Help u zelf, doe wat!

U neemt de opmerking ‘U woont straks net als wij in een hel als die plannen doorgaan’ van de vakantieganger die onder de rook van Schiphol woont en met dezelfde vlieghoogtes te maken heeft als wij krijgen als Lelystad Airport open is, ongetwijfeld ook serieus. U bent er vast niet van gecharmeerd dat straks minstens om het kwartier een vliegtuig laag boven uw huis vliegt en zo veel herrie maakt, dat u het gesprek in de tuin even moet onderbreken omdat niemand zich verstaanbaar kan maken. U bent het er vast niet mee eens dat je bij wijze van spreken nog geen wind mag laten in Natura 200-gebied, waartoe het grootste deel van de Veluwe behoort, maar dat de toestellen die vanaf Lelystad Airport opstijgen, daar heel laag over mogen vliegen, schadelijke stoffen mogen uitstoten en het wild in rustgebieden mogen verstoren. U bent er in Vaassen en omgeving vast niet blij mee dat 60.000 vliegbewegingen van kleine luchtvaart van Lelystad naar Teuge worden verplaatst om in de polder ruimte te maken voor herrieschoppers met grote vleugels, die ook boven uw hoofden gaan vliegen. U wilt vast nog wat langer genieten van de relatief schone lucht die we hier inademen en niet veel te hoge, zelfs kritische, concentraties fijnstof door uw longen pompen.
U heeft Den Haag vast al laten weten dat u dat allemaal niet wilt door een zienswijze in te dienen. Niet? Dan kan dat nog net. Het kan héél snel en héél simpel. Klik op www.zienswijzelelystadairport.nl en op laat uw zienswijze voor u indienen. Kost nog geen minuut. Gewoon doen. Het kan nog tot en met donderdag. Niet denken dat het toch geen zin heeft omdat die lui daar toch beslissen wat ze willen en maling hebben aan het volk. Niet geschoten is altijd mis. Komt u nu niet in actie, dan heeft u straks geen recht om te klagen. U doet het voor u zelf. 

Lekker de lente in

peperenzoutLente (6)Niets is zo fijn als vooruitkijken naar het culinaire voorjaar. De natuur ontluikt in al haar facetten en dat heeft direct invloed op allerlei producten die dan op de markt verschijnen. Wild maakt plaats voor gevogelte en lamsvlees en uit de tuin zijn er weer de asperges, de raapsteeltjes, rabarber en jonge spinazie. Ook de voorjaarsvissen zoals de wilde zeebaars, rode poon, rode mul en makreel trekken vanuit het zuiden naar het noorden en de vissers volgen hun spoor.

 

Er gaat natuurlijk niets boven het vlees van Texels lam, vandaar in april:

Lauwwarme salade van lamshaas, appel,

jonge spinazie en walnoten en geitenkaas

Voor 4 personen nodig:
400 gram lamshaas
150 gram Weidegeit-kaas
2 Elstar appels
400 gram jonge, verse bladspinazie
150 gram walnoten
Radijs, lente-ui en e.v.t. wat platte peterselie

Bereiden:
Snij de appel en de geitenkaas in dunne reepjes (julienne) en doe in grote kom en vermeng met de bladspinazie. Bestrooi de lamshaas met peper en zout en bak deze kort, deze mogen roze zijn.

Lente (5)

Maak een dressing van:
1 dl azijn
3 dl walnootolie
1 theelepel mosterd
1 theelepel honing
Peper – zout en een gesnipperd uitje

Snij de gebraden lamshaas in dunne plakjes, vermeng een gedeelte door het spinazie/appel- en kaasmengsel en voeg zoveel dressing toe tot alles een beetje ‘aanhangt’.
Maak af met dun gesneden radijs, lente-ui, grof gehakte walnoot, peterselie en de rest van het lamsvlees.
Lekker met goed (warm) brood, kruidenboter en vooruit, vraag bij Kees Kroese eens een mooie Rioja.

Lente (4) 

Voor het hoofdgerecht heb ik dit voorjaar gekozen voor het Bonte Bentheimer Landvarken.

De Bonte Bentheimer is een ouderwets landvarken, dat in een rustig tempo groeit en robuust genoeg is om buiten te leven. Het is eend eind 19e eeuw in het Drents-Duitse grensgebied bij Bentheim ontwikkeld ras door boeren die een boerderijvarken wilden met iets meer vlees (en spek) op de botten. Dit varken wordt nu beschouwd als een van onze oudste rassen.

Het vlees van de Bonte Bentheimer is wat vetter dan gangbaar varkensvlees. Het vet zit behalve in de speklaag ook door het vlees geaderd. Dat geeft lekker veel smaak en houdt het mals.

 Ribstuk van het Bonte Bentheimer Landvarken met kruidnagel en laurier

en stamppotje van raapsteeltjes

 

Lente (1)

Neem voor 4 personen een ribstuk van 750 gram. Maak in het speklaagje wat inkepingen en steek hierin 4 laurierbladen en 8 kruidnagels. Bestrooi met zout en peper uit de molen en zet het ribstuk 1 uur in de oven van 180 graden.

Lente (2)

Maak van 600 gram raapstelen en 600 gram aardappelen een stamppotje, op smaak gebracht met een klont boter, nootmuskaat en wat mosterd.

Doe op 4 borden een laagje stamppot, snij het ribstuk in plakken er om heen.
U ziet, geen spekjes op de stamppot, maar ik neem daarvoor wat van die door de kruidnagel en laurier geurende braadboter en serveer het geheel met (het liefst) Engelse piccalilly.

Voor mijn gevoel zijn deze gerechten redelijk eenvoudig te maken met niet al te veel ingrediënten, maar juist daardoor zó lekker.

Lente (3)

De Bonte Bentheimer is verkrijgbaar bij Slagerij Ter Weele in Oene.
De lamshaas bij Ter Weele, maar uiteraard ook bij Keurslager Horst, terwijl deze tegenwoordig ook bij de supermarkten verkrijgbaar zijn.
De Weidegeit-kaas bij Kaasspecialist Barnhoorn in de Veluwepoort.

Volgende maand weer asperges op het menu; ik kijk er nu al naar uit!

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Agenda

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.