Zo maar wat culinaire mijmeringen over november, onze slachtmaand

De ‘slachtschotel’ staat niet in Van Dale, maar is toch Nederlands. Beladen met bloed- en leverworst, balkenbrij en het mooiste wild is zij een symbool van de slachtmaand – november.

Maar zij wil ook herinneren aan wat o.a. het varken te bieden heeft en aan de slachtcultuur van vroeger; toen, als zijn tijd was aangebroken, het huisgemeste dier, dat met het huisgezin had meegegeten, onverwacht en zonder stress tegen het verdovend wapen van de slager aanliep en, vakkundig gekeeld, meteen al een bron van huisvlijt werd. Ik denk aan die tijd toen bij mijn ouders op de boerderij het dier werd omgetoverd tot o.a. de rolpens, mooie worsten voor in de schouw en de rokerige zijden spek. Nog voor het geslachte varken de ladder op ging, waren er allerlei heerlijkheden in de maak en al gauw ging er dan bij sommigen altijd een ‘proeve’ van de slacht naar de pastoor, die ten tijde van het rijke Roomse leven genereus werd bedeeld, niet alleen met een ‘proeve’ van het varken, maar ook met wild dat de parochianen hadden geschoten.

De pastoor wist meestal ook van ‘versterven’, maar dan in de zin van ‘afhangen’.

Had hij een fazant gekregen, dan hing hij die op in de kelder en hoorde hij op een goede dag een plof, dan wist hij dat zij goed bestorven was en klaar voor gebruik, uiteraard met een gezegende wijn.

De geuren van de slachtmaand-producten dreven door de dorpen; dan werd er (vaak mager) spek gebraden, balkenbrij, bloed- en leverworst, dan werd er gesmuld en gesmikkeld, terwijl de hammen gepekeld te drogen hingen aan de zoldering en de potten met de inmaak van het varken als een rijkdom voor de winter in de kelder op een lange rij stonden. Mooie tijden waren dat.

Voor de oplettende (culinaire) neuzen, de komen de tijd zullen die zelfde geuren aan de Brinklaan in Epe en aan de Houtweg in Oene met een lichte herfstbries uw neus en gehemelte bereiken.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Alle lekkernijen

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.