Een echte Kanjer (10): Ineens een stuk ouder

Kanjer deel 10 (4) (Custom)Dit najaar lijkt Kanjer ineens een stuk ouder te worden. Hij heeft niet altijd meer zin om drie grote rondes te lopen. Tijdens de tweede staat hij steeds vaker al na een minuut of tien stil op een kruising waar wij gewoontegetrouw linksaf gaan. Als ik hem vraag wat hij wil, maakt hij aanstalten om rechtsaf te gaan.

,,Wil je niet zo ver lopen maar die kant op?’’, vraag ik. Hij loopt een paar passen in de door hem gewenste richting, kijkt ons vragend aan en als we ons omdraaien en zijn kant op gaan, bedankt hij ons met luid geblaf. Voor de rest van de wandeling bepaalt hij de flink ingekorte route. We lopen gewoon achter hem aan.

Ach, hij is 12½, in mensenjaren 87, dus mag het een keer? Als ik zo oud ben en ’s morgens anderhalf tot twee uur heb gewandeld, thuis nog even heb lopen donderjagen en spelen en de post heb bezorgd, heb ik ’s middags ook geen zin om nog eens drie kwartier te lopen. Dan is een korte wandeling om de blaas te legen wel voldoende. Vanuit die gedachte vinden we het ook niet gek dat hij, meestal spelend met een stok, gaat zitten of liggen als we met iemand staan te praten. Bovendien meldt Bikkel zich dan altijd om samen met een stok te spelen en dat kost enorm veel energie en kracht.

Eind oktober slaat hij een avondmaaltijd over. Dat is helemaal niets voor hem, want dat heeft hij nog nooit gedaan. Hij vindt àlles lekker en eet altijd even smakelijk en gretig. We moeten Bikkel aansporen om te gaan eten, want hij is gewend pas aan zijn diner te beginnen als Kanjer zijn eerste hap heeft genomen.

Nog gekker is dat de oude baas in twee weken tijd nòg twee of drie keer geen zin heeft in eten. Bovendien moet hij een paar keer overgeven. We beginnen ons zorgen te maken. Hij is weleens niet topfit geweest, maar dat duurde nooit langer dan een dag. ‘Hollands welvaren’ noem ik onze stoere Belgische herder dikwijls. Oergezond, beresterk en een enorm herstelvermogen.

Maar hij stiefelt ’s morgens nog vrolijk mee tijdens de grootste ronde van de dag. Maar ineens is hij moe als we thuis arriveren. Hij gaat meteen op zijn matje liggen. En erger nog: hij reageert niet meer met geknor, gebrom, gekwispel, de ogen even dichtknijpen of met de oren slaan als ik hem wat vraag of zeg. Alsof hij daar te moe voor is. Hij haalt de post ook niet meer. Die haal ik zelf, maar ik geef hem en Bikkel, die altijd meelift op Kanjer’s inspanningen, wel de gebruikelijke beloning.

Onze teddybeer mankeert dus iets. Maar wat? ,,Zere buik?’’, vraag ik zacht wrijvend over zijn buik. Hij knort, kijkt me strak aan en knijpt zijn ogen een halve seconde dicht: ja. We besluiten een afspraak te maken met zijn eigen arts. ,,We gaan morgen naar de dokter.’’
Als we de volgende dag op weg zijn, begint hij halverwege van enthousiasme te zingen. Hij weet dus nog dat we naar zijn vriend de dierenarts gaan. We rijden daar vaak, maar hij is altijd de rust zelve. Alleen als hij weet dat we naar de dokter gaan, gaat hij zo tekeer. Want de dokter is zijn vriend die alles beter en weer goed kan maken als hij ergens last van heeft waar wij hem niet bij kunnen helpen. Zodra we de auto achter de praktijk hebben geparkeerd, komt hij daar blaffend uit en trekt hij me uit alle macht naar de deur. Luid blaffend en als een dolle met zijn staart slaand meldt hij zich binnen. ,,Jij bent ook een mooie: we komen hier met jou omdat je ziek bent, maar je wekt de indruk totaal niet ziek te zijn.’’

Het is in verband met zijn altijd luidruchtige binnenkomst dat zijn lijfarts bovenaan het digitale dossier van hem ‘vredelievend’ of iets dergelijks heeft gezet. Als hij er eens niet is en zijn collega’s iets met Kanjer moeten doen, weten ze dat de woesteling die even daarvoor de praktijk is komen binnenstormen en de boel op ’n kop heeft gezet, niet agressief is maar alles met zich laat doen wat ze nodig achten. Hij hoeft nooit iets om zijn toet te hebben waardoor hij niet kan bijten, want dat zal hij nooit doen, hoe zeer ze hem ook doen. Alsof hij beseft dat het met de beste bedoelingen gebeurt.

Kanjer deel 10 (1)

Kanjer deel 10 (2)

Kanjer deel 10 (3)

Kanjer deel 10 (4)

Kanjer deel 10 (5)

Kanjer deel 10 (6)

Kanjer deel 10 (7)

Kanjer deel 10 (8)

Kanjer deel 10 (9)

Kanjer deel 10 (10)

Kanjer deel 10 (11)

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.