Wildzwijnsworst, een beetje van mij en een beetje van Ter Weele

peperenzoutwildzwijnsworst (1) (Custom)Nou vooruit, voordat de wilde zwijnen voorgoed achter het raster verdwijnen wat gerechten waar mooie zelfgemaakte wildzwijnsworst van Slagerij Ter Weele in is verwerkt. Wild zwijn van de Veluwe in Oene verwerkt en zo puur als het maar kan. Biologisch en heerlijk van smaak.

Wilde zwijnen gaan al een poosje mee, er waren al zwijnen in de tijd van de mammoet en de holenbeer. Toch was het wilde zwijn in Nederland rond 1900 praktisch verdwenen. De prins-gemaal van koningin Wilhelmina zorgde voor een herintroductie in het Kroondomein. En met succes, want er zijn tegenwoordig eerder te veel dan te weinig wilde zwijnen, ook ver buiten het Kroondomein. De verspreiding in het land is vooral het gevolg van de Tweede Wereldoorlog, toen de rasters niet goed werden bijgehouden.

Maar dat zal ons hier in Epe niet gebeuren; achter de draad ermee en nooit meer terugkomen !!!

wildzwijnsworst (1)

Dus, bij Ter Weele een paar van die prachtige droge worsten gehaald en aan het koken geslagen, waarbij ik tot de conclusie kwam dat deze worst zich het best laat verwerken in koude of lauwwarme gerechten, maar ik ook een klassiek zuurkoolgerecht niet kon laten staan.

wildzwijnsworst (2)

wildzwijnsworst (5)

 

Salade van wildzwijnsworst met basilicum-oregano en krokant Pancetaspek

 

P1120100 (Custom)

 

Ingrediënten:
400 gram wildzwijnsworst basilicum-oregano
100 gram ongespoelde zuurkool van het vat
De pitjes van 2 granaatappels
80 gram grof gehakte walnoot
1 avocado
1 sinaasappel
8 plakjes flinterdun gesneden Pancetaspek

Voor de dressing:
1 eetlepel azijn
1 theelepel mosterd
1 theelepel honing
1 eetlepel gehakte peterselie
3 eetlepels goede olijfolie
Peper en zout

Bereiden:
Snijd de worst in zo dun mogelijke plakjes, de sinaasappel in partjes (zonder vlies) en verwijder de pitjes uit de granaatappel. Snij de (rijpe) avocado in de lengte in parten.
Doe alles in een grote kom en vermeng met de zuurkool en de walnoten. Op het laatst de dressing toevoegen.
Garneer de salade met krokant gebakken Pancetaspek en eventueel wat hart van kropsla.

wildzwijnsworst (3)

wildzwijnsworst (4)

 

Stamppotje van zuurkool met wildzwijns-salami,

krokante balkenbrij en spekjesdressing

 

P1120111 (Custom)

 

 

Ingrediënten:
400 gram iets kruimige aardappelen
500 gram zuurkool uit het vat
1 wildzwijns-salami
150 gram balkenbrij
80 gram boter

Voor de spekjesdressing:
100 gram mager rookspek of zuurkoolspek
2 dl olijfolie

wildzwijnsworst (6)

Bereiden:
Zet de zuurkool (ongewassen) op met wat water en een klont boter en kook deze samen met de zwijnsworst ongeveer 30 minuten. Kook intussen ook de aardappelen.
Maak hiervan een stamppotje (zuurkool eerst afgieten) met wat boter, melk, nootmuskaat, peper en zout. Houd de worst intussen warm.
Snijd het spek in dunne reepjes en bak deze krokant en voeg toe aan de olijfolie.
Bak intussen de in blokjes of mooie driehoekjes gesneden balkenbrij.

Serveren:
Op bord wat stamppot en garneren met in dunne plakjes gesneden wildzwijnsworst en de gebakken balkenbrij. Overgiet het geheel met de spekjesdressing.
Eventueel serveren met een goede Engels piccalilly (vraag ernaar in de supermarkt), altijd lekker bij de balkenbrij.

wildzwijnsworst (7)

Dan nog even de discussie over het wassen van de zuurkool. Sommigen geven de voorkeur om te spoelen om de (te zure) smaak te verwijderen of om hygiënische redenen. Ik zelf geef de voorkeur aan niet gewassen zuurkool om de natuurlijke smaak zo veel mogelijk te behouden. De keuze is uiteraard aan u.

 

De ingrediënten voor deze gerechten komen van:
-Wildzwijnsworst, Pancetaspek en balkenbrij: Slagerij Ter Weele Oene
-Groenten en fruit (o.a. granaatappel) Fruit Company Veluwepoort

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Alle lekkernijen

Agenda Epe

Evenementenagenda Eper Ondernemersvereniging

Za 23 juni - Shantykorenfestival - op diverse plaatsen in het centrum treden koren op
Za 14 juli - 11 aug - Jazz Comes to Town
Vr 13 juli t/m 24 augustus - Braderie, kinderkleedjesmarkt en rommelmarkt
Do 2 augustus - Standwerkersconcours op her horecaplein
Do 30 augustus - Koopjesmarkt
Vr 31 augustus - Muzikale koopavond - Live muziek door het hele centrum
Za 15 september - Kapellenfestival - met o.a. de Eper Bloaskapel en diverse andere orkesten
Za 6 oktober - Smakelijk Epe - Proeverij van hapjes en drankjes nabij het Gruttersplein
Vr 26 oktober - Halloween voor jong en oud
Za 24 november - Intocht Sinterklaas
Za 1 december - Sintkoopdag
14 december - 6 januari - Epe on Ice - ijsbaan in het Dr. Loeffpark
Woe 19, do 20, vr. 21 en za 22 december - Kerstkoopavond met chocolademelk en Glühwein & Play In in de Grote Kerk

Warm aanbevolen!

boek 1Nieuw boek van Bert op komst!
Epe op z'n mooist in beeld.

Klik hier voor informatie.boek 2

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.