Help u zelf, doe wat!

U neemt de opmerking ‘U woont straks net als wij in een hel als die plannen doorgaan’ van de vakantieganger die onder de rook van Schiphol woont en met dezelfde vlieghoogtes te maken heeft als wij krijgen als Lelystad Airport open is, ongetwijfeld ook serieus. U bent er vast niet van gecharmeerd dat straks minstens om het kwartier een vliegtuig laag boven uw huis vliegt en zo veel herrie maakt, dat u het gesprek in de tuin even moet onderbreken omdat niemand zich verstaanbaar kan maken. U bent het er vast niet mee eens dat je bij wijze van spreken nog geen wind mag laten in Natura 200-gebied, waartoe het grootste deel van de Veluwe behoort, maar dat de toestellen die vanaf Lelystad Airport opstijgen, daar heel laag over mogen vliegen, schadelijke stoffen mogen uitstoten en het wild in rustgebieden mogen verstoren. U bent er in Vaassen en omgeving vast niet blij mee dat 60.000 vliegbewegingen van kleine luchtvaart van Lelystad naar Teuge worden verplaatst om in de polder ruimte te maken voor herrieschoppers met grote vleugels, die ook boven uw hoofden gaan vliegen. U wilt vast nog wat langer genieten van de relatief schone lucht die we hier inademen en niet veel te hoge, zelfs kritische, concentraties fijnstof door uw longen pompen.
U heeft Den Haag vast al laten weten dat u dat allemaal niet wilt door een zienswijze in te dienen. Niet? Dan kan dat nog net. Het kan héél snel en héél simpel. Klik op www.zienswijzelelystadairport.nl en op laat uw zienswijze voor u indienen. Kost nog geen minuut. Gewoon doen. Het kan nog tot en met donderdag. Niet denken dat het toch geen zin heeft omdat die lui daar toch beslissen wat ze willen en maling hebben aan het volk. Niet geschoten is altijd mis. Komt u nu niet in actie, dan heeft u straks geen recht om te klagen. U doet het voor u zelf. 

Gelderse streekgerechten

peperenzoutfoeksandijvie (Custom)Kort geleden was op Hagedoorns Plaatse een workshop Streekgerechten waar o.a. boekweit-pannenkoekjes, dikke bonen met spek en aardappelen, maar ook Haagse bluf werden gedemonstreerd en uiteraard geproefd.

Naar mijn idee worden streekgerechten toch wat ondergewaardeerd, zoals Jan-in-de-zak, pannegies en b.v.poddik in de tromme, bijna allemaal wel te vinden in oude, soms versleten kookboeken en ook in oude handgeschreven receptenschriften van plattelandsvrouwen en keukenmeiden.
Het gesprek met een aantal dames die deze workshop onder redelijk publieke belangstelling verzorgden, was voor mij de inspiratie om voor de maand september wat streekgerechten te maken, waarbij ik het natuurlijk niet kon nalaten om er een wat persoonlijke draai aan te geven.

Foeksandijvie met karnemelksaus


Diegenen onder ons de het ‘plat proaten’ beheersen, weten te melden dat ‘foeksen’ door elkaar stampen betekent.

Nodig:

1½  kilo aardappelen
750 gram andijvie
100 gram mager rookspek
100 gram katenspek, beide in reepjes
30 gram bloem
Wat zout
5 deciliter goede volle boerenkarnemelk
5 deciliter volle melk
25 gram boter
½ theelepel zout en wat nootmuskaat

Bereiding:

Schil en was de aardappelen en snijd ze in stukken. Breng de aardappelen in een pan met een bodempje water aan de kook en kook ze in ruim 20 minuten met de deksel op de pan gaar.
Was intussen de andijvie, snijd deze mooi fijn, herhaal het wassen en laat in een vergiet goed uitlekken.
Bak de twee soorten reepjes spek samen langzaam in een koekenpan. Zeef de bloem boven een pan en voeg het zout toe. Maak er met wat karnemelk een mooi glad papje van en giet dan – scheutje voor scheutje – goed roerend de rest van de karnemelk erbij. Breng de karnemelksaus, al roerend, aan de kook en laat deze 5 minuten zachtjes doorkoken.
Breng in een steelpannetje de melk aan de kook. Giet de aardappelen af en stamp deze met de boter, het zout, de nootmuskaat en de gekookte melk tot een zachte puree. Roer de fijngesneden andijvie door de puree en warm de stamppot even op, maar niet te lang, halfgare andijvie is niet lekker.
Schenk ten slotte het spekvet met de spekjes op de karnemelksaus (zorg ervoor dat de spekjes er op blijven drijven) en serveer apart.

Dan nog mijn persoonlijke noot:

Bak een mooi schelvisfiletje, of nog luxer, snoekbaarsfilet (p.p. 100 gram) heel kort op de huid leg deze met wat spekjes erop op de stamppot.

foeksandivie

foeksandijvie

 

Nog een mooi en lekker streekgerecht is:

Wentelteefjes van krentenwegge

 

Nodig:

wentel (Custom)8 sneden krentenwegge
1 ei
2 ½ deciliter volle melk
50 gram suiker
Boter
Basterdsuiker en kaneel

Bereiding:
Snijd de sneetjes krentenwegge diagonaalsgewijs doormidden, of laat ze heel. Verwijder e.v.t. al te dikke korsten.
Klop het ei los met de melk en de suiker. Leg hierin de sneetjes brood tot ze goed doorweekt zijn.
Doe de boter in de koekenpan en bak hierin de sneetjes krentenwegge op redelijk vuur aan beide zijden snel bruin.
Dien de warme wentelteefjes als nagerecht, of als u zegt ,,nou wil ik wentelteefjes’’, op met een mengsel van basterdsuiker en kaneel.

Maar ik zou geen kok zijn als ik niet probeerde ze nog wat lekkerder te maken met bijvoorbeeld:

  • Warme vanillesaus en een bolletje kaneelijs
  • Dotje creme-fraiche met blauwe bessen
  • Gewoon, ouderwetse Zeeuwse stroop of ahornsiroop

Calorietjes, ja ik weet het, maar vrééslijk lekker!!!

wentelteefjes

 

Die dag, op weg naar Hagedoorns Plaatse, kwam ik onderweg Annet tegen en tijdens een babbeltje verklapte zij me een oud recept van haar moeder, mevr. Berkhof, die vroeger een bijzonder gerecht maakte: ‘Proemenkreuze’.
Een gerecht dat door de kinderen ‘snoepjessoep’ werd genoemd.
Mooi dat je zo onderweg deze mooie momenten tegen komt.
Ik kreeg het recept en kon natuurlijk niet nalaten het ook bij mijn recepten te vermelden.


Proemenkreuze

 

Nodig:
proem (Custom)500 gram gedroogde pruimen
500 gram grote witte rozijnen
1 ½ - 2 liter water
200 gram bruine suiker
1 eetlepel kaneel
2 eetlepels azijn
Allesbinder of aardappelmeel

Bereiding:
Gedroogde pruimen samen met de rozijnen in een schaaltje en zo veel warm water er over dat het onder staat.
Even laten wellen.
Zet een royale pan op het vuur en breng de hoeveelheid water samen met de kaneel en de bruine suiker aan de kook.
Voeg de gewelde pruimen/rozijnen toe met de azijn en laat alles tezamen ongeveer 30 minuten koken, tot de rozijnen gaar en de pruimen mooi rond zijn.
Het vocht binden met allesbinder of aardappelmeel, niet al te dik. Aardappelmeel heeft mijn voorkeur omdat het mooi helder bindt.
Proeven of het zoet genoeg is, anders eventueel wat bruine suiker erbij of wat Zeeuwse stroop en laten afkoelen. Mocht het te dik zijn, nog wat water er bij.

In plaats van 1 eetlepel kaneel kan ook een kaneelstokje worden gebruikt.

Koud is ‘proemenkreuze’ een mooi zomergerecht. Nu, in dit jaargetijde, kan het m.i. prima fungeren als saus op bijvoorbeeld griesmeelpudding of op boekweitpannenkoeken.

Warm gemaakt, (een beetje wild natuurlijk) met pruimenlikeur of ‘slibovitch’ over vanille-roomijs wordt het helemaal gevaarlijk, dan eet je namelijk je vingers er bij op.

proemenkreuze

 

Succes!

Met kookgroeten,

Jan

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Agenda

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.