Epe van toen: Van gemeentehuis tot grand café

gemeentehuisEr zijn veel panden in Epe verdwenen die van grote historische betekenis zijn geweest, maar er zijn er ook die niet alleen behouden zijn gebleven, maar zelfs zijn verfraaid. Dat geldt zeker voor het oude gemeentehuis, waar nu Grand Café Cornelis in zit. In de collectie oude foto’s die we van wijlen Marinus Endendijk hebben gekregen, zit nog een heel mooie. Aan het boompje en de staat van het gebouw te zien is die ongeveer in 1905 gemaakt.

In 1854 werd het voor 4000 gulden gebouwde pand in gebruik genomen als gemeentehuis. In 1909 kwam er een verdieping (met balkon) bovenop, met boven een raadszaal en kamers voor de burgemeester en wethouders. Ruim honderd jaar na de ingebruikname zocht de gemeente een andere locatie en daarvoor kocht ze hotel Rozenhof aan de Heerderweg, maar het kwam er nooit van daar een gemeentehuis van te maken. In 1971 verhuisde de gemeente naar haar huidige onderkomen. Het oude gemeentehuis werd onder meer nog gebruikt door de muziekschool Noord-Oost Veluwe, het klederdrachtmuseum en spelcomputermuseum Bonami.

Twee jaar geleden werd het pand prachtig gerestaureerd en werd het een grand café.

Het verschil tussen de situatie in 1854 en anno nu (een foto van Google Earth) is te zien door met de muisaanwijzer op de oude foto te plaatsen.

gemeentehuis

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.