Culinair genieten op z'n Iers, met Guiness bier als rode draad

P1120019 (Custom)peperenzoutWeer terug uit mijn geliefde Ierland langs de Westkust, via de Giant Causeway, en o.a. Achille Island, waar ik genoten heb van de prachtige natuur, heerlijke Ierse gerechten en uiteraard van het mooie Guinness bier. Deze keer een aantal gerechten uit dit geweldige land.

 

 

P1110776

P1110784

P1110817

P1110834

P1110858

De Ierse keuken

Iers eten is altijd simpel en machtig geweest. Het soort eten waar je een koude winter mee door komt. Het soort eten waar je het lekker warm van krijgt. Irish stew, colcannon (stamppot), pastei van rundvlees en Guinness – het zijn allemaal geweldige gerechten, maar zo langzamerhand vind je in Ierland steeds meer een creatieve keuken, mede ingegeven door ambachtelijke producten.

Van de zee tot op het land is er een geweldig aanbod van producten om je tanden in te zetten. Ik heb in Galway super verse oesters, mosselen en met de hand opgedoken Jakobschelpen geproefd, samen met bijzondere zeegroenten, geplukt uit het zoute Atlantische water. Huisgemaakte toffee en bekroonde black pouding (bloedworst). Heerlijke Comber aardappel met diep gele boter en Ierse zalm met gemarineerde rode biet en ingelegde komkommer.

P1120009

P1120014

Dit alles, natuurlijk binnen proporties (!!!), geserveerd met het wereldberoemde Guiness bier van de St. James Gate Brewery in Dublin.

Guiness is een bier van het type stout. In het logo van het bedrijf staat een harp, een nationaal symbool van Ierland. De kleur van het bier wordt vaak aangezien voor zwart, maar in het juiste licht is te zien dat het bier eigenlijk ‘ruby red’ is, wat door de brouwerij zelf bevestigd wordt.

P1110839

P1110879

P1110837

P1110878

Het bier wordt vandaag de dag volgens de brouwerij nog steeds gebrouwen als vroeger, met vier ingrediënten- water, gerst, hop en gist. Supergezond dus!!! Het water dat bij dit proces gebruikt wordt is, in tegenstelling tot wat velen elkaar proberen wijs te maken, niet afkomstig uit de rivier de Liffey die door Dublin stroomt, maar van een bron die zich op enige afstand in de Wicklow Mountains bevindt.

P1110840

Het bier wordt in Ierland nog in een aantal pubs op traditionele wijze ingeschonken, zodanig dat er tijdens het tappen een klavertje of een harp, (beide symbolen die kenmerkend zijn voor Ierland) getekend kan worden in de stevige schuimkraag. Bij de brouwerij in Dublin word ongeveer 1 miljoen liter Guiness bier per dag gebrouwen. Wie ooit wel eens in de Temple Bar wijk van Dublin is geweest, maar ook in de rest van dit land, zal deze hoeveelheden begrijpen en ik heb dus dit smakelijke vocht ook in een aantal traditionele gerechten verwerkt.

 

           Runderstoofpot met Guinness bier

Nodig:
1 kg runder stoofvlees in blokjes gesneden
3 el plantaardige olie
2 el bloem
vers gemalen zwarte peper
1 snufje cayenne peper of wat paprikapoeder
2 grote gesnipperde uien
1 teentje knoflook geperst
2 el tomaten puree
375 ml Guinness
3 wortelen, in kleine blokjes
1 takje verse tijm
1 el gehakte peterselie om te garneren

P1120008

Bereiden:

  1. Meng het vlees met 1 el plantaardige olie. Roer in een aparte kom de bloem, zout, peper en cayennepeper door elkaar. Schep het vlees hier door heen zodat alle kanten er mee bedekt zijn.
  2. Verwarm de resterende olie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg het vlees toe en bak aan alle kanten bruin aan. Voeg de ui en knoflook toe. Roer de tomatenpuree door een klein beetje water zodat het wat verdunt. Giet het in de pan en meng alles goed door elkaar. Zet het vuur iets lager, dek af met een deksel en laat 5 minuten koken.
  3. Giet 1/3 van het bier in de pan, schraap met een houten lepel eventuele aanbaksels van de bodem van de pan zodra het vocht begint te koken. Giet de rest van het bier erbij en voeg de wortel en de tijm toe. Dek af met een deksel, zet het vuur laag en laat 2 à 3 uur zachtjes stoven. Roer af en toe. Proef het gerecht en voeg eventueel wat peper en zout toe voordat u het serveert. Garneer met gehakte peterselie.

P1120024


Colcannon

Colcannon is een Iers aardappelgerecht. Zijn unieke en eenvoudige recept is populair over de hele wereld, vooral in Amerika, waar veel Ieren wonen en veel word gegeten tijdens Halloween. Het gerecht omvat normaal gehakt of groene kool met warme melige aardappelpuree.
Ik laat in dit geval het gehakt weg omdat ik het als aardappelgerecht bij de stoofschotel wil serveren.
Het woord ‘colcannon’ is uit het Gaelic ‘cal ceannan’ wat letterlijk ‘sluitkool’ betekent.

Nodig:
1,8 kg aardappelen (niet vastkokend)
1 groene kool of spitskool
1 kopje room
120 gram boter, ja, zoals u ziet, in Ierland word niet op een calorietje meer of minder gekeken!
4 lente uitjes

Bereiden:
Terwijl de aardappelen (met zout) koken, verwijder je de kern van de kool, snijd de bladeren in dunne reepjes in een grote pan. Bedek met kokend water en laat deze op een laag vuur ongeveer 5 minuten koken, niet al te gaar.

Als de kool gaar is, giet het af en knijp het overtollige vocht eruit. Voeg 1/3 van de boter toe in de pan en houd met deksel er op warm. Giet de gare aardappel af en laat deze droog stomen. Voeg de room toe en nog 1/3 van de boter en de fijngehakte lente ui. Laat dit geheel verwarmen en stamp met een stamper tot een mooie puree; geen mixer, want die maakt de puree taai.

Meng de groene kool grondig door de puree en breng op smaak met peper en zout en bestrooi met verse peterselie of bieslook.

Voor diegene de denken ‘Tjee wat machtig’; gebruik dan wat minder room of wat melk.

Belangrijk

Volgens traditie – maak een kuiltje boven in de stamppot en laat daarin het laatste 3e deel van de boter smelten en serveer bij de stoofschotel.

P1120019

P1120023


Wat ik u tenslotte niet wil onthouden, is een recept van traditioneel Iers brood, waar ook hier weer Guinness in is verwerkt Hik!!


                       

 Guinness Brown Bread

P1120028

Nodig:
710 gram bloem
½ theelepel zout
4 theelepels bakpoeder
118 gram havervlokken
158 gram donker bruine suiker
500 ml Guinness of zoveel tot een mooi dik beslag is verkregen

Bereiden:
Vet een broodblik in.
Zeef de bloem in een mengkom en voeg het zout, bakpoeder en haver toe. Wrijf de boter erin en voeg de bruine suiker toe. Voeg langzaam mengend de Guinness toe tot dat het lijkt op een dik beslag. Mix het niet te lang, maar zorg er ook voor dat het niet te klonterig is. Giet het mengsel in het broodblik en bestrooi met haver.

Bak het brood op 190 graden in 40 – 45 minuten.

Erg lekker met goede boter en bruine suiker, maar vooral met gerookte (Ierse) zalm en Cheddarkaas of een lekkere belegen Boerenkaas.

P1120030

Veel succes bij het koken en mocht u ooit naar Ierland willen, laat u dan niet weerhouden door diegenen die beweren dat het er altijd regent. Ik heb nog nooit echt slecht weer gehad en zowel, dan moet u het Ierse weer maar nemen zoals het is, want het is niet voor niets dat de Ieren beweren: ‘Het is hier toch prachtig groen!’.

P1110805

De ingrediënten van deze aflevering komen van:

Guinness bierMitra - Trouwens, Klaas, de eigenaar weet heel veel over buitenlandse – en speciaalbieren, laat u gerust eens adviseren over lekker bier proeven.
RundvleesKeurslager Horst, vraag ook eens naar bloedworst, want mocht er belangstelling voor zijn, ik wil in deze rubriek best eens een Full Irish Breakfast samenstellen.
Cheddar of andere Engelse Kazen (o.a. Stilton) Kaasspecialist Barnhoorn
         

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Alle lekkernijen

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.