieren, laat u gerust eens adviseren over lekker bier proeven.
RundvleesKeurslager Horst, vraag ook eens naar bloedworst, want mocht er belangstelling voor zijn, ik wil in deze rubriek best eens een Full Irish Breakfast samenstellen.
Cheddar of andere Engelse Kazen (o.a. Stilton) Kaasspecialist Barnhoorn
         

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!



Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!



De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.



Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na ons



VA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.



Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.



Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.



Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.



Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!



Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.



Agenda

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.