Wildzwijnsworst, een beetje van mij en een beetje van Ter Weele

peperenzoutwildzwijnsworst (1) (Custom)Nou vooruit, voordat de wilde zwijnen voorgoed achter het raster verdwijnen wat gerechten waar mooie zelfgemaakte wildzwijnsworst van Slagerij Ter Weele in is verwerkt. Wild zwijn van de Veluwe in Oene verwerkt en zo puur als het maar kan. Biologisch en heerlijk van smaak.

Wilde zwijnen gaan al een poosje mee, er waren al zwijnen in de tijd van de mammoet en de holenbeer. Toch was het wilde zwijn in Nederland rond 1900 praktisch verdwenen. De prins-gemaal van koningin Wilhelmina zorgde voor een herintroductie in het Kroondomein. En met succes, want er zijn tegenwoordig eerder te veel dan te weinig wilde zwijnen, ook ver buiten het Kroondomein. De verspreiding in het land is vooral het gevolg van de Tweede Wereldoorlog, toen de rasters niet goed werden bijgehouden.

Maar dat zal ons hier in Epe niet gebeuren; achter de draad ermee en nooit meer terugkomen !!!

wildzwijnsworst (1)

Dus, bij Ter Weele een paar van die prachtige droge worsten gehaald en aan het koken geslagen, waarbij ik tot de conclusie kwam dat deze worst zich het best laat verwerken in koude of lauwwarme gerechten, maar ik ook een klassiek zuurkoolgerecht niet kon laten staan.

wildzwijnsworst (2)

wildzwijnsworst (5)

 

Salade van wildzwijnsworst met basilicum-oregano en krokant Pancetaspek

 

P1120100 (Custom)

 

Ingrediënten:
400 gram wildzwijnsworst basilicum-oregano
100 gram ongespoelde zuurkool van het vat
De pitjes van 2 granaatappels
80 gram grof gehakte walnoot
1 avocado
1 sinaasappel
8 plakjes flinterdun gesneden Pancetaspek

Voor de dressing:
1 eetlepel azijn
1 theelepel mosterd
1 theelepel honing
1 eetlepel gehakte peterselie
3 eetlepels goede olijfolie
Peper en zout

Bereiden:
Snijd de worst in zo dun mogelijke plakjes, de sinaasappel in partjes (zonder vlies) en verwijder de pitjes uit de granaatappel. Snij de (rijpe) avocado in de lengte in parten.
Doe alles in een grote kom en vermeng met de zuurkool en de walnoten. Op het laatst de dressing toevoegen.
Garneer de salade met krokant gebakken Pancetaspek en eventueel wat hart van kropsla.

wildzwijnsworst (3)

wildzwijnsworst (4)

 

Stamppotje van zuurkool met wildzwijns-salami,

krokante balkenbrij en spekjesdressing

 

P1120111 (Custom)

 

 

Ingrediënten:
400 gram iets kruimige aardappelen
500 gram zuurkool uit het vat
1 wildzwijns-salami
150 gram balkenbrij
80 gram boter

Voor de spekjesdressing:
100 gram mager rookspek of zuurkoolspek
2 dl olijfolie

wildzwijnsworst (6)

Bereiden:
Zet de zuurkool (ongewassen) op met wat water en een klont boter en kook deze samen met de zwijnsworst ongeveer 30 minuten. Kook intussen ook de aardappelen.
Maak hiervan een stamppotje (zuurkool eerst afgieten) met wat boter, melk, nootmuskaat, peper en zout. Houd de worst intussen warm.
Snijd het spek in dunne reepjes en bak deze krokant en voeg toe aan de olijfolie.
Bak intussen de in blokjes of mooie driehoekjes gesneden balkenbrij.

Serveren:
Op bord wat stamppot en garneren met in dunne plakjes gesneden wildzwijnsworst en de gebakken balkenbrij. Overgiet het geheel met de spekjesdressing.
Eventueel serveren met een goede Engels piccalilly (vraag ernaar in de supermarkt), altijd lekker bij de balkenbrij.

wildzwijnsworst (7)

Dan nog even de discussie over het wassen van de zuurkool. Sommigen geven de voorkeur om te spoelen om de (te zure) smaak te verwijderen of om hygiënische redenen. Ik zelf geef de voorkeur aan niet gewassen zuurkool om de natuurlijke smaak zo veel mogelijk te behouden. De keuze is uiteraard aan u.

 

De ingrediënten voor deze gerechten komen van:
-Wildzwijnsworst, Pancetaspek en balkenbrij: Slagerij Ter Weele Oene
-Groenten en fruit (o.a. granaatappel) Fruit Company Veluwepoort

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Alle lekkernijen

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.