‘November rain’, hazenrug en boerenkaas

P1110993 (Custom)peperenzoutMuziek kan heel inspirerend werken voor een kok. Het nummer ‘November rain’ van Guns ’n Roses bracht mij ertoe iets te maken met hazenrug met zuurkool, spekkoek en bloedworst met rozijntjes en aan de slag te gaan met kaasjes van ‘Onder de Eiken’. Echte boerenkaas van de familie Van Everdingen aan de Dijkhuizerweg. Alleen de weg er naar toe in herfstsfeer is al de moeite waard.

Luisterend naar het nummer ‘November Rain’ van Guns ’n Roses, dat gaat over een bijzondere liefdesrelatie, dacht ik: ‘Het is ook nog november, laat ik eens gek doen’. Liefde, eten, u ken dat wel; per slot van rekening komt het in deze song van 9 minuten ook weer op z’n pootjes terecht. Zo zie je maar weer waar soms de inspiratie vandaan kan komen.

Tijd voor het klein- en vederwild, zoals hazen, konijnen, fazanten en patrijzen. Ik koos voor haas met een gekke toevoeging. Gek in die zin dat de combinatie van spekkoek en bloedworst nou niet bepaald alledaags is. Maar de muziek bracht mij in vervoering en hetzelfde gevoel hoop ik op mijn bord terug te vinden. Daar gaan we, met:.

 

Hazenrugfilet met zuurkool, spekkoek, bloedworst met

rozijntjes, saus met rode wijn en beukenzwammetjes

 

P1110990 (Custom)Nodig voor 4 personen:
4 hazenrugfilets
400 gram zuurkool uit het vat
3 jeneverbessen
8 plakjes bloedworst met rozijntjes
250 gram boter
2 dl. rode wijn
600 gram aardappelen b.v. Frieslanders
200 gram beukenzwammetjes (grotchampignons of shi-take mag ook)
Peper en zout

Bereiden:
 
Bak de hazenrugfilets om en om met peper en zout in ca. 60 gram boter en houdt warm in aluminiumfolie.
Snijd de rest van de (koude) boter in dobbelsteentjes.
Blus de braadboter af met de rode wijn en laat deze inkoken. Bak intussen de bloedworst en de paddenstoelen.
Voeg  aan de enigszins stroperige wijnmassa blokjesgewijs de koude boter toe, al roerende zonder te koken, tot een fluwelige saus ontstaat en alle boter is opgebruikt.
Maak van de Frieslanders een mooie aardappelpuree. Probeer het eens met wat creme fraiche in plaats van boter.

Serveren:
Leg om en om plakje spekkoek en krokant gebakken bloedworst (zie foto).
Snijd de hazenrug in dunne plakken (tranches) er overheen, licht bedekken met de saus en de gebakken paddenstoelen er omheen.
Zuurkool en aardappelpuree apart.

P1110992

 

Wijntip van Wijnkoperij Kroese

Daar hoort natuurlijk een glas goede wijn bij. Wijnkoperij Kroese adviseert  een Salagon Rioja Crianza. Een fraaie wijn met een volrode tint en een aangenaam aroma van bessig fruit, vanille, toffee en lichte kruiden. De smaak zet rond en soepel in en eindigt met lichte en rijpe taninne in de afdronk en veel aromatische intensiteit.

Deze Rioja is een mooie begeleider van fijne vleesschotels of gevogelte.

Ik zou er gezien het aroma en de lichte kruiden persoonlijk nog rose gebakken wild-zwijnskoteletjes aan willen toevoegen.

P1110979

 

En dan gaan we nu stoeien met de boerenkaas van 'Onder de Eiken'.

 

Pittig belegen, fenegriek- en kruidenkaas met appelstroop,

grove mosterdmayonaise en gedroogde pruimen

 

Nodig:
Onsje fenegriek en onsje kruidenkaas van Onder den Eiken
gedroogde pruimen
beetje suiker
1 kaneelstok
1 appelstroop
2 eetlepels mayonaise
3 theelepers grove of fijne mosterd

P1110982

Bereiden:
Wel eerst een paar uur de gedroogde pruimen en kook ze met wat suiker en 1 kaneelstok langzaam gaar en voeg na afkoelen aan het kookvocht een flinke eetlepel appelstroop toe.
Voeg aan 2 eetlepels mayonaise 3 theelepels grove mosterd toe. Vindt u fijne mosterd smakelijker, dan mag dat ook.
Serveren:
Snijd de kaas in reepjes en stapel deze creatief op een bordje (zie foto) en dresseer de pruimen met wat appelstroop-kookvocht er omheen.
Spuit met een spuitzak puntjes mosterdmayonaise bij het gerecht.
Lekker met kleine crackertjes van blauwmaanzaad of sesamzaad.

P1110984

Ingredienten:
Hazenrugfilets: Slagerij Horst Epe of Slagerij Ter Weele Oene
Bloedworst met rozijnen, e.v.t. ganzenvet of reuzel: Slagerij Ter Weele Oene
Zuurkool, pruimen, beukenzwammetjes of shi-take en Frieslanders: Fruitcompany Veluwepoort Epe
Boerenkaas: Kaasboerderij Onder de Eiken, Dijkhuizerweg
Wijnen: Kroese Wijnkoperij Epe

P1110996

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Alle lekkernijen

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.