Alternatief stamppotje en Baked alaska’s met koffiesmaak
Nu de koude dagen hun intrede hebben gedaan en de traditionele stamppotten weer op tafel komen, een alternatief voor o.a. de boerenkool- en zuurkoolstamppot.
Stamppotje van spruitjes, courgette, rode paprika, prei, Kernhemkaas
en Pancetaspek, gegratineerd met Pietershoeve Italiano
Nodig:
300 gram aardappelen
300 gram schone spruitjes
50 gram courgette
3 kleine rode paprika's
100 gram prei
100 gram Panceta-spek
100 gram Kernhem-kaas
100 gram Pietershoeve Italiano kaas
Melk, zout, peper en nootmuskaat
Bereiden:
Kook de spruitjes samen met de aardappelen en wat zout en maak hiervan samen met de melk en de smaakstoffen een stamppotje. Niet te veel zout i.v.m. het spek.
Snijd de groenten in kleine blokjes en het spek in reepjes. De prei in wat grove ringen.
Bak het spek in wat olijfolie krokant, voeg de groenten toe en bak dit tezamen beetgaar. Vermeng dit met het stamppotje en voeg als laatste de in blokjes gesneden Kernhem-kaas toe.
Doe de stamppot in een ovenvaste schaal en bestrooi met de geraspte Pietershoeve Italiano en gratineer bij een temperatuur van 185 graden.
Garneren met plakjes krokant gebakken Pancetaspek.
Deze keer heb ik mij voor het toetje laten inspireren door mijn favoriete gebakjesmaakster Nigella Lawson. Dit dessert is een variatie op de klassieke Omelette Siberienne.
Baked alaska’s met koffiesmaak
Nodig:
2½ dl koffie- of mokkaijs
4 grote brownies
1 eetlepel koffielikeur, b.v. Kalua of Tia Maria (naar keuze)
4 eiwitten
115 gram fijne kristalsuiker
Cacaopoeder, om te bestuiven
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal het ijs uit de vriezer en laat het op kamertemperatuur iets zachter worden. Steek uit elke brownie met een uitsteekvorm van 7 centimeter een rondje en leg de rondjes op de bakplaat. Besprenkel ze met de likeur (indien gebruikt).
Klop de eiwitten in een absoluut vetvrije schone kom met een elektrische mixer tot stijve pieken. Klop heel geleidelijk de suiker erdoor en blijf kloppen tot het mengsel stevig en glanzend is. (Het resultaat is meringue.) Schep op elke brownierondje een bol ijs.
Werk nu snel. Verdeel de meringue over het ijs en strijk hem met een paletmes helemaal uit naar beneden, zodat ijs en brownie er volledig mee zijn bedekt. Maak met de punt van het mes enkele pieken in de meringue.
Bak de Alaska’s 6-7 minuten in de oven tot de meringue een mooie bruine gloed heeft gekregen. Bestuif met een beetje cacaopoeder en serveer direct.
Ingrediënten:
Pancetaspek - Keurslager Horst
Kaassoorten - Kaasspecialist Barnhoorn
Groenten - Fruitcompany Veluwepoort
Brownies - Bakker Bart – Banketbakkerij Kamphorst of Home-made Brownies van de supermarkt.
Ik ben geboren in 1954 op de Hoge Weerd in Epe en per toeval kwam ik op deze site terecht.
Prachtig vooral de getekende plattegrond. ...
Maar ook mooi dat veel Epenaren er gebruik van hebben mogen maken.
ut is wat ut is.
Ben op zoek naar een restauratie dkw, het liefst een blauwe
Het bijzonder onderwijs mag nog steeds veel te veel eigen onzin verkondigen.
In omringende landen komen...
De gemeente Epe heeft alleen maar $ dollartekens $ in de ogen en denken niet aan het voor hun gemiddelde gepeupel.
Het was e...
heb jij het e-mailadres van Tonny Bontenbal uit Ouwerkerk?