Lofzang op (de perfecte) Kruudmoes

Op mijn zoektochten naar gerechten en ingrediënten voor mijn rubriek 'Met pEPEr en zout' kom ik regelmatig dingen tegen die de mening en smaak van sommigen nogal bezig houdt. Voor de één walgelijk, voor de ander ongelooflijk lekker.

Termen van ,,Ik mot die zoere troep nie’’ tot ,,Heerlijk, vooral met een bietje stroop d’r in’’ gaan natuurlijk over het Veluws gerecht bij uitstek Kruudmoes, in sommige buurten ook wel Melkmoes genoemd.

Ik hoor bij de laatste categorie: fantastisch, en vooral met de warme dagen van de laatste tijd en heerlijk om als koud gerecht te eten.

Ik ben niet zo’n kei om het zelf te maken, ondanks dat ik het van vroeger op de boerderij van mijn moeder heb meegekregen.

Ik prijs mij dan ook gelukkig met Katinka en Jeanette, mijn buurvrouwen die mij af een toe van over de schutting laten meegenieten van hun culinaire hoogstandje.
De receptuur varieert nogal, de één voegt blauwe pruimen naast grote witte rozijnen toe, de ander prefereert alleen blauwe rozijnen. Ook de worst verschilt nog wel eens, het varieert van droge (met kruidnagel) worst, tot verse rookworst met mager rookspek. Ook de kruiden, natuurlijk kervel, maar daarnaast peterselie, selderij, bieslook, brandnetel, rondbladige munt, zevenblad, zuring, anijs of aalbesblad.

Deze kunnen in principe allemaal, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de liefde van meestal de maakster, die als extra ingrediënt word toegevoegd.

In gedachten ga ik tijdens zo’n maaltijd terug naar mijn jeugd, waar ik gezeten op van die harde strostoppels op het land tussen de middag werden verrast met zo’n pan in een blauw geruite theedoek die dan door mijn tante, de boerin, op de akker werd gebracht.

Ik schrijf dit verhaal vooral om dat ik net Kruudmoes heb gegeten die bijna de opperste graad van perfectie heeft bereikt, namelijk die van Hertgers Fruit Company in de Veluwepoort.

En ook omdat er waarschijnlijk geen gerecht in deze regio is dat vaak zoveel stof doet opwaaien wat betreft smaak en consistentie.

Wat zijn nostalgie en een mooi gerecht toch mooi!

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

Terzijde

Het blijft maar doorgaan met het gesjoemel om Lelystad Airport te kunnen openen. Nu is er hevig gefraudeerd met de berekeningen van de gevolgen voor het milieu. Het wordt onderhand lachwekkend. Lees het verhaal en kijk naar de reportage op de site van Een Vandaag. Hoe dat kan? Simpel. Het onderzoek is gedaan door luchtvaartliefhebbers in opdracht van het ministerie dat wil dat Lelystad Airport door gaat. Dan zorg je er voor dat de uitkomst geheel naar wens is en niets het doel in de weg staat. Het doel heiligt de middelen.


Onder het motto dat alle kleine beetjes helpen en je maar nooit weet of het je geld oplevert (die kans lijkt ons groter dan een hoofdprijs in de Staatsloterij of Postcodeloterij) is het goed dit even te lezen, vooral als u niet wilt dat hier straks vliegtuigen zo'n verschrikkelijke herrie gaan maken, dat een normaal gesprek voeren er niet meer in zit.De gemeente heeft een beheersplan opgesteld voor het 'Vitensbos', het deel van het Eper bosgebied waar drinkwater wordt gewonnen. Eén van de speerpunten is 'wetten en regels naleven'. Dat suggereert dat dit elders niet gebeurt. Typisch.


Wat een akelige dienstklopper die dit heeft gedaan! Ontslaan, die minkukel! En dan de gemeente en politie, die geen reactie willen geven omdat het nog 'onder de rechter' is. Zó flauw, wees een 'vent' en erken gewoon dat er iets gruwelijk is mis gegaan.

IMG 20191005 WA0002

Klik er op voor een vergroting en zie dat alle hoop op ons is gevestigd.


de heerdKlik er op voor meer informatie.


 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.