We zijn met z'n allen opgelicht door Sharon Dijksma en consorten

We zijn met z’n allen opgelicht door staatssecretaris Sharon Dijksma en consorten. De vliegtuigen die straks vanaf Lelystad boven ons hoofd vliegen, maken véél meer lawaai dan ze iedereen heeft voorgehouden. Maar daar doet ze niet moeilijk over: een deel van het onderzoek naar de geluidsbelasting wordt opnieuw gedaan, maar ze gaat er vanuit dat dat nauwelijks gevolgen zal hebben. De toestellen vliegen straks gewoon vlak boven ons hoofd en maken niet het lawaai van een voorbijkomende auto, maar van een stofzuiger die pal naast je oren zuigt.

Lees meer...

Oproep: stuur Kamerleden nog gauw een mailtje

Gegoochel met vliegroutes, -hoogtes en –snelheden maken het er allemaal niet duidelijker op waar wij in deze regio aan toe zijn als het vliegverkeer vanaf en naar Lelystad Airport geïntensiveerd wordt. Eén ding staat wel vast: ons woongenot wordt in hevige mate aangetast als het zo ver is. ,,Jullie wonen hier straks in een hel’’, voorspelde iemand onlangs die op dezelfde afstand van Schiphol woont als wij in Epe van Lelystad. Allerlei acties zijn ondernomen om de Tweede Kamer en Staatssecretaris Sharon Dijksma op andere gedachten te brengen. Daar komt er nog een bij: we kregen het verzoek onderstaande oproep te publiceren. Uiteraard voldoen we daar aan.

Lees meer...

Herrie boven ons: Gemeente: 'Impact voor Epe kleiner'

De VVD hoeft geen motie in te dienen om onderzoek te don naar de impact van de nieuwe vliegroutes vanaf Lelystad, want dat is al gedaan. Volgens de gemeente vallen de gevolgen voor Epe wel mee in vergelijking met die voor andere gemeenten van de Stedendriehoek. Dat blijkt uit een verslag van de stand van zaken dat de gemeente vandaag bekend heeft gemaakt. Waar de verwachting dat het allemaal wel meevalt op is gebaseeerd - er vliegen straks meer vliegtuigen boven Epe dan boven de anderee gemeenten en de vlieghoogte is hetzelfde - is niet duidelijk.

Lees meer...

VVD Epe wil onderzoek naar gevolgen vliegroutes over Epe

vliegenDe gemeenteraadsfractie van de VVD wil dat er gedegen en onafhankelijk onderzoek gedaan wordt naar de gevolgen voor de inwoners van de gemeente Epe van de geplande vliegroutes vanaf Lelystad Airport die over deze regio lopen. De liberalen willen dat er budget vrij gemaakt wordt voor een specifieke impact analyse, dat er samen wordt gewerkt met burgers en belangenorganisaties in een forum en dat er gezamenlijk een analyse wordt gemaakt om de feiten voor Epe naar boven te krijgen. ,,Als we de feiten hebben kunnen we vervolgens gericht bepalen wat wel en niet toelaatbaar is’’, aldus de VVD.

Lees meer...

Actiegroep de straat op voor meer handtekeningen

Petitie tegen toekomstig vliegtuiglawaai belangrijk om tij nog te kunnen keren

flyDe actiegroep Red de Veluwe zet alles op alles om meer handtekeningen binnen te slepen voor de petitie tegen de uitvliegroutes van het nieuwe vliegveld Lelystad. Zoals de plannen er nu liggen gaan vliegtuigen op 1800 meter over de dorpen Oldebroek, Hattem, Wezep, Wapenveld, Heerde, Epe, Emst, Vaassen, Gortel, Niersen, Hoog Soeren en Radio Kootwijk vliegen. Vóór 12 september moeten er genoeg handtekeningen verzameld zijn om nog invloed te kunnen uitoefenen op het voorgenomen beleid.

Lees meer...

Provincie Gelderland, rot op met je prijsvraag

Ach, wat leuk, de provincie Gelderland heeft een prijsvraag uitgeschreven om ideeën aan te dragen die de Veluwe nòg aantrekkelijker kunnen maken. De beste tien inzendingen leveren 1000 euro per stuk op. En de provincie heeft drie ton beschikbaar om ideeën te realiseren, want dat bedrag heeft ze gewonnen doordat de Veluwe bij een publiekverkiezing tot een van de mooiste gebieden van Nederland is gekozen. Het onomstotelijk beste idee is al gelanceerd: geen laag vliegende vliegtuigen vanaf Lelystad over dit deel van de Veluwe! Want die verpesten het woon- en recreatiegenot, de natuurbeleving, het milieu enzovoorts in hoge mate. Ow, wacht, de provincie Gelderland is daar als lid van de zogenaamde Alderstafel zelf mede-verantwoordelijk voor. Dan ben je niet goed bij je hoofd. Rot op met je prijsvraag, stel die drie ton beschikbaar aan actiegroepen die deze historische miskleun proberen te voorkomen.

Wat hangt ons boven het hoofd? Onrust over vliegveld Lelystad

Eind juni van dit jaar, nog geen anderhalve maand geleden, werden details bekend over de geplande uitbreiding van vliegveld Lelystad. Het werd duidelijk dat die uitbreiding zeer grote gevolgen zal hebben op de leefomgeving van inwoners van de Noord- en Oost-Veluwe. Het duurde even voordat dit nieuws doordrong. Niet alleen burgers, maar ook gemeenten in het betrokken gebied waren verrast en het leek alsof zij niet beseften wat ons letterlijk boven het hoofd hangt.

Lees meer...

Herrie boven ons: ‘t is gedaan met de stilte in de Eper bossen

Airbus 320Boeing 737Hoe je het ook wendt of keert, over een paar jaar is het gelukzalige gevoel dat je bekruipt als je in de natuur rond Epe wandelt of fietst en alleen maar vogels hoort fluiten, verleden tijd. Rustzoekers komen hier niet meer aan hun trekken. Epe wordt een dorp waar het alleen tussen elf uur ’s avonds en zes uur ’s morgens stil is. De rest van de dag is er om de zoveel minuten een bonk herrie van laag over vliegende vliegtuigen. Alsof je vlakbij een vliegveld woont.

Lees meer...

Iets melden of vragen?
[email protected]

boek 1Nieuw boek van Bert op komst!
Epe op z'n mooist in beeld.

Klik hier voor informatie.boek 2

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.