Iers menu van drie gangen dat de smaakpapillen laat vibreren

iersegerechten (1) (Custom)peperenzoutIk verlaat met de gerechtjes van december even Nederland en heb wat gefantaseerd met producten uit mijn geliefde Ierland. Producten zoals lam en zoetwaterkreeft, wilde zalm en Jacobschelpen, maar ook gewoon aardappelen en kool; de laatste hebben vooral geschiedenis uit de arme periode van Ierland.

 

 iersegerechten (2)

iersegerechten (3)Overheerlijke Buttermilk Scones, de Smoky Bacon Leek (prei) soep en mooie gerechten van Iers rund met daarin verwerkt Ierlands nationale trots, het Guiness bier, de drank die de Ieren waarschijnlijk al vanaf hun geboorte is ingebracht gezien de innige band die ze hebben met deze voor hun prachtig donkere ‘Godendrank’.

En natuurlijk niet te vergeten de ‘black pouding’; deze Ierse vorm van onze bloedworst (of was het andersom) die bij elk ontbijt in dit wonderschone land mijn smaakpapillen laat vibreren tot een opperste vorm van genot. Sorry, ik droomde even weg.

Ik heb mij dus laten inspireren door o.a. een beroemd Iers gerecht Colcannon, een gerecht van aardappelen, kool en spek. In Nederland hebben we ook zoiets, n.l. de boerenkool.

De bloedworst heb ik verwerkt in een gerecht met puur Veluws wild n.l. hert en (tam) boerderijeend met als nagerecht een toetje met frisse Lemon Curd, heerlijk frisse citroenjam.

 

 

Boerenkoolsoep met langzaam gebakken buikspek,

Brie de Meaux (jawell !!) en mosterd

 

Nodig:
250 gram aardappelen
250 gram melk
  70 gram boter
100 gram uien
100 ml room
500 ml groentebouillon
400 gram boerenkool
  50 ml zonnebloemolie


Bereiding:
Kook de aardappelen en uien in groentebouillon, room, melk en boter.

Blancheer de boerenkoolbladeren in gezouten water tot ze zacht zijn. Doe de warme bladeren in een blender, voeg een kopje kokend water en de olie toe (met een staafmixer kan ook). Pureer tot een zachte puree.

Als de aardappelen en uien gekookt zijn, mix je deze met een handmixer tot een gladde soep. Voeg de boerenkoolpuree toe en breng op smaak met peper en zout.

Zeef de soep en serveer met in elk bord twee stukjes licht gebakken buikspek, die eerst zijn gegaard, met erop een toefje mosterd en een plakje Brie de Meaux. (zie foto).

 

***** Deze boerenkoolsoep kan worden geproefd tijdens de culinaire Taste Epe on Ice bij Kaasspecialist Barnhoorn. *****

 

iersegerechten (5)

 

Hertenbiefstukje en boerderij-eend met

gebakken bloedworst en jus met appelstroop en pastinaak

 

Nodig:
4 hertenbiefstukjes van de rug gesneden (ong. 80 gram per stuk)
2 filets van boerderij-eend
4 kleine plakjes bloedworst met rozijnen (Ter Weele Oene)
3 pastinaken
Melk, boter peper en zout
Bospeen
Appelstroop
2 dl slagroom
1,5 dl wildfond (kant en klaar verkrijgbaar bij Slagerij Ter Weele)
Aardappelchips naturel.

iersegerechten (4)

Bereiding:
Schil de pastinaak met een dunschiller en snij deze in stukken en kook deze in melk met wat zout en een klontje boter tot ze net onder staan goed gaar. Pureer met de staafmixer met wat nootmuskaat tot een gladde puree en houd warm.

Tourneer (= snijden in gewenste vorm) de worteltjes en kook deze in wat kippenbouillon (blokje), een beetje suiker en wat boter mooi gaar en glanzend en houd deze warm.

Bak de hertenbiefstukjes en de eend met wat peper en zout mooi roze en laat beide bij een temperatuur van 60 graden (oven) even rusten.
Blus de braadboter af met 1½ dl. wildfond, voeg 2 theelepels appelstroop toe en laat inkoken tot ongeveer 1 dl. Voeg al roerende 100 gram in blokjes gesneden koude boter toe en breng langzaam aan de kook.

Dresseer de biefstukjes op bord met daarnaast of naar eigen fantasie de in plakjes (tranches) gesneden eend.

Spuit met een spuitzak strepen pastinaakpuree en steek daarin de chips.

Bak de in dunne plakjes gesneden bloedworst krokant en leeg deze speels tegen de hertenbiefstukjes, voeg de worteltjes erbij en maak af met de wildjus.

iersegerechten (7)

                  

       Lemon possets

Nodig:
4 eetlepels lemon curd (soort Engelse citroenjam)
Geraspte schil van 1 schoongeboende citroen plus 2 eetlepels sap
3 dl slagroom
Flinterdunne schijfjes citroen voor de garnering
Knapperige biscuits, b.v. kattentongen of andere dunne wafeltjes naar keuze

iersegerechten (6)

Bereiding:
Meng in een kleine kom de lemon curd en het citroenrasp plus –sap.

Klop in een andere kom met een mixer de room stijf. Spatel vervolgens heel losjes het citroenmengsel door de room.

Verdeel de citroenroom over 4 glazen en garneer ze met de schijfjes citroen en serveer desgewenst met knapperige biscuits.

iersegerechten (8)      

Producten verkrijgbaar bij:
Hertenbiefstukjes – Ter Weele Oene en Keurslager Horst Epe
Boerderijeend – Ter Weele Oene en Keurslager Horst Epe
Buikspek – Ter Weele Oene en Keurslager Horst Epe
Bloedworst met rozijnen – Ter Weele Oene
Pastinaak – Groenten en Fruit Company Veluwepoort – C1000 Van Andel
Lemon curd – Albert Heyn

               

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Alle lekkernijen

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.