Alternatief stamppotje en Baked alaska’s met koffiesmaak

peperenzoutstamppot (7) (Custom)Nu de koude dagen hun intrede hebben gedaan en de traditionele stamppotten weer op tafel komen, een alternatief voor o.a. de boerenkool- en zuurkoolstamppot.

 

 

 

 

Stamppotje van spruitjes, courgette, rode paprika, prei, Kernhemkaas

en Pancetaspek, gegratineerd met Pietershoeve Italiano

Nodig:

300 gram aardappelen
300 gram schone spruitjes
50 gram courgette
3 kleine rode paprika's
100 gram prei
100 gram Panceta-spek
100 gram Kernhem-kaas
100 gram Pietershoeve Italiano kaas
Melk, zout, peper en nootmuskaat

stamppot (1)

stamppot (2)

stamppot (3)

stamppot (4)

Bereiden:
Kook de spruitjes samen met de aardappelen en wat zout en maak hiervan samen met de melk en de smaakstoffen een stamppotje. Niet te veel zout i.v.m. het spek.
Snijd de groenten in kleine blokjes en het spek in reepjes. De prei in wat grove ringen.
Bak het spek in wat olijfolie krokant, voeg de groenten toe en bak dit tezamen beetgaar. Vermeng dit met het stamppotje en voeg als laatste de in blokjes gesneden Kernhem-kaas toe.
Doe de stamppot in een ovenvaste schaal en bestrooi met de geraspte Pietershoeve Italiano en gratineer bij een temperatuur van 185 graden.
Garneren met plakjes krokant gebakken Pancetaspek.

stamppot (5)

stamppot (6)

stamppot (7)


Deze keer heb ik mij voor het toetje laten inspireren door mijn favoriete gebakjesmaakster Nigella Lawson. Dit dessert is een variatie op de klassieke Omelette Siberienne.

Baked alaska’s met koffiesmaak

Nodig:
2½ dl koffie- of mokkaijs
4 grote brownies
1 eetlepel koffielikeur, b.v. Kalua of Tia Maria (naar keuze)
4 eiwitten
115 gram fijne kristalsuiker
Cacaopoeder, om te bestuiven

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal het ijs uit de vriezer en laat het op kamertemperatuur iets zachter worden. Steek uit elke brownie met een uitsteekvorm van 7 centimeter een rondje en leg de rondjes op de bakplaat. Besprenkel ze met de likeur (indien gebruikt).
Klop de eiwitten in een absoluut vetvrije schone kom met een elektrische mixer tot stijve pieken. Klop heel geleidelijk de suiker erdoor en blijf kloppen tot het mengsel stevig en glanzend is. (Het resultaat is meringue.) Schep op elke brownierondje een bol ijs.
Werk nu snel. Verdeel de meringue over het ijs en strijk hem met een paletmes helemaal uit naar beneden, zodat ijs en brownie er volledig mee zijn bedekt. Maak met de punt van het mes enkele pieken in de meringue.
Bak de Alaska’s 6-7 minuten in de oven tot de meringue een mooie bruine gloed heeft gekregen. Bestuif met een beetje cacaopoeder en serveer direct.

alaska (1)

alaska (2)

alaska (3)

alaska (4)

 

Ingrediënten:
Pancetaspek  - Keurslager Horst 
Kaassoorten   - Kaasspecialist Barnhoorn
Groenten       - Fruitcompany Veluwepoort
Brownies       - Bakker BartBanketbakkerij Kamphorst of Home-made Brownies van de supermarkt.


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

Terzijde

Het blijft maar doorgaan met het gesjoemel om Lelystad Airport te kunnen openen. Nu is er hevig gefraudeerd met de berekeningen van de gevolgen voor het milieu. Het wordt onderhand lachwekkend. Lees het verhaal en kijk naar de reportage op de site van Een Vandaag. Hoe dat kan? Simpel. Het onderzoek is gedaan door luchtvaartliefhebbers in opdracht van het ministerie dat wil dat Lelystad Airport door gaat. Dan zorg je er voor dat de uitkomst geheel naar wens is en niets het doel in de weg staat. Het doel heiligt de middelen.


Onder het motto dat alle kleine beetjes helpen en je maar nooit weet of het je geld oplevert (die kans lijkt ons groter dan een hoofdprijs in de Staatsloterij of Postcodeloterij) is het goed dit even te lezen, vooral als u niet wilt dat hier straks vliegtuigen zo'n verschrikkelijke herrie gaan maken, dat een normaal gesprek voeren er niet meer in zit.De gemeente heeft een beheersplan opgesteld voor het 'Vitensbos', het deel van het Eper bosgebied waar drinkwater wordt gewonnen. Eén van de speerpunten is 'wetten en regels naleven'. Dat suggereert dat dit elders niet gebeurt. Typisch.


Wat een akelige dienstklopper die dit heeft gedaan! Ontslaan, die minkukel! En dan de gemeente en politie, die geen reactie willen geven omdat het nog 'onder de rechter' is. Zó flauw, wees een 'vent' en erken gewoon dat er iets gruwelijk is mis gegaan.

IMG 20191005 WA0002

Klik er op voor een vergroting en zie dat alle hoop op ons is gevestigd.


de heerdKlik er op voor meer informatie.


 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.