Mediterrane, zomerse salade met Eper topproducten

P1120809 Custom 2peperenzoutHet kan nog in augustus en september, een zomerse salade, en ik heb gekozen voor een ‘zomer’-kruidenkaas in deze salade van Kaasboerderij Onder de Linden aan de Dijkhuizerweg. Diezelfde Dijkhuizerweg waar Imkerij ‘t Haagje is gevestigd, waar ik de honing voor de dressing heb gehaald. De hoeve-eitjes kocht ik bij De Boerderij, de zorgboerderij van de stichting Passarel aan de Hogestraat in Oene.

De laatste ook voor andere (verse) producten en heerlijke koffie, met liefde geserveerd, dus de moeite waard om even langs te fietsen. Over fietsen gesproken, op mijn struintochten naar pure producten in Epe ontdekte ik onlangs een prachtig veld met pompoenen aan de Wiemanstraat in Zuuk. Iets voor een volgend recept.

P1120808 Custom

Maar ook staan de mooiste producten gewoon in de bermen of langs de weg, zoals zuring, wilde tijm, munt en bijvoorbeeld de bladeren van de paardenbloem, jawel gewoon in de salade, de Fransen noemen dit ‘pissenlit’ en dit geeft een pittige smaak. Maar ook de vlierbes waarvan de bloem met bierbeslag is te frituren en overgoten met honing en geserveerd met frambozenijs dit alles groeit en bloeit gewoon in onze omgeving!
Voor de lolbroeken onder ons, het ijs gaan we natuurlijk gewoon kopen.
Zou ik de bramen nog bijna vergeten …

 

Salade met groene asperges, kruidenkaas, appel, hoeve-eitjes en walnoot

 

P1120807 Custom 2Nodig voor 4 personen:

500 gram groene asperges
2 Granny Smith appels
60 gram walnoten
walnoten pasta
200 gram ‘zomer’-kruidenkaas van Kaasboerderij Onder de Linden
1 kropsla of een zak gemengde slasoorten
8 hoeve eitjes
8 zongedroogde tomaatjes
wat verse basilicum

 

En voor de dressing:

1 dl azijn
3 dl zonnebloemolie
1 eetlepel heidehoning
1 theelepel walnoten pasta
1 theelepel fijne mosterd
1 half gesnipperd uitje
peper uit de molen en wat (zee)zout

 

Dit alles goed mengen tot een homogene saus.

 

Bereiden salade:

Snij van de asperges het onderste stukje (1 cm) af en kook deze beetgaar in water met wat zout en spoel daarna meteen koud af en laat uitlekken in vergiet.
Kook de hoeve-eitjes net 5 minuten en spoel ook deze direct koud om te pellen.
Snij de appel in mooie reepjes (julienne) en vermeng deze met een beetje dressing om verkleuring tegen te gaan.
Snij ook de kaas in mooie reepjes.
Snij de tomaatjes in stukje en hak de walnoten grof.
Was de kropslabladeren (liefst alleen de kern) of de gemengde sla en zet deze 10 minuten in ijswater en laat daarna goed uitlekken.

Snij de asperges in lange stukken en vermeng deze luchtig met alle ingrediënten en de dressing, behalve de eitjes.
Serveer in een royale schaal en garneer met halve eitjes en verse basilicum.

 

Deze salade is uitstekend uit te breiden met reepjes gekookte zomerbietjes, geblancheerde courgette, en voor de liefhebbers garneren met plakjes gebakken buik- of Pancetaspek.

 

Lekker warm gebakken brood met olijven en gezouten boter of olijfolie maakt deze salade maakt deze salade bijna Mediterraan, maar dan wel met de ingrediënten uit Epe.

P1120806 Custom

P1120807 Custom

Ingrediënten verkrijgbaar bij:

Kaas - Kaasboerderij Onder de Linden aan de Dijkhuizerweg
Honing en walnotenpasta - Imkerij ‘t Haagje aan de Dijkhuizerweg
Eieren - Zorgboerderij de Boerderij aan de Hogestraat te Oene
Speciaal brood en olijfolie - Kaasspecialist Barnhoorn

P1120809 Custom

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Alle lekkernijen

Terzijde

Het houdt niet op, schijnt het. Appartementen op de plek van de Middenstip, de voormalige RK Kerk en de ABN AMRO-bank. Het centrum wordt er niet mooier op en bestaat straks alleen uit winkels en appartementengebouwen. Dus bouwen voor projectontwikkelaars. Waar blijven de kleine huizen met tuintje voor senioren en starters? Bouwen voor de bevolking!De donaties t.b.v het herstel van de Notre-Dame zijn nu al opgelopen tot 700 miljoen euro! Kan dat geld niet veel beter worden besteed aan de enorme armoede in de wereld?Het wordt steeds gekker in ons land. Hier meer daarover.Niet alleen in Epe, maar in heel het land kunnen ze er wat van. Een goed artikel over de bomenkap in ons land. En hier een filmpjeMooi gesprek tussen Sunny Bergman, u weet wel, de documentairemaakster die vooral bekend is omdat ze jan en alleman van racisme beschuldigt, en cabaretier Theo Maassen, die met zijn show over 'de opkomst en ondergang van de witte man' volle zalen trekt.Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.,,Ik heb een groen hart.'' Welnee man, je wilt gewoon een vette bankrekening.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is! 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.