Gemeentelijk monument Kolthoven te koop

KolthovenNee maar, Kolthoven aan de Tongerenseweg staat te koop. Belangstelling? Om het te kopen? Praat dan 'even' met de bank, want de vraagprijs is 5,8 miljoen euro. Voor de geschiedenis? Lees dan dit verhaal, want ik heb er nog een oude foto van en wat informatie over die ik nu nog mooi even kwijt kan, op deze laatste dag van Epernet.

 

In 2015 besteedden we er al eens aandacht aan in de rubriek Heden & Verleden.

We meldden toen onder meer: ‘Het landgoed is momenteel ondergebracht in een 'Stichting tot Behoud en Instandhouding van Huize Kolthoven'. Huize Kolthoven is een fraai herenhuis dat in 1914 is gebouwd door L.C. Kolff. Het herenhuis is opgetrokken in de zogenaamde Rococo-stijl en ontworpen naar voorbeeld van soortgelijke huizen in Bonn in Duitsland. Tot de Tweede Wereldoorlog is Kolthoven bewoond geweest door particulieren. In de oorlog werd het door het Rode Kruis gebruikt als hospitaal. Er kwamen in deze jaren veel evacués uit Arnhem. Na de oorlog is het landgoed in gebruik genomen als vakantieoord. Ook is Kolthoven in gebruik geweest door de stichting 'Van Harte', die het gebruikte als centrum voor recreatie en opvang van zwakbegaafden.’

Ik kwam nog wat aardige personeelsadvertenties tegen.

Uit de Provinciale Zeeuwsche Courant van 1 april 1916

1 kolthoven huisknecht pozcrt 1 4 1916

Uit dezelfde krant van 12 december 1916

2 kolthoven kookster pozcrt 12 12 1916

Uit dezelfde krant van 4 juli 1917

3 kolthoven keukenmeisje pozcrt 4 7 1917 

Uit dezelfde krant van 28 juni 1919

4 kolthoven diemstmeid pozcrt 28 6 1919
 

Uit het blad Onze Tuinen van 17 maart 1922

4a 17 maart 1922 Onze tuinen

Uit de Provinciale Zeeuwsche Courant van 13 mei 1924.

5 kolthoven dienstbode pozcrt 13 5 1924

In 1923 kwam er kennelijk een boerenbedrijf bij, blijkens de openbare aanbesteding op 1 oktober 1923 in Hotel De Veluwe in Epe van het bouwen van een modelboerderij op het landgoed Kolthoven, met ‘timmerwerk, metselwerk met gedeeltelijke bijlevering van steen, glas en verfwerk en loodgieterswerk’.

In 1927 stond het landgoed te koop, blijkens een advertenties in de Telegraaf van 5 juni 1927.

6 kolthoven te koop telegraaf 5 6 1927

Dat levert echter niets op, want op 1 augustus 1927 staat deze advertentie in o.a. de Maasbode:

7 kolthoven de maasbode 1 8 1927

Zeven jaar later wordt de tien jaar oude boerderij verkocht, blijkt uit een advertentie van de Nieuwe Apeldoornsche Courant van 13 april 1934:

8 kolthoven nac 13 4 1934

Ter aanvulling op de tekst in Heden & Verleden kan ik nog melden dat in 1955 Kolthoven wordt verkocht aan de NV rederij Van Swieten uit Amsterdam en de Nederlandse rederij Van der Schuyt, Van den Boom en Stanfries uit Rotterdam. Het landgoed werd toen ingericht als recreatieoord voor het personeel.

In De Waarheid van 3 oktober 1956 is nog een bericht te vinden over ‘bejaarden’ die een vakantieverblijf in Kolthoven kregen aangeboden: ‘Veertig dames en heren uit het Gemeentelijk Verzorgingshuis voor ouden van dagen te Amsterdam en vijftien andere bejaarden hebben, dank zij de sympathieke geste van een grote expeditiefirma uit de hoofdstad, een negendaagse vakantie genoten op het landgoed De Kolthoven te Epe, waar het vakantiehuis der firma staat. Dit was, inclusief de voeding en verzorging, geheel gratis aan de organisatrice van deze vakantie voor bejaarden ter beschikking gesteld’.

Een leuk kerstverhaal over Hongaren in Kolthoven staat in het Algemeen Handelsblad van 27 december 1956.

10 kolthoven hongaren

Tien jaar later kwam Kolthoven voor slechts 415.000 gulden in het bezit van de stichting Van Harte. Ze kon dat financieren dankzij een uitzending op de VARA-radio, ‘Van Harte’, waarin geld werd ingezameld om een vakantiehuis voor geestelijk gehandicapte kinderen te stichten. De uitzending leverde 70.000 gulden op. Er konden 42 kinderen tegelijk op vakantie. Het was de bedoeling zes twee-onder-één dak bungalows voor ouders er bij te bouwen, maar zo ver is het nooit gekomen. Ook een 175.000 gulden kostende voorgenomen verbouwing werd nooit gerealiseerd. Van Harte nam het gebouw op 9 juli 1966 in gebruik.

Een hartverscheurend drama speelde zich een jaar later af. Op 21 juli 1967 verdronk een jongetje van 11 jaar uit Brunssum in de vijver op het terrein. De jongen, die een verstandelijke beperking had, was om de vijver te bereiken, een anderhalve meter hoge afrastering overgeklommen, meldt de Leeuwarder Courant van 22 juli 2967.

Inmiddels is Kolthoven een gemeentelijk monument. Begin deze eeuw kampte het landhuis met optrekkend vocht, vochtige muren, bladderende verf en hoge stookkosten. In 2009 kreeg het een onderhoudsbeurt, waarbij bouwkundige maatregelen in de fundering werden getroffen en de buitenkant van het gebouw behandeld werd.

Klik hier voor Funda om binnen te kijken.

Kolthoven

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Daniël

    Wat vreemd, als het eigendom is van een stichting ".. tot Behoud en Instandhouding van Huize Kolthoven..", dan kan die het toch niet verkopen ? Bovendien : de vraagprijs is ongeveer 300% van wat panden van dit allure in de rest van het land kosten. En daar zit dan niet eens een camping, een serie vakantie bungalows en een bedrijven terrein omheen. Ik denk dan een vraagprijs van € 1,9 miljoen beter past : dat is marktconform. Het is niet voor niets 6 maanden uit de verkoop geweest ; onverkoopbaar voor die prijs. Zelfs een gulle arabier vind het te dol.
    Vergelijk bijvoorbeeld met de 'Loenenseweg 44 Beekbergen' ; met een half miljoen weer piekfijn. Of 'Bollelaan 22 Naarden' , met een WOZ van 1 miljoen , maar 137 hectare [ landgoed ] ongeveer 3 miljoen. Of de 'Diependaalsedijk 33 Maarssen' aan de Vecht, dichtbij Amsterdam en Schiphol, 30 minuten van de Zuidas.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.