Vergane glorie in Epe: de Ford-garage

1977 Ford 1 AangepastOud-Epenaar Rob Simmers laat ons meegenieten van een aantal foto’s die hij in de jaren 70 en 80 in zijn toenmalige woonplaats heeft gemaakt. Vandaag een serie foto’s van de garage die vroeger vlakbij de Grote Kerk zat, in de volksmond de Ford-garage genoemd.

 

Rob Simmers woonde van 1963 tot 1980 in Epe. Zijn eerste foto’s zijn in 1970 gemaakt met het Kodak-boxje van zijn moeder. Later kocht hij een spiegelreflexcamera, waarmee hij de foto’s uit 1977-1979 schoot.
Op de eerste foto’s is de Ford-garage te zien. Het bedrijf stond op de plek waar nu onder meer IJssalon Roberto en Brasserie Bij Ons zitten. Een tankstation midden in het dorp was toen heel gewoon. In de jaren waarin Simmers de foto’s maakte, kostte een liter benzine – hou je vast – ruim één gulden, omgerekend nog geen 50 eurocent. Voor een pakje sigaretten betaalde je overigens ongeveer evenveel. Ford introduceerde in die periode nota bene al de Fiësta. Blijkens reclame op de ruit van de garage was Ford toen ook trots op de nieuwe Granada diesel.

De basis voor de Ford-garage is gelegd in 1921, door de heren Dufour en Prinsen, die in 1921 hun garage openden. De garage was onderdeel van de N.V. Dufour & Prinsen’s Technische Handelsmaatschappij, met A.T.R. Dufour als directeur. Ze verkochten ook fietsen en blijkens een advertentie in de regionale kranten van mei 1922 onderhielden ze ook een autobusdienst tussen Epe en Zwolle.

busdienst
Dufour en Prinsen bouwden in 1923 ook een machinefabriek en stamperij aan de Oenerweg, later Schouten & Visschers.

In 1938 werd de Ford-garage de Gelderse Auto Service. Het bedrijf was toen van L. Hooghiemstra, die ook Lincoln -dealer was. In 1966 nam de familie De Bok het bedrijf over en in 1979 verhuisde de garage naar de Lange Veenteweg. Een bekende persoonlijkheid in de garage was bedrijfsleider Bolhaar.

1977 Ford 1 Aangepast

1977 Ford 2 Aangepast

1977 Ford 4 Aangepast

1978 Ford GAS 1 Aangepast

1978 Ford pomp Aangepast

1978 Forg GAS 2 Aangepast

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.