September, een mooie tijd voor wat gerechten met honing

peperenzouthoning (13) (Custom)Nu de bijenkasten zo onderhand weer worden geleegd, onder meer op de Renderklippen (wat hebben we hier toch mooie heidehoning) en na een bezoek aan de Honingmarkt en Imkerij ’t Haagje aan de Dijkhuizerweg in Epe, is het tijd om deze natuurlijke, vloeibare substantie die ontstaat als honingbijen nectar uit bloemen verzamelen, te verwerken in enkele gerechten. Naast een geweldig smaakmiddel wordt honing door mensen ook als voedingsmiddel gebruikt.

honing (1)

honing (2)

De smaak, ook in gerechten, en de kleur van de honing worden grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar (honing van de paardenbloem smaakt uiteraard anders dan van bijvoorbeeld van de linde).

We kennen veel verschillende smaken, honing uit onder meer lindebloesem, acacia, klaver, rozen, heide en zelfs uit koolzaad.

Ik gebruik in mijn gerechten heide- en acaciahoning.

Het gaat in deze rubriek te ver om de productie van honing uit de doeken te doen, maar bij De Imme, de bijenhoudersvereniging afdeling Epe en bij Imkerij ’t Haagje is men gaarne bereid om alles over bijen en honing te vertellen.

honing (8)

honing (7)

honing (5)

honing (6)

 

 Tamme eendenborst met heidehoning en kaneel

Nodig:
2 tamme eendenborsten
½ verse knolselderij
500 gram kruimelige aardappelen
1 dl melk
Snuf nootmuskaat
2 eetlepels heidehoning
½ theelepel kaneel
2 perssinaasappelen
50 gram boter

honing (9)

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Schil de knolselderij en aardappelen en snijd in blokjes van 3 cm. Kook in water met wat zout in 20 minuten gaar. Verwarm de melk in een steelpan. Stamp de knolselderij, aardappelen, melk en boter tot een gladde puree. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.

Snijd ondertussen de velkant van de eendenborst kruislings in zodat een ruitjespatroon ontstaat. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de eend op de velkant op middelhoog vuur 5 minuten. Draai om en bak nog 1 minuut. Wel een beetje peper en zout aan beide kanten.
Leg met de velkant naar boven in een ovenschaal. Verdeel de honing en kaneel er over. Pers 1 sinaasappel uit, snijd de ander in plakjes. Schenk het sap over de eend en leg de plakjes erop. Bak ca. 8 minuten in de oven, de eend mag roze zijn.
Laat de eend uit de oven 5 minuten rusten onder een deksel of aluminiumfolie. Snijd in niet te dikke plakken en verdeel over 4 borden.

Serveer met de puree en met kleine gekookte witlofstronkjes.

honing (11)

honing (12)

honing (13)

honing (14)

 

Bananen-rozijnenpanini met acaciahoning

honing (18)Nodig:
8 dunne sneetjes rozijnenbrood
2 kleine bananen, gepeld, in dunne plakjes
Kaneel om te bestuiven
30 gram zachte boter
acaciahoning voor erbij
Geklopte slagroom, voor erbij

Bereiden:
Verwarm een gietijzeren grill- of koekenpan op hoog vuur of verwarm de oven op de hoogste grillstand. Leg sneetjes rozijnenbrood naast elkaar op een werkoppervlak, beleg ze met de plakjes banaan en bestuif ze met kaneel. Dek ze af met de overige sneetjes brood en besmeer beide kanten met boter.

Leg de sandwiches in de grillpan en bak ze 1 minuut per kant tot ze licht geroosterd zijn. Gebruik je de ovengrill, bak ze dan 1-2 minuten per kant.
Snijd de sandwiches diagonaal doormidden en verdeel ze over 4 borden.
Besprenkel met de acaciahoning, schep er een dot slagroom op en serveer.

honing (17)

In beide gerechten zowel honing en kaneel, je hebt gelijk, maar ik heb mij laten vertellen dat bij een combinatie van beide er een heilzame werking uitgaat. In de Romeinse tijd zou het gebruik van honing en kaneel als combinatie zelfs een positieve bijdrage geleverd hebben aan de erotiek in die tijd. Om met Asterix en Obelix te spreken: handige jongens die Romeinen. Dus lijkt het me nog niet zo’n slecht idee om dit maar te laten prevaleren boven het eventuele gedoe over onze calorietjes.
Eet smakelijk.

De lekkerste wijn erbij

En wat drinken we erbij? Die vraag kan natuurlijk het beste beantwoord worden door Wijnkoperij Kroese:
Een Feinherb van onze Oosterburen. En wel de Steffen Riesling Feinherb, (6.95 euro). Feinherb geeft aan dat de druifjes wat langer aan de stokken hebben gehangen. Hierdoor hebben ze meer suikers kunnen opbouwen, waardoor de wijn een friszoete smaak krijgt. De honing van het gerecht komt terug in de geur van de wijn en daarom een zeer gelukkig huwelijk.

honing (10)

honing (16)

De ingrediënten komen deze keer van:

  • Tamme eendenborst – Slagerij Horst Epe
  • Honing – ’t Haagje Imkerij Epe
  • Rozijnenbrood – Marcel Commandeur Epe
  • Wijnen – Wijnkoperij Kroese Epe
  • Groenten/fruit – Fruitcompany Veluwepoort Epe

honing (15)

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Alle lekkernijen

Terzijde

Het houdt niet op, schijnt het. Appartementen op de plek van de Middenstip, de voormalige RK Kerk en de ABN AMRO-bank. Het centrum wordt er niet mooier op en bestaat straks alleen uit winkels en appartementengebouwen. Dus bouwen voor projectontwikkelaars. Waar blijven de kleine huizen met tuintje voor senioren en starters? Bouwen voor de bevolking!De donaties t.b.v het herstel van de Notre-Dame zijn nu al opgelopen tot 700 miljoen euro! Kan dat geld niet veel beter worden besteed aan de enorme armoede in de wereld?Het wordt steeds gekker in ons land. Hier meer daarover.Niet alleen in Epe, maar in heel het land kunnen ze er wat van. Een goed artikel over de bomenkap in ons land. En hier een filmpjeMooi gesprek tussen Sunny Bergman, u weet wel, de documentairemaakster die vooral bekend is omdat ze jan en alleman van racisme beschuldigt, en cabaretier Theo Maassen, die met zijn show over 'de opkomst en ondergang van de witte man' volle zalen trekt.Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.,,Ik heb een groen hart.'' Welnee man, je wilt gewoon een vette bankrekening.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is! 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.