September, een mooie tijd voor wat gerechten met honing

peperenzouthoning (13) (Custom)Nu de bijenkasten zo onderhand weer worden geleegd, onder meer op de Renderklippen (wat hebben we hier toch mooie heidehoning) en na een bezoek aan de Honingmarkt en Imkerij ’t Haagje aan de Dijkhuizerweg in Epe, is het tijd om deze natuurlijke, vloeibare substantie die ontstaat als honingbijen nectar uit bloemen verzamelen, te verwerken in enkele gerechten. Naast een geweldig smaakmiddel wordt honing door mensen ook als voedingsmiddel gebruikt.

honing (1)

honing (2)

De smaak, ook in gerechten, en de kleur van de honing worden grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar (honing van de paardenbloem smaakt uiteraard anders dan van bijvoorbeeld van de linde).

We kennen veel verschillende smaken, honing uit onder meer lindebloesem, acacia, klaver, rozen, heide en zelfs uit koolzaad.

Ik gebruik in mijn gerechten heide- en acaciahoning.

Het gaat in deze rubriek te ver om de productie van honing uit de doeken te doen, maar bij De Imme, de bijenhoudersvereniging afdeling Epe en bij Imkerij ’t Haagje is men gaarne bereid om alles over bijen en honing te vertellen.

honing (8)

honing (7)

honing (5)

honing (6)

 

 Tamme eendenborst met heidehoning en kaneel

Nodig:
2 tamme eendenborsten
½ verse knolselderij
500 gram kruimelige aardappelen
1 dl melk
Snuf nootmuskaat
2 eetlepels heidehoning
½ theelepel kaneel
2 perssinaasappelen
50 gram boter

honing (9)

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Schil de knolselderij en aardappelen en snijd in blokjes van 3 cm. Kook in water met wat zout in 20 minuten gaar. Verwarm de melk in een steelpan. Stamp de knolselderij, aardappelen, melk en boter tot een gladde puree. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.

Snijd ondertussen de velkant van de eendenborst kruislings in zodat een ruitjespatroon ontstaat. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de eend op de velkant op middelhoog vuur 5 minuten. Draai om en bak nog 1 minuut. Wel een beetje peper en zout aan beide kanten.
Leg met de velkant naar boven in een ovenschaal. Verdeel de honing en kaneel er over. Pers 1 sinaasappel uit, snijd de ander in plakjes. Schenk het sap over de eend en leg de plakjes erop. Bak ca. 8 minuten in de oven, de eend mag roze zijn.
Laat de eend uit de oven 5 minuten rusten onder een deksel of aluminiumfolie. Snijd in niet te dikke plakken en verdeel over 4 borden.

Serveer met de puree en met kleine gekookte witlofstronkjes.

honing (11)

honing (12)

honing (13)

honing (14)

 

Bananen-rozijnenpanini met acaciahoning

honing (18)Nodig:
8 dunne sneetjes rozijnenbrood
2 kleine bananen, gepeld, in dunne plakjes
Kaneel om te bestuiven
30 gram zachte boter
acaciahoning voor erbij
Geklopte slagroom, voor erbij

Bereiden:
Verwarm een gietijzeren grill- of koekenpan op hoog vuur of verwarm de oven op de hoogste grillstand. Leg sneetjes rozijnenbrood naast elkaar op een werkoppervlak, beleg ze met de plakjes banaan en bestuif ze met kaneel. Dek ze af met de overige sneetjes brood en besmeer beide kanten met boter.

Leg de sandwiches in de grillpan en bak ze 1 minuut per kant tot ze licht geroosterd zijn. Gebruik je de ovengrill, bak ze dan 1-2 minuten per kant.
Snijd de sandwiches diagonaal doormidden en verdeel ze over 4 borden.
Besprenkel met de acaciahoning, schep er een dot slagroom op en serveer.

honing (17)

In beide gerechten zowel honing en kaneel, je hebt gelijk, maar ik heb mij laten vertellen dat bij een combinatie van beide er een heilzame werking uitgaat. In de Romeinse tijd zou het gebruik van honing en kaneel als combinatie zelfs een positieve bijdrage geleverd hebben aan de erotiek in die tijd. Om met Asterix en Obelix te spreken: handige jongens die Romeinen. Dus lijkt het me nog niet zo’n slecht idee om dit maar te laten prevaleren boven het eventuele gedoe over onze calorietjes.
Eet smakelijk.

De lekkerste wijn erbij

En wat drinken we erbij? Die vraag kan natuurlijk het beste beantwoord worden door Wijnkoperij Kroese:
Een Feinherb van onze Oosterburen. En wel de Steffen Riesling Feinherb, (6.95 euro). Feinherb geeft aan dat de druifjes wat langer aan de stokken hebben gehangen. Hierdoor hebben ze meer suikers kunnen opbouwen, waardoor de wijn een friszoete smaak krijgt. De honing van het gerecht komt terug in de geur van de wijn en daarom een zeer gelukkig huwelijk.

honing (10)

honing (16)

De ingrediënten komen deze keer van:

  • Tamme eendenborst – Slagerij Horst Epe
  • Honing – ’t Haagje Imkerij Epe
  • Rozijnenbrood – Marcel Commandeur Epe
  • Wijnen – Wijnkoperij Kroese Epe
  • Groenten/fruit – Fruitcompany Veluwepoort Epe

honing (15)

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Alle lekkernijen

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.