Hommage aan Veluws Landvarken en Friese aardappels

gerecht (4) (Custom)peperenzoutIn onze culinaire Met pEPEr en zout heb ik in juli gekozen voor een specifiek streekproduct, het Veluws Landvarken. In de rust en ruimte van het Veluwse dorp Vaassen vindt u de vleesboerderij ‘Veluws Land’. Op deze boerderij wordt gestreefd naar unieke, smaakvolle producten die op eerlijke wijze tot stand zijn gebracht.

varkensborden

halfvarken (Custom)half varken 2 (Custom)Dat begint bij het houden van de dieren zoals de natuur het bedoeld heeft. De koeien en de varkens kunnen hun natuurlijk gedrag beoefenen in de ruime strostallen of in de wei. Zij genieten van de rust en de ruimte, de zon en de schaduw, het gras en de modder.

Het Veluws Landvarken onderscheidt zich in meerdere opzichten. Door de juiste combinatie van rassen, uitgebalanceerde voeding en voldoende beweging ontstaat een bijzonder resultaat. De juiste hoeveelheid en verdeling van vet geeft mals en sappig vlees. Authentiek varkensvlees met een aangename, natuurlijke smaak.

varken 1

varken 2

varken 3

varken 4

varken 5

Een andere specialiteit op deze boerderij zijn de Marchigiana runderen. Deze leveren vlees van uitstekende kwaliteit. De buitengewoon fijne smaak en mooie structuur maken het een ware delicatesse.

Het Marchigiana rund stamt af van een oud Romeins runderras. Uiteindelijk werd hiermee verder doorgefokt en ontstond in de regio Marche het Marichiane rund. In 1989 werden de eerste dieren naar Nederland geïmporteerd, wat begin 1990 leidde tot het Rundvleesstamboek Benelux.

Ik ga voor het varken en dus:

Gestoofde Procureur van Veluws Landvarken met salie,

Opperdoes, jonge tuinboontjes en Pancetaspek

Nodig:
4 procureurlapjes van 200 gram
60 gram boter
60 gram bloem
1 eetlepel tomatenpuree
6 dl bouillon (mag van een blokje)
2 teentjes knoflook
1 takje salie
Peper en zout
1 eetlepel creme fraiche

vlees

Bereiden:
Bestrooi de procureurlapjes met peper en zout en bak deze in de boter aan beide kanten goudbruin en haal ze uit de pan.

Met het vuur laag de tomatenpuree toevoegen om deze even te ontzuren. Bloem erbij en even laten verhitten om te garen. De (koude) bouillon beetje bij beetje toevoegen en aan de kook brengen tot een mooie saus is verkregen.

Pers de knoflook in de saus, voeg de salie en de creme fraiche toe en controleer op smaak, zo nodig nog wat zout en peper toevoegen.
Leg de lapjes in deze saus en laat nog een uurtje sudderen.

 

Het verhaal van de Opperdoes

opperdoes

half opperdoes

In het West-Friese dorpje Opperdoes gebeurt ieder voorjaar een wondertje. Dan groeien, diep onder de aarde met slechts een bos loof als kuif, de mooiste aardappeltjes van de wereld: de Opperdoezer Rondes. Niet zomaar piepers, ook al zien ze er wat pokdalig uit. Nee, balletjes goud zijn het, zomaar uit de zavelgrond. De enige echte aardappel met een BOB-status (Beschermde Oorsprong Benaming) die het verbiedt om de ‘bolletjes goud’ te telen buiten hun eigen geboorteplaats.

Uiteindelijke beloning: een vorstelijk maaltje Opperdoezers met gesmolten boter.

‘Piepers met een lokkie met doup’, heet dat in het West-Friese dialect, wat zoveel betekent als een schaal vol aardappelen met in het midden een kommetje gesmolten vet of boter waar je ze doorheen haalt. Geneer u niet als er af en toe wat van dat vet van hemels genot langs uw kin druipt en geniet van de smaak van echte aardappels.

 

opperdoes 2

De tuinboontjes dopt u natuurlijk vers. Kook deze in licht gezouten water lekker gaar. Ik heb het bonenkruid weggelaten i.v.m. de salie in de saus, maar voor de liefhebbers het kan natuurlijk altijd.

groen

Bak wat mooie hele plakjes Pancetaspek krokant en beleg de tuinboontjes ermee.

gerecht (1)

gerecht (2)

gerecht (3)

gerecht (4)

 

monte del fra bardolino

Wijnsuggestie van Wijnkoperij Kroese

 

 

wijkoperij kroeseVoor dit gerecht heeft Wijnkoperij Kroese de Monte del Fra Bardolino geselecteerd. Een rode wijn waarvan het fruit uit het glas spat!

De wijn is gemaakt van drie inheemse Italiaanse druivenrassen; Corvino, Rondinella en Sangiovese. De druiven worden wat later (dus rijper) geoogst. Dit zorgt voor een fruitige smaak.

Serveertip: stijgt het kwik, leg de wijn dan even in de koelkast, dit komt het verse fruit ten goede.

Prijs: euro 8.95.

Meer info over de wijn vind je hier.

 

 

 

 

 

Voor de volgende aflevering probeer ik wat gerechten mee te nemen uit mijn geliefde Ierland, waar ik binnenkort op vakantie ben. Ik probeer deze dan te combineren met het enige bier met een romige schuimkraag, het Guinness bier.

En voor iedereen die er ook aan toe is, een heel fijne en misschien culinaire vakantie toegewenst.

 

De ingrediënten zijn verkrijgbaar bij:
Procureur lapjes – Vleesboerderij Het Veluws Land (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Opperdoes, verse tuinboontjes, salie en bonenkruid – Fruitcompany Veluwepoort
Pancetaspek – Keurslager Horst

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Alle lekkernijen

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.