Laatste reacties

Hi,
I'm looking for any memorabilia in connection with a UK band that played at De Trap on 25/09/1974. We are about to release a live vinyl album fr...
Mooi verhaal met veel bekende dingen voor mij. Wij woonden tegenover de azaleakwekerij en ging naar de Hosthoeker school.
Eerst nog langs het zwemba...
Dit huis werd kort vóór, in en na de tweede wereldoorlog waarschijnlijk bewoond door de fam. J.H. Slebos, directeur van de Confectie Centrale te Elbur...
Wat leuk, zij was is een ver familielid van mij. Ik heb nog een foto / ansichtkaart waar zij op staat met een pijp in de mond.
Wijlen mijn vader hee...
Het is niet de Verlengde Bloemstraat, maar de Wachtelenbergweg. Het witte huisje links is ons huis, Officiersweg 28.
Ik ben familie van veearts altenburg dat is mijn opa jammer dat hij nu niet meer in leven is?
Beste Herman,
Ik ben geboren in 1954 op de Hoge Weerd in Epe en per toeval kwam ik op deze site terecht.
Prachtig vooral de getekende plattegrond. ...
De gemeente Epe moet zich diep schamen dat ze deze kiosk, die er vele jaren heeft gestaan, af te laten breken. Het is nu tot een plek geworden waar je...
Wij wonen nu 51 jaar in Elburg en gaan regelmatig naar het Landgoed Tongeren. Zijn zeer geïnteresseerd in historie in het algemeen waarbij Tongeren to...
Wat een prachtige kerel was Rein........... en wat heeft hij veel betekent voor EPE.
Ik zag nu pas de vraag. Ik heb ook bij Ellie in de klas gezeten. Als leerkrachten hadden we achtereenvolgens: juffrouw Van Klaveren, juffrouw Kamphuis...
Bedankt voor het werk en de mooie artikelen die daar uit voort kwamen. De Gemeente Epe kon een kritische noot vaak wel gebruiken, jullie leverden die!...
Best jammer.
Maar ook mooi dat veel Epenaren er gebruik van hebben mogen maken.
ut is wat ut is.
Ik had een blauwe DKW hummel, mijn broer een grijze.
Ben op zoek naar een restauratie dkw, het liefst een blauwe
Volgens mij is er nog niet zoveel verandert.
Het bijzonder onderwijs mag nog steeds veel te veel eigen onzin verkondigen.
In omringende landen komen...

Zoeken

September, een mooie tijd voor wat gerechten met honing

peperenzouthoning (13) (Custom)Nu de bijenkasten zo onderhand weer worden geleegd, onder meer op de Renderklippen (wat hebben we hier toch mooie heidehoning) en na een bezoek aan de Honingmarkt en Imkerij ’t Haagje aan de Dijkhuizerweg in Epe, is het tijd om deze natuurlijke, vloeibare substantie die ontstaat als honingbijen nectar uit bloemen verzamelen, te verwerken in enkele gerechten. Naast een geweldig smaakmiddel wordt honing door mensen ook als voedingsmiddel gebruikt.

honing (1)

honing (2)

De smaak, ook in gerechten, en de kleur van de honing worden grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar (honing van de paardenbloem smaakt uiteraard anders dan van bijvoorbeeld van de linde).

We kennen veel verschillende smaken, honing uit onder meer lindebloesem, acacia, klaver, rozen, heide en zelfs uit koolzaad.

Ik gebruik in mijn gerechten heide- en acaciahoning.

Het gaat in deze rubriek te ver om de productie van honing uit de doeken te doen, maar bij De Imme, de bijenhoudersvereniging afdeling Epe en bij Imkerij ’t Haagje is men gaarne bereid om alles over bijen en honing te vertellen.

honing (8)

honing (7)

honing (5)

honing (6)

 

 Tamme eendenborst met heidehoning en kaneel

Nodig:
2 tamme eendenborsten
½ verse knolselderij
500 gram kruimelige aardappelen
1 dl melk
Snuf nootmuskaat
2 eetlepels heidehoning
½ theelepel kaneel
2 perssinaasappelen
50 gram boter

honing (9)

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Schil de knolselderij en aardappelen en snijd in blokjes van 3 cm. Kook in water met wat zout in 20 minuten gaar. Verwarm de melk in een steelpan. Stamp de knolselderij, aardappelen, melk en boter tot een gladde puree. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.

Snijd ondertussen de velkant van de eendenborst kruislings in zodat een ruitjespatroon ontstaat. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de eend op de velkant op middelhoog vuur 5 minuten. Draai om en bak nog 1 minuut. Wel een beetje peper en zout aan beide kanten.
Leg met de velkant naar boven in een ovenschaal. Verdeel de honing en kaneel er over. Pers 1 sinaasappel uit, snijd de ander in plakjes. Schenk het sap over de eend en leg de plakjes erop. Bak ca. 8 minuten in de oven, de eend mag roze zijn.
Laat de eend uit de oven 5 minuten rusten onder een deksel of aluminiumfolie. Snijd in niet te dikke plakken en verdeel over 4 borden.

Serveer met de puree en met kleine gekookte witlofstronkjes.

honing (11)

honing (12)

honing (13)

honing (14)

 

Bananen-rozijnenpanini met acaciahoning

honing (18)Nodig:
8 dunne sneetjes rozijnenbrood
2 kleine bananen, gepeld, in dunne plakjes
Kaneel om te bestuiven
30 gram zachte boter
acaciahoning voor erbij
Geklopte slagroom, voor erbij

Bereiden:
Verwarm een gietijzeren grill- of koekenpan op hoog vuur of verwarm de oven op de hoogste grillstand. Leg sneetjes rozijnenbrood naast elkaar op een werkoppervlak, beleg ze met de plakjes banaan en bestuif ze met kaneel. Dek ze af met de overige sneetjes brood en besmeer beide kanten met boter.

Leg de sandwiches in de grillpan en bak ze 1 minuut per kant tot ze licht geroosterd zijn. Gebruik je de ovengrill, bak ze dan 1-2 minuten per kant.
Snijd de sandwiches diagonaal doormidden en verdeel ze over 4 borden.
Besprenkel met de acaciahoning, schep er een dot slagroom op en serveer.

honing (17)

In beide gerechten zowel honing en kaneel, je hebt gelijk, maar ik heb mij laten vertellen dat bij een combinatie van beide er een heilzame werking uitgaat. In de Romeinse tijd zou het gebruik van honing en kaneel als combinatie zelfs een positieve bijdrage geleverd hebben aan de erotiek in die tijd. Om met Asterix en Obelix te spreken: handige jongens die Romeinen. Dus lijkt het me nog niet zo’n slecht idee om dit maar te laten prevaleren boven het eventuele gedoe over onze calorietjes.
Eet smakelijk.

De lekkerste wijn erbij

En wat drinken we erbij? Die vraag kan natuurlijk het beste beantwoord worden door Wijnkoperij Kroese:
Een Feinherb van onze Oosterburen. En wel de Steffen Riesling Feinherb, (6.95 euro). Feinherb geeft aan dat de druifjes wat langer aan de stokken hebben gehangen. Hierdoor hebben ze meer suikers kunnen opbouwen, waardoor de wijn een friszoete smaak krijgt. De honing van het gerecht komt terug in de geur van de wijn en daarom een zeer gelukkig huwelijk.

honing (10)

honing (16)

De ingrediënten komen deze keer van:

  • Tamme eendenborst – Slagerij Horst Epe
  • Honing – ’t Haagje Imkerij Epe
  • Rozijnenbrood – Marcel Commandeur Epe
  • Wijnen – Wijnkoperij Kroese Epe
  • Groenten/fruit – Fruitcompany Veluwepoort Epe

honing (15)

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.