Culinaire rubriek van Jan van de Vlekkert

Het is juni, tijd voor een nieuwe ijstijd

peperenzoutP1110402 (Custom)Met twee ijssalons en een ijsboerderij in ons dorp mogen ijsgerechten niet ontbreken in de rubriek Met pEPEr en zout. De gerechten van deze maand zijn specifieke desserts, maar alla, zo’n bordje ijs zo op de knieën in de tuin is natuurlijk ook nooit weg. Vooral niet als er een wijntje bij wordt gedronken dat is aanbevolen door Wijnkoperij Kroese, die dat voortaan bij al mijn gerechten zal doen.

 

Lees meer...

Mei, aspergemaand!

peperenzoutAsperges (7)Hoewel de eerste asperges soms al eerder worden gestoken, is de officiële opening van het aspergeseizoen zoals elk jaar pas de tweede donderdag van april. Het aspergeseizoen is in Nederland vrij kort, de eerste stengels komen in de lente op. De oogst loopt normaal gesproken tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan, beschermheilige van de aspergetelers. Deze maand heb ik gekozen voor een verrassend voorgerecht en een wat traditioneel hoofdgerecht.

Lees meer...

Lekker de lente in

peperenzoutLente (6)Niets is zo fijn als vooruitkijken naar het culinaire voorjaar. De natuur ontluikt in al haar facetten en dat heeft direct invloed op allerlei producten die dan op de markt verschijnen. Wild maakt plaats voor gevogelte en lamsvlees en uit de tuin zijn er weer de asperges, de raapsteeltjes, rabarber en jonge spinazie. Ook de voorjaarsvissen zoals de wilde zeebaars, rode poon, rode mul en makreel trekken vanuit het zuiden naar het noorden en de vissers volgen hun spoor.

Lees meer...

Culinair februari, altijd lastig

peperenzoutvegetarisch (1)Februari is in de keuken altijd een beetje lastig. De meeste wintergroenten verdwijnen alweer en het altijd mooie voorjaarsaanbod van verse producten zit nog in de grond in afwachting van de zon die dan zijn belangrijke werk kan doen, namelijk zorgen dat groenten en fruit weer vers op de markt komen. Ook het wildseizoen is voorbij. Met andere woorden: in de keuken is het een beetje kwakkelen, ondanks het feit dat in deze moderne tijd het gehele jaar door de meeste producten dankzij teelt- en fokmethoden wel in de winkels liggen. Maar mijn voorkeur gaat altijd uit van seizoenproducten.

Lees meer...

Oud Vlaams stoofgerecht met Eper bier

peperenzoutbierNa alle kerstmaaltijden, oliebollen en appelflappen in de maand januari iets wat gemakkelijk te bereiden is. Mijn gedachten gaan uit naar Taste Epe on Ice, waar ik naast allerlei lekkere gerechtjes van Eper ondernemers het Pompoenbier van het Eper Biercollectief proefde. Naast het Proatnat, Duusterwit en Afschot, mooi Eper bier dat mij inspireerde om een al oud Vlaams stoofgerecht om te toveren tot iets specifiek ‘Epers’. Papoen, met verse pompoen uit Epe oftewel prachtig en smaakvol bier.

 

Lees meer...

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

Alle lekkernijen

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.